Toelichting bij COM(2004)710 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1782/2003 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers, en van Verordening (EG) nr. 1788/2003 tot vaststelling van een heffing in de sector melk en zuivelproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Door de geografische ligging van het Kleinwalsertal (gemeente Mittelberg) en de gemeente Jungholz, die zich op Oostenrijks grondgebied bevinden maar alleen vanuit Duitsland over de weg kunnen worden bereikt, leveren de plaatselijke producenten hun melk (988 712 kg) aan Duitse kopers.

Sinds de start van het communautaire melkquotastelsel in 1984 wordt bij de vaststelling van de Duitse referentiehoeveelheden voor melk rekening gehouden met de melk die door deze producenten in de handel wordt gebracht.

Na de toetreding van Oostenrijk tot de Europese Unie in 1995 zijn in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid rechtstreekse betalingen (premies per dier, akkerbouwgewassen) toegekend aan de melkproducenten in het Kleinwalsertal (gemeente Mittelberg) en in de gemeente Jungholz. Deze betalingen worden beheerd door de Oostenrijkse autoriteiten.

Bij Verordening (EG) nr. 1782/2003 zijn vanaf het kalenderjaar 2004 ook directe betalingen ingevoerd voor de zuivelsector (melkpremie). Deze betalingen zijn gebaseerd op de individuele referentiehoeveelheden van de betrokken producenten, die door Duitsland worden beheerd, terwijl de betaling van de melkpremie overeenkomstig bovenvermelde verordening door de Oostenrijkse autoriteiten moet worden uitgevoerd, binnen de grenzen van hun nationale referentiehoeveelheid en van het totaalbedrag. Zowel de referentiehoeveelheid als het totaalbedrag voor Oostenrijk zijn berekend zonder rekening te houden met de individuele referentiehoeveelheden van de betrokken regio's.

Om deze melkpremie praktisch en correct te kunnen beheren en te kunnen opnemen in de bedrijfstoeslagregeling (die in Duitsland vanaf 2005 van toepassing is), dient Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad zodanig te worden gewijzigd dat bij de vaststelling van de referentiehoeveelheden en de totaalbedragen voor Duitsland en Oostenrijk rekening wordt gehouden met de referentiehoeveelheden van de producenten uit de betrokken regio's. De Duitse referentiehoeveelheden van de betrokken producenten in het kader van Verordening (EG) nr. 1788/2003 moeten dan ook vanaf het quotajaar 2004-2005 worden omgezet in Oostenrijkse referentiehoeveelheden.

De voorgestelde wijzingen zijn louter technische aanpassingen die het gevolg zijn van de recente hervorming van de melksector.