Toelichting bij COM(2009)462 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een overeenkomst met Zwitserland tot vaststelling van de voorwaarden voor de deelname van Zwitserland aan het programma Jeugd in actie en het actieprogramma op het gebied van een leven lang leren (2007-2013)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Sinds het referendum van 1992, waarin de deelname van Zwitserland aan de EER-overeenkomst werd verworpen, heeft Zwitserland regelmatig belangstelling getoond voor een nauwere samenwerking met de Europese Unie op het gebied van onderwijs, opleiding en jeugd. In een gezamenlijke verklaring over de toekomstige onderhandelingen bij de zeven overeenkomsten tussen de Europese Gemeenschap en Zwitserland van 21 juni 1999 hebben beide partijen verklaard dat de voorbereidende werkzaamheden voor de onderhandelingen over de deelname van Zwitserland aan de programma's voor onderwijs en de jeugd na de sluiting van de zeven overeenkomsten snel moesten verlopen.

Bij de volgende ronde van de bilaterale onderhandelingen is dit samenwerkingsgebied dan ook aangesneden. Aangezien de programma's voor onderwijs, opleiding en jeugd die in de periode 2000-2006 (Socrates, Leonardo da Vinci en Jeugd) liepen, in hun rechtsgrondslag niet de mogelijkheid van deelname van Zwitserland boden, is overeengekomen de onderhandelingen over een overeenkomst inzake deelname uit te stellen tot na de goedkeuring van de programma's die daarvan de opvolger zijn.

In de besluiten van het Europees Parlement en de Raad van 15 november 2006 waarbij het programma Jeugd in actie[1] en het actieprogramma op het gebied van een leven lang leren[2] voor de periode 2007-2013 zijn vastgesteld, is bepaald dat deze zijn opengesteld voor Zwitserland.

In februari 2008 heeft de Raad machtiging gegeven voor het openen van onderhandelingen met Zwitserland over de deelname van dat land aan beide programma's. Op grond van de onderhandelingsrichtsnoeren bij het besluit waarin de Raad toestemming geeft tot het openen van onderhandelingen, en in overleg met het door de Raad aangewezen comité, heeft de Commissie met Zwitserland onderhandeld over een nieuwe overeenkomst die de deelname van Zwitserland aan beide programma's mogelijk maakt.

De ontwerpovereenkomst is op 6 augustus 2009 geparafeerd. Deze is bij het voorstel voor een besluit van de Raad gevoegd.

Zwitserland is het enige Europese land dat aan deze programma's deelneemt zonder lid van de EER, kandidaat-lidstaat of potentiële kandidaat-lidstaat te zijn.

In de ontwerpovereenkomst komen voornamelijk de volgende kwesties aan de orde:

- Voor projecten en initiatieven die door deelnemers uit Zwitserland worden ingediend, gelden in het kader van deze programma's dezelfde voorwaarden, regels en procedures als voor de lidstaten, met name wat betreft de indiening, evaluatie en selectie van aanvragen en projecten, de verantwoordelijkheden van de nationale structuren bij de uitvoering van de programma's en het toezicht op de deelname aan de programma's.

- Overeenkomstig bijlage II bij de overeenkomst betaalt Zwitserland jaarlijks een financiële bijdrage aan elk programma.

- Zwitserland leeft de communautaire bepalingen na wat financiële controles en audits betreft, met inbegrip van controles van de communautaire organen en de Zwitserse autoriteiten, zoals is vastgelegd in bijlage III.

- De overeenkomst is van toepassing tot de programma's aflopen of tot een van de partijen de andere partij in kennis stelt van haar wens om de overeenkomst te beëindigen. De overeenkomst kan automatisch worden verlengd in geval van ongewijzigde verlenging van de programma's.

- De overeenkomst is politiek gekoppeld aan de overeenkomst over het vrije verkeer van personen van 21 juni 1999, doordat verlenging in geval van beëindiging van de overeenkomst over het vrije verkeer van personen wordt uitgesloten.

Net als bij de eerdere overeenkomsten over deelname van Zwitserland aan andere communautaire programma's wordt in een verklaring van de Raad de kwestie aangesneden van de deelname van vertegenwoordigers van Zwitserland als waarnemer bij de vergaderingen van het programmacomité voor de punten die Zwitserland betreffen.

De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en dient bij de Raad een voorstel in voor een besluit betreffende de ondertekening namens de Europese Gemeenschap van de overeenkomst tussen de Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat tot vaststelling van de voorwaarden voor de deelname van de Zwitserse Bondsstaat aan het programma Jeugd in actie en het actieprogramma op het gebied van een leven lang leren (2007-2013).

In de overeenkomst en het voorgestelde besluit betreffende de ondertekening is bepaald dat de overeenkomst, in afwachting van de ratificatie en de ondertekening, voorlopig van toepassing zal zijn vanaf het begrotingsjaar volgend op dat van de ondertekening.

De Raad wordt verzocht het aangehechte voorstel voor een besluit goed te keuren.