Artikelen bij COM(2010)184 - Maximaal toelaatbare niveaus van radioactieve besmetting van levensmiddelen en diervoeders ten gevolge van een nucleair ongeval of ander stralingsgevaar (Herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

1. In deze verordening wordt de procedure vastgelegd voor het bepalen van de maximaal toelaatbare niveaus van radioactieve besmetting van levensmiddelen en van diervoeders die op de markt kunnen worden gebracht na een nucleair ongeval of ander stralingsgevaar dat tot significante radioactieve besmetting van levensmiddelen en diervoeders leidt of kan leiden.

3954/87 (aangepast)

2. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

a) levensmiddelen: producten die onmiddellijk of na verwerking voor menselijke consumptie bestemd zijn

b) diervoeders : producten die uitsluitend voor dierlijke voeding bestemd zijn.

3954/87 (aangepast)

Artikel 2

1. Wanneer de Commissie, met name in het kader van het systeem van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie voor snelle uitwisseling van informatie in het geval van stralingsgevaar dan wel krachtens het IAEA-Verdrag van 26 september 1986 inzake vroegtijdige kennisgeving van een nucleair ongeval, officiële informatie heeft ontvangen over ongevallen of ander stralingsgevaar waaruit blijkt dat de in bijlage I aangegeven maximaal toelaatbare niveaus voor levensmiddelen of de in bijlage III aangegeven maximaal toelaatbare niveaus voor diervoeders zullen worden bereikt of zijn bereikt, stelt zij, indien de omstandigheden dat noodzakelijk maken, onmiddellijk een verordening vast waardoor deze maximaal toelaatbare niveaus van toepassing worden verklaard.

2. Een verordening als bedoeld in lid 1 heeft een zo beperkt mogelijke geldigheidsduur, die onverminderd artikel 3, lid 4, ten hoogste drie maanden mag bedragen.

3954/87 (aangepast)

Artikel 3

1. Na raadpleging van deskundigen, waaronder de groep deskundigen van artikel 31 van het Verdrag, hierna de „groep deskundigen” genoemd , legt de Commissie binnen een maand na de vaststelling van de in artikel 2, lid 1, van deze verordening bedoelde verordening aan de Raad een voorstel voor voor een verordening tot wijziging of bekrachtiging van de voorschriften van die verordening.

3954/87

2. Bij het voorleggen van het voorstel voor een verordening als bedoeld in lid 1, houdt de Commissie rekening met de basisnormen, vastgesteld krachtens de artikelen 30 en 31 van het Verdrag, met inbegrip van het beginsel dat elke blootstelling zo beperkt moet worden gehouden als redelijkerwijs mogelijk is, met inachtneming van de bescherming van de volksgezondheid en van sociale en economische factoren.

3. De Raad neemt binnen de in artikel 2, lid 2, bepaalde termijn met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit over het in de leden 1 en 2 bedoelde voorstel voor een verordening.

3954/87 (aangepast)

4. Indien de Raad binnen deze termijn geen besluit neemt, blijven de in de bijlagen I en III opgenomen niveaus van toepassing totdat de Raad een besluit neemt of totdat de Commissie haar voorstel intrekt omdat de in artikel 2, lid 1, genoemde omstandigheden zich niet meer voordoen.

Artikel 4

Een verordening als bedoeld in artikel 3 heeft een beperkte geldigheidsduur. Deze geldigheidsduur kan op verzoek van een lidstaat of op initiatief van de Commissie worden herzien overeenkomstig de in artikel 3 vastgelegde procedure.

Artikel 5 - 3954/87 (aangepast)

1. Teneinde ervoor zorg te dragen dat bij de in de bijlagen I en III vastgelegde maximaal toelaatbare niveaus rekening wordt gehouden met eventuele nieuwe beschikbaar komende wetenschappelijke gegevens, wint de Commissie van tijd tot tijd het advies in van deskundigen, waaronder de groep deskundigen .

2. Op verzoek van een lidstaat of de Commissie kunnen de in de bijlagen I en III vastgelegde maximaal toelaatbare niveaus worden herzien of aangevuld, nadat de Commissie daartoe een voorstel bij de Raad heeft ingediend overeenkomstig de in artikel 31 van het Verdrag neergelegde procedure.

3954/87

Artikel 6

1. Levensmiddelen en diervoeders waarbij maximaal toelaatbare niveaus, vastgelegd in een overeenkomstig artikel 2 of artikel 3 vastgestelde verordening, worden overschreden, mogen niet op de markt worden gebracht.

Voor de toepassing van deze verordening worden uit derde landen ingevoerde levensmiddelen of diervoeders beschouwd als op de markt gebracht indien zij op het douanegebied van de Gemeenschap onderworpen worden aan een andere douaneprocedure dan een doorvoerprocedure.

2. Elke lidstaat verstrekt de Commissie alle gegevens over de toepassing van deze verordening, in het bijzonder over gevallen van overschrijding van de maximaal toelaatbare niveaus. De Commissie doet deze gegevens toekomen aan de andere lidstaten.

944/89 art. 1 (aangepast)

Artikel 7

Een lijst van minder belangrijke levensmiddelen is opgenomen in bijlage II.

2218/89 art. 2 (aangepast)

Artikel 8

De bepalingen ter uitvoering van deze verordening en de aanpassing van de lijst van minder belangrijke levensmiddelen , tezamen met de daarop van toepassing zijnde maximaal toelaatbare niveaus van radioactieve besmetting, zoals opgenomen in bijlage II, en de aanpassing van de in bijlage III opgenomen maximaal toelaatbare niveaus voor diervoeders worden vastgesteld volgens de in artikel 195, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad bedoelde procedure , die van overeenkomstige toepassing is. Daartoe wordt de Commissie bijgestaan door een ad hoc comité .

Artikel 9

Verordening (Euratom) nr. 3954/87 van de Raad en de Verordeningen (Euratom) nr. 944/89 en nr. 770/90 van de Commissie worden ingetrokken.

Verwijzingen naar de ingetrokken verordeningen gelden als verwijzingen naar de onderhavige verordening en worden gelezen volgens de concordantietabel in bijlage V.

3954/87 (aangepast)

Artikel 10

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.