Toelichting bij COM(2009)460 - Standpunt dat de EG in de Raad van de Internationale Studiegroep voor jute dient in te nemen betreffende de verlenging van de Overeenkomst inzake het mandaat van de Internationale Studiegroep voor jute, 2001

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De internationale Overeenkomst inzake het mandaat van de Internationale Studiegroep voor jute, 2001 is door de Europese Gemeenschap aanvaard bij Besluit 2002/312/EG van de Raad van 15 april 2002. De Overeenkomst is op 27 april 2002 voor een periode van acht jaar in werking getreden en zal op 26 april 2010 verstrijken, tenzij zij wordt verlengd.

Op de bijeenkomst in Dhaka van de Raad van de Internationale Studiegroep voor jute, die op 5 en 6 april 2009 is gehouden, hebben de leden unaniem de voorlopige afspraak gemaakt dat het mandaat van de Internationale Studiegroep voor jute met een periode van in eerste instantie twee jaar zal worden verlengd, overeenkomstig punt 25 b) van de Overeenkomst. Deze afspraak dient echter formeel te worden goedgekeurd door de nationale autoriteiten. Door deze verlenging krijgen de leden voldoende tijd om het functioneren van de Studiegroep te beoordelen en uiteindelijk, na een tweede verlenging met twee jaar, te beslissen of over een vervolgovereenkomst moet worden onderhandeld.

De Europese Gemeenschap neemt aan de Overeenkomst deel overeenkomstig haar exclusieve bevoegdheid.

Het voorgestelde besluit houdt geen wijziging in van de bijdrage van de Europese Gemeenschap aan de administratieve begroting van de Internationale Studiegroep voor jute, die voor ieder boekjaar verschuldigd blijft.

Het doel van dit voorstel is de Europese Gemeenschap te machtigen om voor de verlenging van de Overeenkomst te stemmen.

In het licht van het bovenstaande verzoekt de Commissie de Raad het aangehechte besluit goed te keuren.