Toelichting bij COM(2011)825 - Aanpassing, met ingang van 1 juli 2011, van het pensioenbijdragepercentage van het personeel van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


De Raad moet elk jaar op voorstel van de Commissie een besluit nemen over de aanpassing van het pensioenbijdragepercentage met ingang van 1 juli.

Algemene achtergrond


Ingevolge artikel 83 bis, lid 4, van het Statuut dient de Commissie elk jaar, overeenkomstig bijlage XII bij het Statuut, een bijgewerkte versie van de vijfjaarlijkse actuariële raming in. Eurostat heeft overeenkomstig artikel 13 van bijlage XII bij het Statuut het verslag in verband met deze raming opgesteld, waarin het bijdragepercentage wordt vastgesteld dat nodig is om het evenwicht van de pensioenregeling te waarborgen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Elk jaar wordt een voorstel gepresenteerd om het pensioenbijdragepercentage aan te passen.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, voornaamste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten Over de elementen van het voorstel is volgens de geldende procedures overleg gepleegd met de vertegenwoordigers van het personeel.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


In het voorstel wordt rekening gehouden met de adviezen van de geraadpleegde partijen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



De berekening van het pensioenbijdragepercentage is gevalideerd door een actuariële deskundige (externe consultant).

Effectbeoordeling


Met het voorstel wordt de aanpassing beoogd van het percentage van de bijdrage aan de pensioenregeling van de ambtenaren en andere personeelsleden van de Europese Unie om het actuariële evenwicht van de pensioenregeling te waarborgen. De geldende regelgeving laat geen ruimte voor alternatieven.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde actie


Overeenkomstig bijlage XII bij het Statuut heeft Eurostat een verslag en een addendum daarbij ingediend over de actuariële raming van de pensioenregeling. Uit deze raming blijkt dat het bijdragepercentage dat nodig is om het actuariële evenwicht van de pensioenregeling te kunnen garanderen 11 % van het basissalaris bedraagt. Wanneer blijkt dat het geldende bijdragepercentage (11,6 %) met 0,25 procentpunt of meer afwijkt van het bijdragepercentage dat nodig is om het actuariële evenwicht te garanderen (11,0 %), dient de Raad krachtens artikel 83 bis, lid 4, na te gaan of het bijdragepercentage al dan niet overeenkomstig het bepaalde in bijlage XII moet worden aangepast. Overeenkomstig artikel 2, lid 1, van bijlage XII mag de aanpassing niet leiden tot een bijdrage die meer dan één procentpunt hoger of lager is dan het percentage van het voorafgaande jaar. De Commissie stelt derhalve voor het bijdragepercentage met ingang van 1 juli 2011 op 11 % vast te stellen.

Rechtsgrondslag


Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie, en met name artikel 83 bis en bijlage XII.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel heeft betrekking op een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

Artikel 83 bis van het Statuut voorziet in een verordening van de Raad.

Het voorstel heeft geen financiële gevolgen voor de uitgaven. Het effect op de ontvangsten is het rechtstreekse gevolg van de toepassing van de bij het Statuut vastgestelde aanpassingsmethode.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende redenen niet geschikt zijn: - Artikel 83 bis van het Statuut voorziet in een verordening van de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het effect op de ontvangsten van de aanpassing van het pensioenbijdragepercentage wordt nader uitgewerkt in het als bijlage bijgevoegde financieel memorandum.