Toelichting bij COM(2013)484 - Wijzigen in het verlenen van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden bij verordening (EG) nr. 1365/2006 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt een onderscheid gemaakt tussen bevoegdheden die op grond van artikel 290, lid 1, VWEU aan de Commissie kunnen worden overgedragen om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van de wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen") en uitvoeringsbevoegdheden die op grond van artikel 291, lid 2, VWEU aan de Commissie worden overgedragen indien het nodig is dat juridisch bindende handelingen van de Unie volgens eenvormige voorwaarden worden uitgevoerd ("uitvoeringshandelingen").

In verband met de vaststelling van Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren[1], heeft de Commissie zich ertoe verbonden[2] om in het licht van de criteria die in het VWEU, en met name in artikel 290, zijn vastgesteld, wetgevingshandelingen te herzien die niet vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon werden aangepast aan de regelgevingsprocedure met toetsing.

In de context van de aanpassing van Verordening (EG) nr. 1365/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 6 september 2006 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren[3] aan de nieuwe voorschriften van het VWEU, moet in de bij die verordening aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden worden voorzien door de Commissie de bevoegdheid te verlenen om gedelegeerde handelingen en/of uitvoeringshandelingen vast te stellen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

Het was niet nodig belanghebbende partijen te raadplegen of een effectbeoordeling uit te voeren.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Voor Verordening (EG) nr. 1365/2006 wordt voorgesteld de Commissie de bevoegdheid te verlenen om gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op de aanpassing van de drempel voor de statistische verwerking van de binnenvaart, de bijstelling van de definities en de vaststelling van gedelegeerde handelingen met het oog op de wijziging van de reikwijdte van de te verzamelen gegevens en de inhoud van de bijlagen.

Voorts wordt voorgesteld de Commissie uitvoeringsbevoegdheden te verlenen teneinde eenvormige voorwaarden te garanderen voor de regels voor toezending van gegevens aan de Commissie (Eurostat), met inbegrip van de gegevensuitwisselingsnormen, en voor de verspreiding van de resultaten door de Commissie (Eurostat), en overeenkomstig de onderzoeksprocedure van artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 methodologische eisen en criteria te ontwikkelen en te publiceren die garanderen dat gegevens van goede kwaliteit worden geproduceerd.

·

Rechtsgrondslag



Artikel 338, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

·

Keuze van instrumenten



Verordening (EU) van het Europees Parlement en de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.

·

Europese Economische Ruimte



De voorgestelde maatregel betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.