Toelichting bij COM(2009)438 - Ondertekening door de EG van het 'Referentiekader voor het Internationaal Partnerschap voor samenwerking inzake Energie-efficiëntie' (IPEEC) en het 'Memorandum inzake het onderbrengen van het secretariaat van het Internationaal Partnerschap voor samenwerking inzake Energie-efficiëntie bij het Internationaal Energieagentschap'

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Als belangrijk element van het geïntegreerde beleid op het gebied van energie en klimaatverandering heeft de Commissie het initiatief genomen om de energie-efficiëntie ook in een internationale context te bevorderen. In hun Verklaring van Aomori hebben de Commissie, de leden van de G8, alsmede China, India en Zuid-Korea zich in juni 2008 in Japan geschaard achter het voorstel om een Internationaal Partnerschap voor samenwerking inzake Energie-efficiëntie ("IPEEC") op te richten. Dat is bedoeld als een forum op hoog niveau 'om onze gezamenlijke inspanningen te versterken en beter te coördineren teneinde goede praktijken op het gebied van de verbetering van de energie-efficiëntie op een versnelde manier vast te stellen'. Het IPEEC zal een platform bieden voor overleg, raadpleging en uitwisseling van informatie.

Het Referentiekader voor het IPEEC (hierna het 'referentiekader') werd op 24 mei in Rome ondertekend door de leden van de G8, alsmede door China, Zuid-Korea, Brazilië en Mexico. Aangezien India op dat moment slechts een overgangsregering had, heeft dit land niet ondertekend.

In het referentiekader zijn de samenwerkingsactiviteiten van het IPEEC en de organisatie daarvan omschreven, de criteria voor potentiële nieuwe leden vastgelegd en zijn algemene bepalingen neergelegd met betrekking tot o.m. de financiering van het partnerschap en de intellectuele-eigendomsrechten.

Overeenkomstig artikel 4.2 van het referentiekader kunnen andere landen alsook intergouvernementele organisaties toetreden tot het IPEEC. Lidmaatschap van het IPEEC vergt de ondertekening van het referentiekader. Het is aangewezen dat de Gemeenschap in het partnerschap vertegenwoordigd is aangezien de Gemeenschap een belangrijke bijdrage moet leveren tot het overleg, de raadplegingen en de uitwisseling van informatie waarvoor het partnerschap een platform biedt. Het is belangrijk dat dit gebeurt op gecoördineerde wijze en bovendien zullen of kunnen bepaalde verplichtingen uit hoofde van het referentiekader een invloed hebben op de regelingen die worden opgelegd krachtens communautaire wetsbesluiten die worden vastgesteld op milieu- en energiegebied, en dus op de bevoegdheden van de Gemeenschap. Er wordt een gedragscode aangenomen om waar nodig de communautaire standpunten naar behoren te coördineren.

Het referentiekader is een internationaal akkoord waarop artikel 300 van het EG-Verdrag van toepassing is.

Het toetredingsproces vergt geen onderhandelingen aangezien het referentiekader reeds door 12 staten is ondertekend. De Gemeenschap kan derhalve toetreden tot het referentiekader op basis van een besluit van de Raad waarbij de persoon wordt aangewezen die het referentiekader namens de Europese Gemeenschap ondertekent.

Op 24 mei 2009 hebben zeven leden van de G8, alsmede China, Zuid-Korea, Brazilië en Mexico en op 18 juni 2009 heeft het Internationaal Energieagentschap (hierna 'het IEA') een Memorandum ondertekend inzake het onderbrengen van het secretariaat van het IPEEC bij het Internationaal Energieagentschap (hierna 'het memorandum'). Het achtste G8-lid, Frankrijk, heeft dit memorandum op 22 juni 2009 ondertekend.

Het memorandum is een internationale overeenkomst tussen de IPEEC-leden en het IEA en bevat regelingen betrefffende de organisatie van het secretariaat waarvoor het IEA gastheer speelt. Het bevat bepalingen betreffende het personeel van het secretariaat en de selectie daarvan, de financiering en de begrotingsprocedures. Op deze internationale overeenkomst is het bepaalde in artikel 300 van het EG-Verdrag van toepassing.

In punt 16 van het memorandum wordt gestipuleerd dat wanneer een intergouvernementele organisatie wil toetreden tot het IPEEC, zij zal worden verzocht het memorandum te ondertekenen en vervolgens als lid zal worden beschouwd in de zin van dit memorandum. Aangezien de Gemeenschap wil toetreden tot het IPEEC - waarvoor de Commissie de instemming van de Raad vraagt - moet de Raad toestemming verlenen voor ondertekening van het memorandum namens de Gemeenschap.

Het toetredingsproces vergt geen onderhandelingen aangezien het memorandum reeds is ondertekend door 12 staten en door het IEA. De Gemeenschap kan derhalve toetreden tot het memorandum op basis van een besluit van de Raad waarbij de persoon wordt aangewezen die het memorandum namens de Gemeenschap ondertekent.

Dit voorstel behelst de ondertekening van het referentiekader en het memorandum.

1.1. Financiële middelen

Overeenkomstig hoofdstuk 5 van het referentiekader wordt de begroting van het partnerschap gefinancierd door bijdragen, op basis van vrijwilligheid, van de verschillende partners. De bijdrage van de Gemeenschap zal 400 000 euro bedragen in 2009 en 60 000 euro in elk daaropvolgend jaar. Bij dit voorstel is derhalve een financieel memorandum gevoegd.