Artikelen bij COM(2015)603 - Maatregelen om geleidelijk een gezamenlijke vertegenwoordiging van de eurozone in het Internationaal Monetair Fonds tot stand te brengen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



AFDELING 1
DEFINITIES EN DOEL

Artikel 1 - Definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

(1) 'eurozonelidstaten': lidstaten die de euro als munt hebben;

(2) 'eurozone': de Unie in de uitoefening van haar bevoegdheden die specifiek betrekking hebben op de eurozonelidstaten.

Artikel 2 - Doel

Dit besluit bevat bepalingen inzake de geleidelijke totstandbrenging van een gezamenlijke vertegenwoordiging en de vaststelling van gemeenschappelijke standpunten van de eurozone in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) totdat de eurozone een volwaardig lidmaatschap van het IMF heeft verworven.


AFDELING 2
GEZAMENLIJKE VERTEGENWOORDIGING VAN DE EUROZONE IN HET IMF EN GECOÖRDINEERDE VASTSTELLING VAN HAAR STANDPUNTEN

Artikel 3 - Gezamenlijke vertegenwoordiging van de eurozone in het IMF

De eurozonelidstaten, gesteund door de Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB), ondernemen alle nodige actie om uiterlijk in 2025 een gezamenlijke vertegenwoordiging van de eurozone in het IMF tot stand te brengen, die op de volgende beginselen berust:

– in de Raad van Gouverneurs: vertolking van de zienswijze van de eurozone door de voorzitter van de Eurogroep;

– in het Internationaal Monetair en Financieel Comité (IMFC): vertegenwoordiging van de eurozone door de voorzitter van de Eurogroep;

– in de Raad van Bewindvoerders van het IMF: rechtstreekse vertegenwoordiging van de eurozone door de bewindvoerder van een eurozonekiesgroep na de oprichting van een of meer kiesgroepen die alleen uit eurozonelidstaten bestaan;

– verkiezing van de bewindvoerder als hierboven bedoeld, op voorstel van de voorzitter van de Eurogroep en overeenkomstig de procedure van artikel 2 van het aan de Verdragen gehechte Protocol Nr. 14 betreffende de Eurogroep.

Artikel 4 - Gecoördineerde vaststelling van de door de eurozone in te nemen standpunten

Wanneer de in artikel 3 bedoelde gezamenlijke vertegenwoordiging is bereikt, gelden de volgende bepalingen:

(a)onverminderd de overeenkomstig artikel 138, lid 1, VWEU door de Raad vastgestelde gemeenschappelijke standpunten worden alle mondeling of middels schriftelijke verklaringen in te nemen standpunten in de IMF-organen volledig van tevoren gecoördineerd in de Raad, de Eurogroep, het EFC en/of de Eurowerkgroep (EWG), naargelang van het geval;

(b)binnen het IMF wordt een speciale ondersteuningsstructuur opgezet ten behoeve van alle actoren die bij de gezamenlijke vertegenwoordiging van de eurozone overeenkomstig artikel 3 zijn betrokken.

AFDELING 3
OVERGANGSREGELINGEN

Artikel 5 - Overgangsregelingen

De artikelen 6 tot en met 9 zijn van toepassing totdat de gezamenlijke vertegenwoordiging op basis van de in artikel 3 vermelde beginselen is bereikt.

Artikel 6 - Vertegenwoordiging van de eurozone in de Raad van Bewindvoerders van het IMF

1. De eurozonelidstaten en de Eurogroep, de Commissie en de ECB trachten bij het IMF gezamenlijk de status van waarnemer voor de eurozone in de Raad van Bewindvoerders van het IMF te verwerven overeenkomstig de voorschriften van lid 2.

2. De eurozone wordt in de Raad van Bewindvoerders vertegenwoordigd door de vertegenwoordiger van een eurozonelidstaat die al lid van deze raad is. Hij/zij wordt voor een periode van tweeëneenhalf jaar aangewezen overeenkomstig de procedure van artikel 2 van het aan de Verdragen gehechte Protocol Nr. 14 betreffende de Eurogroep. De Commissie en de ECB kunnen ook vergaderingen bijwonen en interveniëren, naargelang van de situatie.

 3.Binnen het IMF wordt een waarnemerskantoor opgezet ter ondersteuning van de uitoefening van de waarnemersrechten van de eurozone.

Artikel 7 - Vertegenwoordiging van de eurozone in het IMFC

1. De eurozonelidstaten en de Eurogroep, de Commissie en de ECB trachten bij het IMF gezamenlijk een recht voor de eurozone te verwerven om zich tot het IMFC te richten. Dit recht laat de regelingen onverlet die thans bij het IMF gelden voor de Unie als geheel.

2. De eurozone wordt in het IMFC vertegenwoordigd door de voorzitter van de Eurogroep, de Commissie en de ECB, die op IMFC-vergaderingen kunnen interveniëren, naargelang van het geval.

Artikel 8 - Interne coördinatie van de eurozone ten aanzien van de kiesgroepregelingen van het IMF

1. Alle kwesties die verband houden met de IMF-kiesgroepregelingen waarbij eurozonelidstaten zijn betrokken, worden van tevoren volledig gecoördineerd en goedgekeurd in de Raad, de Eurogroep, het EFC en/of de EWG, naargelang van het geval.

2. De standpunten die met betrekking tot de in lid 1 bedoelde kiesgroepregelingen worden ingenomen, of wijzigingen daarin stroken met het doel om de coherentie van de vertegenwoordiging van de eurozone te vergroten en haar gezamenlijke vertegenwoordiging in het IMF te verwezenlijken.

3. In de overgangsfase hergroeperen de eurozonelidstaten zich tot een of meer kiesgroepen die alleen uit eurozonelidstaten bestaan.

Artikel 9 - Interne coördinatie van de eurozone ten aanzien van aangelegenheden die voor de eurozone van belang zijn

Onverminderd de overeenkomstig artikel 138, lid 1, VWEU door de Raad vastgestelde gemeenschappelijke standpunten, worden gemeenschappelijke standpunten over alle aangelegenheden met eurozonerelevantie voor de vergaderingen van de Raad van Bewindvoerders en Raad van Gouverneurs van het IMF nauw gecoördineerd en goedgekeurd door de eurozonelidstaten, die over deze aangelegenheden gemeenschappelijke verklaringen uitbrengen.

AFDELING 4
GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN

Artikel 10 - Uitbreiding van de eurozone

Wanneer de Raad besluit dat een lidstaat aan de nodige voorwaarden voor de invoering van de euro voldoet, trachten de eurozonelidstaten en de Eurogroep, de Commissie en de ECB gezamenlijk de nodige wijzigingen in het IMF te bewerkstelligen.

Artikel 11 - Coördinatie met niet-eurozonelidstaten

Voor IMF-gerelateerde aangelegenheden wordt een nauwe samenwerking met de niet-eurozonelidstaten in de Raad en het EFC georganiseerd. Voor aangelegenheden die voor de Europese Unie als geheel van belang zijn, worden gemeenschappelijke standpunten gecoördineerd.

Artikel 12 - Rapportage

De Commissie brengt, in overleg met de Eurogroep en de ECB, regelmatig aan het Europees Parlement en de Raad verslag uit over de coördinatie van eurozoneaangelegenheden in het IMF en andere internationale financiële instellingen.

Artikel 13 - Adressaten

Dit besluit is gericht tot de eurozonelidstaten.

Artikel 14 - Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.