Toelichting bij COM(2013)739 - Werkprogramma Europese Commissie 2014

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2013)739 - Werkprogramma Europese Commissie 2014.
bron COM(2013)739 NLEN
datum 22-10-2013
52013DC0739

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE Werkprogramma van de Commissie 2014 /* COM/2013/0739 final */


Inleiding



Na vijf jaar wereldwijde financiële crisis tekent zich in de Europese Unie het begin van een economisch herstel af. Het gaat om prille tekenen, die nog niet merkbaar zijn voor degenen die het hardst door de crisis zijn geraakt, zoals jonge werklozen. Wij moeten voortbouwen op de vorderingen die tot dusver zijn geboekt en de hervormingen in de lidstaten zo snel mogelijk doorvoeren. Er zijn echter duidelijke aanwijzingen dat Europa mettertijd sterker en gezonder uit de crisis tevoorschijn zal komen, dankzij ingrijpende economische, financiële en fiscale hervormingen en gerichte maatregelen op Europees en nationaal niveau voor banen en groei.

Zelfgenoegzaamheid is echter uit den boze. In 2014 moeten we spijkers met koppen slaan. Het moet een jaar worden waarin de vele lopende groeibevorderende wetgevingsvoorstellen hun beslag krijgen en de praktische tenuitvoerlegging wordt versneld. De komende maanden moeten we hameren op resultaten om de burgers en bedrijven van Europa duidelijk te maken dat we de toekomst vol vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Ook voor 2014 blijft het werkprogramma van de Commissie in het teken staan van het bevorderen van groei en werkgelegenheid. Deze prioriteiten zijn bepalend voor de blik waarmee de Commissie kijkt naar de hervormingen die nodig zijn op nationaal niveau – waar onverminderd moet worden geijverd om de overheidsfinanciën op orde te brengen, de structuur van de economie te verbeteren en middelen voor groeibevorderende investeringen vrij te maken – en de initiatieven die op Europees niveau zijn voorgesteld om tot economisch herstel en banengroei bij te dragen en de sociale gevolgen van de crisis te ondervangen.

De laatste vijf jaar hebben de instellingen en lidstaten van de Europese Unie een gecoördineerde inspanning geleverd om een einde te maken aan de belangrijkste problemen waarmee Europa op dit moment worstelt. Er is in die tijd nogal wat bereikt: de euro is behouden en versterkt, de Europese Unie is uitgerust met een krachtiger systeem van economische governance, er zijn nieuwe instrumenten voor financieel toezicht en financiële regelgeving ingevoerd, de basis voor een bankunie is gelegd, er is nog harder gewerkt aan de verdieping van de interne markt en er is een politiek akkoord gesloten over de EU-begroting, die een groei- en investeringsbegroting is. In dit Europese jaar van de burger hebben we kunnen nadenken over de wijze waarop de EU de Europeanen in hun dagelijks leven helpt. In het kader van burgerdialogen kon ieder zich uitspreken over de toekomst van de EU. Bij de aanpak van de wereldwijde problemen van vandaag heeft de EU keer op keer bewezen tot de voorhoede te behoren.

De opgaven die wachten, zijn echter ontzagwekkend. De werkloosheid is uit economisch en sociaal oogpunt nog steeds onhoudbaar, met name onder jongeren. Het kost kleine bedrijven – de levensader van de Europese economie – nog steeds veel moeite om aan het geld te komen dat zij nodig hebben om te groeien en banen te schepen. En hoewel er vooruitgang is geboekt, heeft Europa zijn ambities voor de eengemaakte markt, zeker op gebieden als de digitale economie, energie en diensten, nog niet waargemaakt.

Onze problemen reiken echter verder dan de economie. Er is EU-optreden geboden om onze waarden te beschermen en de rechten van de burger te bevorderen, of het nu gaat om consumentenbescherming, arbeidsrechten, gelijkheid, respect voor minderheden, milieunormen, gegevensbescherming of privacy. We moeten ons solidair en verantwoordelijk opstellen, willen we Europa's grenzen naar behoren beheren en bescherming bieden aan degenen die hulp nodig hebben. De ervaring leert dat de Commissie een nuttige rol kan spelen wanneer er sprake is van een ernstige, fundamentele bedreiging van de rechtsstaat.

Tegelijkertijd dienen we werk te maken van structurele opgaven, door de klimaatverandering te bestrijden, op de vergrijzing in te spelen, te voorzien in de Europese behoefte aan onderwijs en vaardigheden, een zuiniger economie op te bouwen, nieuwe bronnen op het gebied van concurrentievermogen en innovatie aan te boren met het oog op de mondialisering, en bij te dragen tot de stabiliteit in de wereld om ons heen. De Commissie zal proberen te waarborgen dat er de komende jaren ten volle gebruik zal worden gemaakt van de unieke samenwerkingsmogelijkheden op Europees niveau om het hoofd te bieden aan gemeenschappelijke opgaven. In de meeste gevallen gaat het om wereldwijde opgaven, waarbij de EU zich als een doeltreffende mondiale speler moet opstellen.

Het werkprogramma van de Commissie (WPC) voor 2014 is erop gericht dit werk voort te zetten en de Europese burgers tastbare resultaten te bieden. Hiertoe zal de Commissie nauw met het Europees Parlement en de Raad samenwerken om ervoor te zorgen dat belangrijke voorstellen die nu in behandeling zijn, sneller worden goedgekeurd, opdat de nieuwe EU-financieringsprogramma's tijdig kunnen worden aangewend en de samenwerking met en tussen de lidstaten zich met het oog op de uitvoering van de Europa 2020-strategie door middel van het Europees semester kan verdiepen.

In 2014 zullen op een aantal gebieden ook verkennende werkzaamheden worden verricht om de besluiten van de volgende Commissie voor te bereiden. In dat kader zal ook verder worden getimmerd aan een hechte Economische en Monetaire Unie, die steunt op de vier zuilen van respectievelijk economische unie, begrotingsunie, bankunie en politieke unie. De volgende verkiezingen voor het Europees Parlement zijn een belangrijke gelegenheid voor een breed debat over de opbouw van een Europa dat van meer eenheid, kracht en openheid getuigt.

Inhoudsopgave

1.

Belangrijkste opgaven voor 2014


Begin 2014 moeten het Europees Parlement en de Raad in de eerste plaats de onderhandelingen afronden over een reeks voorstellen die een enorme impuls zouden kunnen geven aan groei en werkgelegenheid. De Commissie zal nauw met beide instellingen samenwerken om deze onderhandelingen vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement tot een goed einde te brengen. Bijlage I bevat een lijst van voorstellen waaraan de Commissie groot belang hecht en die zo ver gevorderd zijn dat zij daadwerkelijk in de komende maanden nog zouden kunnen worden goedgekeurd. Het gaat onder meer om voorstellen op gebieden als bankunie, de wetgevingspakketten eengemaakte markt I en II, de mobiliteit van werknemers en de digitale agenda.

Overigens heeft de EU al een aanzienlijk wetgevingsprogramma vastgesteld, dat nu moet worden uitgevoerd. De Commissie zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de burgers van de EU hier zo snel mogelijk de vruchten van plukken. Zij blijft met de lidstaten samenwerken om te waarborgen dat de EU-regels naar behoren worden uitgevoerd en toegepast en dat zij strikt worden gehandhaafd. De nieuwe generatie investeringsprogramma's die uit het meerjarig financieel kader worden ondersteund, geniet bijzondere prioriteit. Een vlotte en tijdige start van de MFK-programma's voor de periode 2014-2020 zal de Europese economie krachtig stimuleren. Daartoe moet het wetgevingskader worden vastgesteld en moeten de nodige structuren, procedures en programma's op nationaal niveau worden ingevoerd, zodat de projecten zo snel mogelijk van start kunnen gaan.

2.

De Commissie blijft in 2014 de motor achter belangrijke processen die inmiddels integraal deel uitmaken van de manier waarop de EU werkt. Zo zal zij onder meer


· de Europa 2020-doelstellingen bevorderen door middel van het Europees semester voor coördinatie van het economisch beleid,

· de voortgang op het gebied van economische governance consolideren,

· verslag uitbrengen over de voortgang op het gebied van economische, sociale en territoriale cohesie, en

· werk maken van het jaarlijkse uitbreidingspakket en het Europese nabuurschapsbeleid.

3.

Ook zal de Commissie voortbouwen op nieuwe instrumenten, zoals het scorebord voor justitie, en doorgaan met bestaande initiatieven, zoals de Romastrategie.


Hoog op de agenda van de Commissie staat verder een reeks internationale onderhandelingen, over onder meer het trans-Atlantisch partnerschap inzake handel en investeringen met de Verenigde Staten en de internationale klimaatverandering. De Commissie zal zich evenmin onbetuigd laten bij de aanpak van de ontwikkelingsproblematiek en de bestrijding van humanitaire en andere crises.

De Commissie zal zich niet alleen bezighouden met het consolideren van lopende werkzaamheden, maar werkt ook aan een beperkt aantal nieuwe initiatieven dat zij in 2014 zal presenteren (bijlage II). Een aantal hiervan vormt een aanvulling op werkzaamheden in het kader van het werkprogramma voor 2013, waarin uitdrukkelijk was vastgelegd dat een aantal initiatieven begin 2014 zou worden gepresenteerd. Andere initiatieven vloeien voort uit internationale toezeggingen of zijn het resultaat van jaarlijkse beleidscycli. Wettelijke verplichtingen, technische aanpassingen en specifieke noodgevallen daargelaten, zal de Commissie niet met nieuwe wetgevingsvoorstellen komen.

Naast deze nieuwe initiatieven zal de Commissie een scala aan voorbereidende en verkennende werkzaamheden ondernemen om de weg te effenen voor een aantal belangrijke beslissingen die de komende jaren zullen moeten worden genomen. Het gaat onder meer om effectbeoordelingen en openbare raadplegingen, gericht op het inventariseren van de belangrijkste problemen en beleidsopties en het onderzoeken van de potentiële impact daarvan.

Een belangrijk onderdeel van dit proces bestaat erin een frisse blik te werpen op de vigerende wetgeving om te zien of deze aan haar doel beantwoordt. Onlangs heeft de Commissie in een mededeling i over de resultaten van het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT) een breed programma voor analyse en hervorming van de wetgeving geschetst. Dit wordt een prominent thema voor 2014 (bijlage III). Bijlage IV bevat voorstellen die kunnen worden ingetrokken.

Naast de wetgeving die verband houdt met de start van de MFK-programma's voor de volgende periode en andere wetgeving die nu in de laatste goedkeuringsfase verkeert (waaronder de initiatieven van bijlage I), bevat bijlage V een keuze uit de belangrijke wetgevingswerkzaamheden die in de loop van 2014 hun eerste effect zullen sorteren.

4.

Kernprioriteiten voor 2014


Economische en Monetaire Unie

Binnenkort treedt Litouwen als 18e lid tot de eurozone toe. De Commissie blijft werken aan de verbetering van de economische governance en de voltooiing van de bankunie, overeenkomstig de blauwdruk voor een hechte Economische en Monetaire Unie. In haar recente mededeling over de sociale dimensie van de EMU heeft de EU gewezen op het belang van een hechtere EMU voor de Europese samenleving als geheel. De beste manier om het vertrouwen van de burger te winnen, bestaat erin de EMU stevig te verankeren in het democratisch bestel van Europa; in 2014 zal verder worden nagedacht over het verdiepen van de EMU.

In het kader van het Europees semester zal het economisch beleid strakker worden gecoördineerd: het wordt het tweede uitvoeringsjaar van het 'two-pack', dat ertoe zal bijdragen dat de ontwerpbegrotingen van de lidstaten in overeenstemming zijn met de begrotingsdoelstellingen van de eurozone. Evenals in voorgaande jaren zal de Commissie het semester in november starten met de jaarlijkse groeianalyse. De volgende generatie cohesiebeleidsprogramma's zal er ook op gericht zijn de uitvoering van landspecifieke aanbevelingen te ondersteunen.

Wat de regels voor het bankwezen en de financiële sector betreft, gelden de uitvoering van een gemeenschappelijk toezichtsmechanisme en het overeenkomen van een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme als topprioriteiten voor 2014. De Commissie zal de financiële regelgeving en het financiële toezicht verder herzien, met name waar het gaat om structurele bancaire hervormingen, schaduwbankieren en langetermijnfinanciering. Een gedegen financieel stelsel en het nakomen van de G20-verbintenissen zij nog steeds de eerste vereisten voor een duurzaam herstel en langdurige financiële stabiliteit.

Gelet op de krappe en versnipperde kredietmarkt in de EU zal de Commissie zich blijven inspannen om ervoor te zorgen dat het geldwezen erin slaagt de reële economie beter te financieren en dat er ruimer gebruik wordt gemaakt van financieringsinstrumenten om de hefboomwerking van de EU-begroting te maximaliseren. De Commissie zal zich samen met de Europese Investeringsbank blijven inspannen om kmo's ruimere toegang tot financiering te verschaffen. Deze hefboom is cruciaal voor het herstel van de groei. Op elk van deze gebieden is krachtige steun van de lidstaten van cruciaal belang.

Ook het intensiever bestrijden van zwartwerk en belastingfraude en -ontwijking geldt als een prioriteit. De Commissie zal ook de inspanningen blijven ondersteunen om de overheidsfinanciën van een gezond en doeltreffend begrotingsplatform te verzekeren, en nagaan hoe het fiscaal beleid zodanig kan worden opgezet en uitgevoerd dat het de economie van de EU krachtiger stimuleert.

5.

Slimme, duurzame en inclusieve groei


De nieuwe MFK-programma's zijn afgestemd op de prioriteiten van Europa 2020 en omvatten een verscheidenheid aan maatregelen voor het stimuleren van investeringen, het bevorderen van werkgelegenheid en sociale inclusie, het ontwikkelen van menselijk kapitaal en het prioriteren van hervormingen die direct groei en banen opleveren. Momenteel wordt alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de programma's in 2014 volledig operationeel zijn. Zo wordt onder meer de laatste hand gelegd aan de nieuwe partnerschapsovereenkomsten en de overeenkomstige programma's van de Europese structuur- en investeringsfondsen, die in elke lidstaat tastbare en meetbare resultaten moeten opleveren. Na de goedkeuring van het investeringspakket innovatie wordt het mogelijk om een aantal publiekprivate partnerschappen op te zetten in cruciale sectoren. Daarnaast zal de uitvoering van het hervormde gemeenschappelijke landbouwbeleid meer banen in plattelandsgebieden opleveren en een sterke basis leggen voor een groene economie.

Groei is onontbeerlijk voor het creëren van meer en betere banen en het versterken van de sociale cohesie. De bestrijding van de jeugdwerkloosheid geldt als een kernprioriteit: de jeugdwerkloosheid is onaanvaardbaar hoog en heeft ingrijpende maatschappelijke gevolgen. Deze toestand zou ernstig en langdurig afbreuk kunnen doen aan het toekomstperspectief van de betrokkenen en de dynamiek van de Europese economie. Het is van cruciaal belang dat de lidstaten de jeugdgarantie uitvoeren: dit instrument zal een krachtige impuls geven aan de werkgelegenheid voor jongeren en zorgen voor een soepeler overgang van school naar werk. Het is van essentieel belang om in onderwijs en vaardigheden te investeren en de arbeidsmobiliteit te bevorderen. Arbeidsbureaus zouden bijvoorbeeld nauwer kunnen samenwerken en er zou een einde kunnen worden gemaakt aan overbodige of onevenredige belemmeringen van de toegang tot en het vrij verkeer van gereglementeerde diensten van deskundigen. Met name het aanboren van het potentieel van belangrijke groeisectoren – zoals de groene economie, ICT en maatschappelijke en gezondheidszorg – verdient prioriteit. Terwijl de economische en begrotingshervormingen vruchten beginnen af te werpen, zijn sociale uitsluiting en ongelijkheid nog steeds een groot probleem. Optimale benutting van de Europese structuur- en investeringsfondsen zal ook een kritieke bijdrage leveren tot herstel. Daarnaast worden de factoren die onderwijs, opleiding, vaardigheden, werkgelegenheid en sociale cohesie stimuleren, versterkt door de toepassing van EU-programma's als Erasmus+, het Europees programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie, het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering en het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen.

Wil de EU op wereldniveau concurrerend te blijven, dan moet zij investeringen in onderzoek en innovatie ondersteunen door het Horizon 2020-programma ten volle ten uitvoer te leggen, de juiste economische en marktvoorwaarden tot stand te brengen en de nationale inspanningen beter op elkaar af te stemmen. Er zal een volledige analyse van knelpunten en kansen worden verricht waarop de toekomstige prioriteiten kunnen worden gebaseerd. Om ondernemingen doeltreffend te kunnen ondersteunen is een modern industriebeleid nodig. De Commissie zal zich bezinnen op de strategische prioriteiten met betrekking tot de problemen waar het bedrijfsleven momenteel mee worstelt, met name op het gebied van normalisatie. Toegang tot geschoold personeel, een volledig geïntegreerde energiemarkt en een actieve handelsagenda zijn punten waarop de Commissie ernaar streeft groei te bevorderen en de mededingers op de wereldmarkt met gelijke wapens tegemoet te treden.

Deze inspanningen moeten worden geschraagd door een goed functionerende interne markt en eerlijke mededinging, efficiënt openbaar bestuur en betrouwbare en moderne regelgeving. Hier is een belangrijke rol voor de Commissie weggelegd. Door er op toe te zien dat de regelgeving inzake de interne markt in belangrijke sectoren als diensten en energie onverkort wordt toegepast en de staatssteunregels volledig te moderniseren, komt de voltooiing van de eengemaakte markt een stuk dichterbij. Ook de vaststelling van essentiële maatregelen in het kader van het wetgevingspakket eengemaakte markt II zal strategische economische sectoren van de EU aanjagen en belemmeringen op gebieden als grensoverschrijdende investeringen verhelpen. De Commissie blijft in het kader van haar streven naar gelijke concurrentievoorwaarden voor alle ondernemingen werken aan het statuut voor een Europese onderlinge maatschappij.

In het kader van het streven van de Commissie om in alle beleidssectoren te zorgen voor meer mededinging, en met name kmo's bij te staan, is het Refit-programma van groot belang. Om te waarborgen dat het EU-recht aan zijn doel beantwoordt, heeft Commissie het hele corpus juris doorgelicht en een lijst van specifieke activiteiten, evaluaties en te herziene dan wel in te trekken wetgeving voorgesteld. Deze aanpak, die beoogt de wetgeving te vereenvoudigen en te stroomlijnen, moet ertoe bijdragen dat het klimaat aanzienlijk bedrijfsvriendelijker wordt.

Een volledig geïntegreerde en interconnectieve interne markt voor telecom, energie en vervoer vereist een betaalbare, toegankelijke, efficiënte en veilige netwerkinfrastructuur. Een dergelijke infrastructuur vergt op haar beurt particuliere en openbare investeringen, een duidelijk regelgevingskader, de ontwikkeling van vaardigheden, alsook investeringen in innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Via de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen zal de begroting van de EU particuliere investeringen in de strategische netwerkinfrastructuur bevorderen. De Commissie blijft zich inspannen om het toeristisch potentieel van de EU te bevorderen en te ontwikkelen.

Daarnaast zullen inspanningen ter bevordering van grootschalig gebruik van digitale diensten en grensoverschrijdende, interoperabele oplossingen aanzetten tot modernisering en hervorming van het overheidsapparaat, waardoor de dienstverlening aan zowel burgers als bedrijven zal winnen aan openheid en efficiëntie. Een moderne overheidssector is een essentieel onderdeel van Europa's antwoord op de uitdagingen van de 21e eeuw.

Alle energieconsumenten moeten tegen 2014 toegang hebben tot een volledig geïntegreerde energiemarkt en kunnen rekenen op de extra zekerheid van energieverbindingen met andere lidstaten. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de detailhandel in energie om te garanderen dat consumenten ten volle kunnen profiteren van de interne energiemarkt. Energie-efficiëntie zal in 2014 ook hoog op de agenda staan met het oog op de verbetering van het concurrentievermogen en de duurzaamheid.

Burgers hebben behoefte aan efficiëntere vervoersnetwerken en moeten gemakkelijk van het ene op het andere vervoermiddel kunnen overstappen. De goedkeuring van voorstellen op het gebied van spoorwegen, luchthavens, luchtverkeersbeheer en havens biedt nieuwe mogelijkheden en draagt bij tot een concurrender infrastructuur.

In september presenteerde de Commissie een voorstel dat de weg effent voor een interne telecommunicatiemarkt. Met de goedkeuring van dit voorstel door de wetgevers zou een belangrijke stap zijn gezet om tegen 2015 tot een dynamische interne markt voor telecommunicatie te komen. Daarmee wordt de basis gelegd voor een echte digitale interne markt, die de productiviteit zal bevorderen en Europeanen altijd en overal online toegang zal bieden tot een rijk aanbod van inhoud. Andere belangrijke onderdelen van de digitale agenda zijn een vlotte goedkeuring van de wetgevingsvoorstellen op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging, gegevensbescherming en overige aspecten van de modernisering van het intellectuele-eigendomssysteem.

Uit structureel oogpunt zou de economie van de EU nog veel productiever kunnen worden en toe kunnen met minder middelen. Voor een duurzame toekomst is het van groot belang dat nadelige milieu-effecten worden beperkt. Efficiënter gebruik van hulpbronnen moet bijdragen tot groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen (met name door lagere kosten voor het bedrijfsleven) en leiden tot aanzienlijke voordelen voor gezondheid en milieu, lagere energierekeningen en nieuwe innovatie- en investeringsmogelijkheden. Het streven naar duurzaamheid ligt ook ten grondslag aan het aanpakken van het afvalprobleem van de moderne samenleving en het optimaal benutten van recycleringsmogelijkheden. Duurzaam beheer van onze natuurlijke hulpbronnen staat niet alleen centraal in ons hervormde landbouwbeleid, maar is ook het uitgangspunt voor de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid: het kan voor economische groei zorgen, met name in kustgebieden en in de hele visserijsector.

Klimaat- en energievoorstellen voor de periode tot 2030 vormen het kader voor de concrete maatregelen die nu nodig zijn om enerzijds tijdig ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken met betrekking tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en anderzijds te waarborgen dat de energievoorraden zowel veilig als betaalbaar zijn. Een dergelijk kader schept ook meer zekerheid voor investeringen en levert nieuwe banen op. In 2014 moet een grote inspanning worden geleverd om dit kader uit te bouwen en te laten zien dat de EU vooruitloopt op de onderhandelingen over een internationale klimaatovereenkomst in 2015.

6.

Justitie en veiligheid


De EU moet haar burgers beschermen en hun rechten vrijwaren. Het is dan ook van essentieel belang dat de EU-regels doeltreffend worden toegepast en dat de autoriteiten nauwer gaan samenwerken op het gebied van veiligheid en justitie.

Daarbij gaat het er onder meer om criminaliteit, corruptie en terrorisme te helpen bestrijden en de naleving van de grondrechten te waarborgen. De terugkerende tragedies in de Middellandse Zee, waarvan de meest recente zich bij Lampedusa voltrok, onderstrepen dat Europees optreden geboden is. Zo zijn er krachtiger maatregelen nodig om te voorkomen dat mensen omkomen op zee, hulp te bieden aan wie internationale bescherming zoekt, de bescherming van de EU-grenzen te waarborgen, mensenhandelaars aan te pakken en nauwer samen te werken met derde landen.

De EU wil de volksgezondheid beschermen en de voedsel- en productveiligheid waarborgen. De toepassing van verbeterde regelgeving inzake de veiligheid van consumentenproducten en de gezondheid van mens, dier en plant is uit het oogpunt van concurrentievermogen, groei en werkgelegenheid van het grootste belang. Ook zal er nadruk worden gelegd op het beschermen van de kritieke infrastructuur en het bevorderen van de preventie van, paraatheid met betrekking tot, en doeltreffend optreden bij rampen. Dit houdt ook in dat bij het gebruik van kernenergie de hoogste normen op het gebied van veiligheid en beveiliging in acht moeten worden genomen.

Doeltreffende rechtsstelsels, een veilig klimaat en duidelijk optreden tegen fraude komen de economie stuk voor stuk ten goede, evenals succesvolle beleidsmaatregelen ter bevordering van het consumentenvertrouwen en de volksgezondheid. Willen burgers en bedrijven ten volle profiteren van hun rechten, dan moeten zij gemakkelijk naar de rechter kunnen stappen, en wel onder gelijke voorwaarden in alle landen, met name bij grensoverschrijdende geschillen. Ook zal het door de Commissie voorgestelde Europees openbaar ministerie (EPPO) zorgen voor doeltreffender vervolging van strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden. De Commissie is voorts van plan nadere stelselmatige verbeteringen aan te brengen in de Olaf-verordening, die zijn gebaseerd op de procedurele waarborgen uit het voorstel van de Commissie inzake EPPO die ook kunnen worden toegepast op de administratieve onderzoeken van OLAF en nog vóór de oprichting van het EPPO kunnen worden vastgesteld.

Nu de in het Verdrag van Lissabon vastgestelde overgangsperiode in 2014 eindigt, wordt de politiële en justitiële samenwerking in strafzaken volledig geïntegreerd in het rechtsstelsel van de EU. De Commissie zal toelichten hoe het beleid op het gebied van justitie en binnenlandse zaken zich volgens haar zou moeten ontwikkelen en verdiepen nu het programma van Stockholm ten einde loopt.

De Europese Unie is gegrondvest op een aantal fundamentele waarden. Zij stoelt op de rechtsstaat en de Commissie is verzocht om op te treden wanneer de rechtsstaat in de lidstaten in gevaar lijkt te zijn. De Commissie zal een kader presenteren dat het mogelijk maakt om op consistente wijze te reageren wanneer dergelijke situaties zich voordoen. Dit kader is gebaseerd op objectiviteit en het beginsel dat de lidstaten gelijkwaardig zijn. Alleen wanneer de rechtsstaat op ernstige en stelselmatige wijze wordt bedreigd, zal op grond van vooraf vastgestelde benchmarks worden overgegaan tot optreden.

7.

Extern optreden


Een verenigd Europa beschikt ook op wereldtoneel over meer slagkracht. De uitbreidingsagenda van de EU helpt vrede en stabiliteit aan onze grenzen te consolideren en bevordert onze grondrechten en democratie. Nu Kroatië is toegetreden, blijft de Commissie betrokken bij de landen van de westelijke Balkan en Turkije. De hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter heeft zich in haar dubbele rol ingespannen om een belangrijke doorbraak in de betrekkingen tussen Servië en Kosovo mogelijk te maken. Ons nabuurschapsbeleid streeft dezelfde doelstellingen na in de regio's direct ten oosten en zuiden van de EU. Van bijzonder belang zijn in dit verband de overeenkomsten die zijn gesloten met Oekraïne, Moldavië en Georgië in het oosten en de ondersteuning die wordt verleend aan het democratiseringsproces in het zuiden.

De voortgaande crisis in Syrië heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat de EU een cruciale rol moet spelen bij de aanpak van crises. De situatie vraagt nog steeds om EU-optreden. Het bevorderen van vrede en veiligheid is de belangrijkste pijler van het externe optreden van de EU. Onze inspanningen mogen niet stoppen bij de buitengrenzen van Europa. De EU zal acties voor vrede en veiligheid blijven bevorderen in het kader van een alomvattende aanpak en zich daarbij concentreren op strategische initiatieven als de Europese maritieme veiligheidsstrategie en op het bevorderen van de stabiliteit in andere delen van wereld. De inzet van taakgroepen voor het ondersteunen van democratiseringsprocessen zal worden uitgebreid van de zuidelijke buurlanden tot landen als Myanmar.

Bij mondiale uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van stabiliteit, duurzame ontwikkeling en politieke hervormingen, is een verenigd optreden geboden om onze belangen en waarden te beschermen en te bevorderen. Daarbij zijn onze externe economische betrekkingen een belangrijk instrument voor het versterken van onze positie in de wereld. Als wereldleider op het gebied van internationale handel heeft de EU sterke banden ontwikkeld met een aantal belangrijke strategische partners. Zij streeft een ambitieuze onderhandelingsagenda na en spant zich in om pas gesloten overeenkomsten uit te voeren en handelsregels te handhaven. De Commissie zal het tempo bij de onderhandelingen met haar belangrijkste partners vasthouden. Ook zal zij zich blijven inzetten voor een akkoord op de in december te houden 9e Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie, die in het teken staat van handelsbevordering en een nieuwe impuls geeft aan de multilaterale onderhandelingen. De Commissie heeft een voorstel betreffende consulaire bescherming ingediend dat ervoor moet zorgen dat EU-burgers op betere bijstand in crisissituaties kunnen rekenen. De EU speelt op het gebied van mondiale economische en financiële governance een vitale rol en heeft het voortouw genomen waar het gaat om het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het bestrijden van klimaatverandering. De wereldwijde aanpak van belastingontwijking en het bankgeheim staan nu hoog op de agenda van de G20.

De EU is als collectief nog steeds de grootste donor ter wereld op het gebied van humanitaire en ontwikkelingshulp. De Commissie stelt zich in op een top over de millenniumdoelstellingen en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, een nieuwe internationale klimaatovereenkomst en het post-Hyogo-kader voor risicobeheer in verband met rampen. Zij zal zich in 2014 voorbereiden op de onderhandelingen over deze belangrijke thema's. Ook zal zij zich bezinnen op de toekomst van de betrekkingen met de landen van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan in de periode na 2020.

Wanneer de EU eensgezind optreedt, kan zij meer invloed uitoefenen. Dat kan alleen als het interne en externe beleid van de EU met elkaar in overeenstemming zijn. De totstandbrenging van een eengemaakte defensiemarkt met het oog op de ontwikkeling van een Europese industriële defensiebasis is daarbij van groot belang en brengt bovendien groei en banen mee.

[1]

Gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT): resultaten en volgende stappen, COM(2013) 685, 2.10.2013.

8.

Bijlage I: Door de wetgever goed te keuren prioritaire punten


Onderwerp| Volledige titel| COM/SEC – Inter-institutionele referentie| Datum goedkeuring

Gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van eenvormige regels en een eenvormige procedure voor de afwikkeling van kredietinstellingen en bepaalde beleggingsondernemingen in het kader van een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme en een gemeenschappelijk bankenafwikkelingsfonds en tot wijziging van Verordening (EU) Nr. 1093/2010 van het Europees Parlement en de Raad| COM(2013) 520 2013/0253 (COD)| 7/2013

Kader voor herstel en afwikkeling van banken| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de totstandbrenging van een kader voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van de Richtlijnen 77/91/EEG, 82/891/EG, 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG en 2011/35/EU en Verordening (EU) nr. 1093/| COM(2012)280 2012/0150 (COD)| 6/2012

Depositogarantiestelsels| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake de depositogarantiestelsels (DGS)| COM(2010)368 2010/0207 (COD)| 7/2010

MIFID| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten voor financiële instrumenten en houdende intrekking van Richtlijn 2004/39/EG van het Europees Parlement en de Raad| COM(2011)656 2011/0296 (COD)| 10/2011

Retailbanking (SMA II)| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de vergelijkbaarheid van kosten in verband met betaalrekeningen, overstappen van betaalrekening en toegang tot betaalrekeningen met basisfuncties| COM(2013)266 2013/0139 (COD)| 5/2013

Langetermijninvesteringsfondsen (SMA II)| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese langetermijninvesteringsfondsen| COM(2013)462 2014/0214 (COD)| 6/2013

Bestrijding van het witwassen van geld| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme | COM(2013)45 2013/0025 (COD)| 2/2013

Openbare diensten voor arbeidsvoorziening| Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende verbeterde samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA's)| COM(2013)430 2013/0202 (COD)| 6/2013

Terbeschikkingstelling van werknemers (SMA I)| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de handhaving van Richtlijn 96/71/EG betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten| COM(2012)131 2012/0061 (COD)| 3/2012

Vrij verkeer van werknemers| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende maatregelen om de uitoefening van de in de context van het vrije verkeer van werknemers aan werknemers verleende rechten te vergemakkelijken| COM(2013)236 2013/0124 (COD)| 4/2013

Netwerk- en informatiebeveiliging| Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad houdende maatregelen om een hoog gemeenschappelijk niveau van netwerk- en informatiebeveiliging in de Unie te waarborgen| 2012/CNECT/027 COM(2013)48 2013/0027 (COD)| 2/2013

Telecompakket| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van maatregelen inzake de Europese interne markt voor elektronische communicatie en om een connectief continent tot stand te brengen alsmede tot wijziging van Richtlijnen 2002/20/EG, 2002/21/EG en 2002/22/EG en Verordeningen (EG) nr. 1211/2009 en (EU) nr. 531/| COM(2013)627 2013/0309 (COD)| 9/2013

Pakket betalingen (SMA II)| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende betalingsdiensten in de interne markt, houdende wijziging van de Richtlijnen 2002/65/EG, 2013/36/EU en 2009/110/EG en houdende intrekking van Richtlijn 2007/64/EG Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende interbancaire vergoedingen voor op kaarten gebaseerde betalingstransacties| COM(2013)547 COM(2013)550 2013/0264 (COD) 2013/0265 (COD)| 7/2013

Elektronische identificatie en handtekeningen (SMA I)| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt| COM(2012)238 2012/0146 (COD)| 6/2012

Vierde spoorwegpakket (SMA II)| Het vierde spoorwegpakket – voltooiing van de Europese spoorwegruimte ter bevordering van het concurrentievermogen en de groei in Europa Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1192/69 van de Raad betreffende de gemeenschappelijke regels voor de normalisatie van de rekeningstelsels van de spoorwegondernemingen Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het Spoorwegbureau van de Europese Unie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 881/2004 Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1370/2007 met betrekking tot openstelling van de markt voor het binnenlands passagiersvervoer per spoor Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 tot instelling van één Europese spoorwegruimte met betrekking tot de openstelling van de markt voor het binnenlands passagiersvervoer per spoor en het beheer van de spoorweginfrastructuur Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad Betreffende de interoperabiliteit van het spoorwegsysteem in de Europese Unie Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake spoorwegveiligheid| COM(2013)25 COM(2013)26/2 COM(2013)27 COM(2013)28 COM(2013)29 COM(2013)30 COM(2013)31 2013/0016 (COD) 2013/0013 (COD) 2013/0014 (COD) 2013/0028(COD) 2013/0029(COD) 2013/0015 (COD) 2013/0016 (COD)| 1/2013

ETS Luchtvaart| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2003/87/EG tot vaststelling van een regeling voor de handel in broeikasgasemissierechten binnen de Gemeenschap, met het oog op de tenuitvoerlegging tegen 2020 van een internationale overeenkomst die op emissies van de internationale luchtvaart wereldwijd één marktgebaseerde maatregel toepast | COM(2013)| 10/2013

Schadevorderingen| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende bepaalde regels voor schadevorderingen volgens nationaal recht wegens inbreuken op de bepalingen van het mededingingsrecht van de lidstaten en van de Europese Unie| COM(2013)404 2013/0185 (COD)| 6/2013

Overheidsopdrachten (SMA I)| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gunnen van opdrachten in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gunnen van overheidsopdrachten| COM(2011)895 COM(2011)896 2011/0439 (COD) 2011/0438 (COD)| 12/2011

Elektronische facturering bij aanbestedingen (SMA II)| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake elektronische facturering bij aanbestedingen| COM(2013)449 2013/0213 (COD)| 6/2013

Hervorming van de insolventieregels (SMA II)| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad betreffende insolventieprocedures| COM(2012)744 2012/0360 (COD)| 12/2012

Pakket gegevensbescherming| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (algemene verordening gegevensbescherming)| COM(2012)10 COM(2012)11 2012/0010 (COD) 2012/0011 (COD)| 1/2012

EPPO| Voorstel voor een verordening van de Raad tot instelling van het Europees Openbaar Ministerie| COM(2013)534 2013/0255 (APP)| 7/2013

Richtlijn administratieve samenwerking| Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen| COM(2013)348 2013/0188 (CNS)| 6/2013

BFT| Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van belasting op financiële transacties| COM(2013)| 2/2013

Richtlijn inzake tabaksproducten| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten| COM(2012)788 2012/0366 (COD)| 12/2012

Verordening betreffende politieke partijen| Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 wat betreft de financiering van Europese politieke partijen| COM(2012)499 COM(2012)712 2012/0237 (COD) 2012/0336 (COD)| 9/2012

Bijlage II: Nieuwe initiatieven i

Nr.| Titel| Soort initiatief i| Beschrijving van werkingssfeer en doelstellingen

9.

Landbouw en plattelandsontwikkeling


1.| Herziening van het politieke en juridische kader van de EU voor de biologische productie| Wetgevend/niet-wetgevend| Zoals bepaald in het REFIT-programma, zal bij deze herziening worden nagegaan of het huidige kader voor de biologische productie (Verordening (EG) nr. 834/2007 en Mededeling COM(2004) 415) nog relevant is voor de toekomstige ontwikkeling van de sector.

2.| Herziening van de regeling voor de landbouw in de ultraperifere regio’s (POSEI).| Wetgevend/niet-wetgevend| Het initiatief zal de POSEI-regelingen evalueren in het licht van de hervorming van het GLB.

10.

Klimaat, energie en milieu


3.| Een kader voor het klimaat- en energiebeleid voor Wetgevend/niet-wetgevend| Het initiatief zal een kader creëren voor het energie- en klimaatbeleid na 2020, tot 2030, teneinde een langetermijnperspectief te bieden voor investeringen, tot een meer duurzamer, veiliger en concurrerender EU-energiesysteem te komen en ervoor te zorgen dat de EU na 2020 op schema blijft om de klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken.

4.| Kader voor veilige, zekere en onconventionele winning van koolwaterstoffen| Wetgevend/niet-wetgevend| Het doel is te verzekeren dat de mogelijkheden tot diversificatie van de energievoorziening en verbetering van het concurrentievermogen, onder meer door de productie van onconventionele koolwaterstof, veilig en doeltreffend kunnen worden benut in de lidstaten die ervoor kiezen dit te doen. Bedoeling van het kader is zowel voor de marktdeelnemers als voor de burgers duidelijkheid en voorspelbaarheid te scheppen (ook in het kader van exploratieprojecten), volledig met de broeikasgasemissies rekening te houden en de klimaat- en milieurisico’s (onder meer voor de volksgezondheid) te beheren, overeenkomstig de verwachtingen van het grote publiek.

11.

Mededinging, met inbegrip van landbouw


5.| Modernisering van het staatssteunbeleid in cruciale sectoren| Niet-wetgevend| Het pakket vervolledigt de modernisering van het staatssteunbeleid in cruciale sectoren en omvat onder meer een beoordeling van de toepassing van de richtsnoeren staatssteun op luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, de herziening van de kaderregeling milieusteun, de richtsnoeren inzake staatssteun ten behoeve van onderzoek en ontwikkeling en de kaderregeling voor reddings- en herstructureringssteun, en nieuwe richtsnoeren voor staatssteun in de landbouw en de bosbouw.

6.| Modernisering van het staatssteunbeleid: de algemene groepsvrijstellingsverordening| Niet-wetgevend| Bij de herziening van de algemene groepsvrijstellingsverordening, als onderdeel van de modernisering van het staatssteunbeleid, zullen algemene criteria inzake verenigbaarheid worden verfijnd om de uitgaven doelmatiger te maken en om de administratie te vereenvoudigen. Het pakket bevat ook een nieuwe groepsvrijstellingsverordening voor landbouw en bosbouw.

12.

Mededinging


7.| De herziening van de mededingingsregels voor overeenkomsten inzake technologieoverdracht| Niet-wetgevend| Deze herziening heeft als doel de huidige regels, die verstrijken in 2014, bij te werken door het in licentie geven van intellectuele eigendomsrechten te bevorderen en zo innovatie te stimuleren en tegelijk de mededinging te vrijwaren.

13.

Ontwikkeling en milieu


8.| Follow-up voor het ontwikkelingskader na Niet-wetgevend| Dit is een onderdeel van het proces waarin de millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MDG's), die in 2015 verstrijken, met de doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling (SDG's) worden samengevoegd tot één enkel kader voor een ambitieuze post-2015 ontwikkelingsagenda. De timing van de mededeling zal afhangen van de lopende internationale voorbereidende besprekingen.

14.

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie


9.| Pakket arbeidsmobiliteit| Wetgevend/Niet-wetgevend| Dit initiatief zal het vrije verkeer van personen binnen de EU vergemakkelijken door middel van een betere coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, hetgeen zal leiden tot efficiëntere rechten van de burgers en tot meer groei en werkgelegenheid. Het pakket zal recente verwezenlijkingen bevatten evenals de herziening van Verordening nr. 883/2004 en Verordening nr. 987/2009 betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid en het initiatief over zeer mobiele werknemers.

10.| Mededeling over het scheppen van banen in de 'groene economie'| Niet-wetgevend| De mededeling zal zich toespitsen op de belangrijkste acties om de werkgelegenheid te bevorderen en tot een efficiënter gebruik van hulpbronnen te komen op het werk, als een van de belangrijkste uitdagingen voor het concurrentievermogen van Europa. Zij zal gericht zijn op de voornaamste economische sectoren en op de anticipatie op en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden voor een economie die zuiniger met hulpbronnen omgaat.

15.

Energie


11.| Stand van de implementatie van de interne energiemarkt en actieplan voor de tenuitvoerlegging van de interne energiemarkt op het niveau van de detailhandel| Niet-wetgevend| Met het oog op de doelstelling om de interne energiemarkt tegen 2014 te voltooien, zal de Commissie verslag uitbrengen over de voortgang van de tenuitvoerlegging van het energie-acquis en van de acties uit het actieplan dat is uiteengezet in de mededeling van november 2012 over de interne markt voor energie. De Commissie zal ook een initiatief voor de detailhandel presenteren dat erop gericht is de betrokkenheid van de consument te vergemakkelijken, de concurrentie te bevorderen en de architectuur van het energiesysteem te versterken in het belang van van energieverbruikers.

16.

Ondernemingen en Industrie


12.| Pakket industriebeleid| Niet-wetgevend| De mededeling over het industriebeleid zal dieper ingaan op de verwerkende industrie en de bijbehorende diensten in de EU met het oog op de bevordering van het concurrentievermogen van Europese bedrijven. Het pakket omvat een herziening van de wetgeving inzake de interne markt voor industriële producten, die als doel heeft de resterende handelsbelemmeringen weg te nemen, de kwaliteit en doelmatigheid van de wetgeving te vergroten en het acquis in overeenstemming te brengen met de meest recente praktijken en ontwikkelingen.

13.| Actieplan voor de defensie-industrie| Niet-wetgevend| Dit initiatief zal een concreet pakket maatregelen bevatten dat het concurrentievermogen van de defensie-industrie moet vergroten.

17.

Milieu


14.| Een efficiënt gebruik van hulpbronnen en afval| Wetgevend| Het initiatief zal voortbouwen op de vorderingen inzake de uitvoering van het stappenplan voor efficiënt gebruik van hulpbronnen in Europa en de belangrijkste bouwstenen bevatten die nodig zijn voor de ontsluiting van het economisch potentieel van de EU om productiever te worden, en tegelijk minder grondstoffen te gebruiken en een kringloopeconomie dichterbij te brengen. Het initiatief zal conclusies bevatten die voortvloeien uit de ontwikkeling van geschikte indicatoren en doelstellingen; voorts zullen daarin de belangrijkste doelstellingen van de EU-wetgeving inzake afvalstoffen worden herzien (overeenkomstig de herzieningsbepalingen in de kaderrichtlijn afvalstoffen, de richtlijn storten van afvalstoffen en de verpakkingsrichtlijn) en zal een evaluatie achteraf worden gemaakt van de richtlijnen afvalstromen, waarbij onder meer opties zullen worden onderzocht om deze richtlijnen onderling coherenter te maken.

18.

Gelijkheid


15.| Loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten| Niet-wetgevend| Dit initiatief moet de effectieve toepassing van het beginsel van gelijke beloning in de praktijk bevorderen en vergemakkelijken, en de lidstaten helpen bij het vinden van de juiste aanpak om de aanhoudende ongelijke beloning van vrouwen en mannen te verminderen.

19.

Europees Verdrag voor de rechten van de mens (toetreding EU)


16.| De toetreding van de EU tot het EVRM — interne regels| Wetgevend| Dit initiatief bevat rechtsregels die nodig zijn om de komende toetreding tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens intern operationeel te maken.

20.

Extern optreden en maritieme zaken


17.| Maritieme veiligheidsstrategie van de EU| Niet-wetgevend| In een samen met de Hoge Vertegenwoordiger uit te brengen mededeling zal een samenhangend strategisch kader worden vastgesteld waarin zowel de interne als de externe veiligheid wordt behandeld en wordt voortgebouwd op civiele en militaire samenwerking, complementariteit en gedeelde middelen, teneinde belangrijke problemen inzake maritieme veiligheid beter te kunnen aanpakken.

21.

Binnenlandse zaken


18.| Bestrijding van gewelddadig extremisme| Niet-wetgevend| Mededeling waarin de lidstaten wordt voorgesteld hoe zij nieuwe instrumenten kunnen ontwikkelen om gewelddadige vormen van extremisme te bestrijden of te voorkomen. Deze mededeling zal gebruikmaken van de aanbevelingen van het netwerk tegen radicalisering dat in 2011 is opgezet en zal elementen bevatten voor de herziening van de EU-strategie inzake radicalisering en rekrutering.

22.

Humanitaire hulp


19.| Voorbereiding van een EU-standpunt van het post-Hyogo-kader| Niet-wetgevend| Het initiatief zal een kader vormen voor de EU-bijdrage aan de besprekingen over het internationale kader voor maatregelen inzake rampenrisicovermindering post 2015.

23.

Justitie en binnenlandse zaken


20.| Toekomstige prioriteiten op het gebied van justitie en binnenlandse zaken| Niet-wetgevend| Aangezien het programma van Stockholm in 2014 ten einde loopt en het beleid op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht volledig is geïntegreerd in het EU-stelsel, zal de Commissie een mededeling presenteren over het toekomstige EU-beleid inzake justitie en een nieuwe Europese agenda voor binnenlandse zaken.

24.

Justitie en ondernemingen


21.| Europese Toegankelijkheidsakte| Wetgevend/niet-wetgevend| Het initiatief zal zorgen voor een betere markt voor goederen en diensten die toegankelijk zijn voor personen met een handicap en ouderen, op basis van een 'design for all'-benadering. Dit ondernemingsvriendelijke initiatief zal bindende maatregelen bevatten ter bevordering van het opleggen en harmoniseren van toegankelijkheidsnormen. Over het initiatief worden momenteel het bedrijfsleven en andere belanghebbende partijen geraadpleegd.

22.| Een nieuwe aanpak van faillissement en insolventie.| Wetgevend/niet-wetgevend| Dit initiatief heeft als doel minimumnormen op te stellen op het gebied van pre-insolventieprocedures (reorganisatie) en een tweede kans voor eerlijke ondernemers. Het beoogt belemmeringen voor grensoverschrijdende handel en investeringen weg te nemen door te zorgen voor een gelijk speelveld voor debiteuren en crediteuren in verschillende lidstaten.

25.

Interne markt en diensten


23.| Follow-up van het groenboek over langetermijnfinanciering van de Europese economie| Wetgevend/niet-wetgevend| De voornaamste beleidsdoelstelling is het verhogen van de kapitaalverstrekking aan investeringen op lange termijn. Dit kan betekenen dat de randvoorwaarden moeten worden aangepast of gewijzigd. Met name de regulering van de financiële markten moet worden bijgesteld om ervoor te zorgen dat de financiële markten beter in staat zijn langetermijnfinanciering te verstrekken.

24.| Herziening van het acquis inzake auteursrechten| Wetgevend/niet-wetgevend| Het doel is de bepalingen van de EU-kader inzake auteursrechten te herzien die van belang zijn voor de online beschikbaarheid van materiaal dat wordt beschermd door het auteursrecht en de naburige rechten, om ervoor te zorgen dat dit kader geschikt is voor het beoogde doel in het digitale tijdperk. Dit vereist onder meer een modern kader dat innovatieve marktpraktijken bevordert, daadwerkelijke erkenning en vergoeding van rechthebbenden garandeert, creativiteit, culturele verscheidenheid en innovatie duurzaam stimuleert, de keuze vergroot en wettelijke oplossingen toegankelijk maakt voor eindgebruikers, nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maakt en daadkrachtiger bijdraagt tot het bestrijden van illegale aanbieding en piraterij.

25.| Kader voor crisisbeheer en sanering van andere financiële instellingen dan banken| Wetgevend| Met het oog op de versterking van de financiële stabiliteit en parallel met het kader voor het bankwezen, zal dit initiatief ervoor zorgen dat niet-bancaire financiële instellingen op doeltreffende wijze kunnen worden gesaneerd zonder systemische effecten te genereren.

26.

Bescherming van de financiële belangen van de EU


26.| De hervorming van OLAF| Wetgevend| Na de mededeling over de verbetering van de governance van OLAF en de versterking van de procedurele waarborgen bij onderzoeken, kunnen nadere stelselmatige verbeteringen in de OLAF-verordening worden aangebracht, die zijn gebaseerd op de procedurele waarborgen uit het voorstel van de Commissie tot instelling van het Europees Openbaar Ministerie, maar die ook kunnen worden toegepast op de administratieve onderzoeken van OLAF en nog vóór de oprichting van het EPPO kunnen worden vastgesteld. Het kan onder meer gaan om het versterken van de wettigheidstoetsing van onderzoeksmaatregelen via het nieuwe ambt van onafhankelijke toezichthouder op de procedurele waarborgen en het versterken van de procedurele waarborgen bij met huiszoekingen en inbeslagnemingen verwante handelingen die OLAF in de instellingen verricht.

27.

Onderzoek en innovatie en economische en monetaire zaken


27.| Onderzoek en innovatie als nieuwe bronnen van groei| Niet-wetgevend| Voortbouwend op de innovatie-unie wordt in deze mededeling ingegaan op de vraag hoe de innovatie-economie het concurrentievermogen bevordert. Ook verschaft de mededeling een gedocumenteerde basis voor het identificeren van prioritaire investeringen naast de noodzakelijke structurele hervormingen in het kader van de begrotingsconsolidatie en het ontsluiten van groeipotentieel.

28.

Rechtsstaat


28.| De rechtsstaat in de Europese Unie| Niet-wetgevend| De mededeling is een voortzetting van het denkproces over een kader voor een samenhangende reactie op situaties waarin de rechtsstaat wordt aangetast.

29.

Belastingen en douane-unie


29.| Naar een definitief btw-stelsel| Niet-wetgevend| Het initiatief is een vervolg op de mededeling van december 2011 over de toekomst van de btw en heeft als doel richtsnoeren te geven voor de wijze waarop het beginsel van bestemming voor de belasting van leveringen van goederen en diensten binnen de EU ten uitvoer moet worden gelegd, gegeven het feit dat dit de meest haalbare stap voorwaarts is en dat de langetermijndoelstelling van belastingheffing in de lidstaat van oorsprong wordt losgelaten.

30.

Bijlage III: REFIT-acties


Nr.| Titel| Soort initiatief i| Beschrijving

1.| Herschikking en samenvoeging van drie richtlijnen op het gebied van voorlichting en raadpleging van werknemers i| Wetgevend (herschikking)| Herschikking en samenvoeging van drie richtlijnen na een in juli 2013 gepubliceerde gezondheidstest ("fitness check") i om een aantal problemen aan te pakken die in het werkdocument van de Commissie worden aangekaart (en de werking van de richtlijnen te verbeteren). Over dit initiatief worden de sociale partners geraadpleegd.

2.| Herziening van de wetgeving inzake levensmiddelenhygiëne| Wetgevend (vereenvoudiging, vervanging)| De hygiënevoorschriften zullen worden vervangen door een nieuwe wetgevingshandeling, de procedures zullen worden vereenvoudigd en de flexibele aanpak voor kmo's zal worden versterkt.

3.| Vereenvoudiging van de wetgeving betreffende diergeneesmiddelen| Wetgevend (vereenvoudiging)| Om diergeneesmiddelen in de EU in de handel te brengen, is een vergunning vereist. De administratieve lasten voor de veterinaire farmaceutische industrie zullen worden beperkt door vereenvoudigde en efficiëntere procedures voor het verkrijgen en behouden van een vergunning voor het in de handel brengen.

4.| Kaderverordening integrerende ondernemingsstatistieken (FRIBS). (FRIBS) i| Wetgevend| Dit initiatief heeft als doel de ondernemingsstatistieken in een gemeenschappelijk rechtskader te integreren om de referentiearchitectuur voor Europese ondernemingsstatistieken te stroomlijnen en te rationaliseren, teneinde onnodige lasten voor respondenten te verminderen.

5.| Kaderverordening integrerende sociale statistieken i| Wetgevend| Dit initiatief heeft als doel de sociale statistieken in een gemeenschappelijk rechtskader te integreren om de referentiearchitectuur voor Europese sociale statistieken te stroomlijnen en te rationaliseren, teneinde onnodige lasten voor respondenten te verminderen.

6.| Hervorming van het stelsel van landbouwenquêtes| Wetgevend| De basiswetgevingsakte zal worden ingekort en gestroomlijnd en vergezeld gaan van een gedelegeerde handeling met het oog op de volgende landbouwenquête die in 2020 is gepland.

7.| Herschikking van acht richtlijnen op het gebied van ondernemingsrecht i| Wetgevend (codificatie)| Richtlijnen inzake ondernemingsrecht hebben betrekking op de oprichting en werking van ondernemingen. Zij betreffen de oprichting en registratie van ondernemingen, de bescherming van beleggers (bv. via kapitaalvereisten), fusies en splitsingen, alsook bepaalde aspecten van de verslaglegging. Bepaalde elementen van het huidige rechtskader op dit gebied zijn moeilijk toepasbaar, met name voor kmo's.[9] Er zijn werkzaamheden gaande om één gebruikersvriendelijke reeks ondernemingsrechtelijke voorschriften op te stellen, door in totaal acht bestaande richtlijnen inzake ondernemingsrecht te codificeren i. Het nieuwe wetgevingsinstrument zal gebaseerd zijn op de volledige levenscyclus van een onderneming, van de oprichting tot de ontbinding ervan. Het zal onder meer een gemeenschappelijk deel bevatten met definities en verslagleggingsverplichtingen en leiden tot een aanzienlijke vereenvoudiging van de toepasselijke EU-voorschriften voor naamloze vennootschappen en personenvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid.

8.| Herziening en vereenvoudiging van de regels voor staatssteun in de landbouwsector| Wetgevend (herziening)| De regels voor staatssteun op het gebied van de landbouw zullen worden herzien om deze economisch significanter te maken, met de nadruk op zaken met reële gevolgen voor de mededinging en de handel in de eengemaakte markt, om de voorschriften en procedures te vereenvoudigen en om de lasten voor kmo's te verlichten.

9.| Herziening en vereenvoudiging van het rechtskader voor biologische landbouw| Wetgevend (herziening)| De herziening van de wetgeving betreffende de biologische landbouw zal erop gericht zijn een einde te maken aan inconsistenties, hiaten en ondoeltreffende maatregelen, de regels te vereenvoudigen en de regelgevingskosten te verlagen.

10.| Codificatie van zesentwintig verordeningen van de Raad na goedkeuring van twee machtigingsverordeningen op het gebied van gemeenschappelijke handelspolitiek i| Wetgevend (codificatie)| Deze voorstellen zullen de respectieve wetgeving codificeren en in overeenstemming brengen met het VWEU.

11.| Verordening 1418/2007 betreffende de uitvoer, met het oog op terugwinning, van bepaalde ongevaarlijke afvalstoffen i| Wetgevend (vereenvoudiging)| De verordening zal worden bijgewerkt, de procedures worden vereenvoudigd en de administratieve belasting verminderd.

12.| Vereenvoudiging van de bepalingen inzake de toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg [13]| Wetgevend (vereenvoudiging)| Dit voorstel zal de bepalingen inzake de toegang tot de internationale markt van het wegvervoer en het verrichten van vervoersdiensten door wegvervoerondernemingen vereenvoudigen en verduidelijken. Het zal ook de handhavingsvoorschriften vereenvoudigen en gerichte en doeltreffende controles door de nationale autoriteiten mogelijk maken.

13.| Verordening machtigingen voor visserijactiviteiten i| Wetgevend (herschikking)| Herschikking van de huidige verordening inzake machtigingen voor visserijactiviteiten (FAR) om het huidige systeem te vereenvoudigen, de problemen in verband met de sterk uiteenlopende gegevensvereisten van lidstaten te verlichten, de samenhang te verbeteren tussen de verordening en de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, het controlekader en, meer in het algemeen, de doelstellingen van de externe dimensie van het GVB-beleid.

14.| Technische maatregelen voor de bescherming van mariene organismen| Wetgevend| De technische maatregelen zullen worden vereenvoudigd, in overeenstemming worden gebracht met met de doelstellingen van het nieuwe gemeenschappelijke visserijbeleid en worden bijeengebracht in een nieuwe kaderverordening.

15.| Intrekking van Richtlijn 1999/45/EG betreffende de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke preparaten| Wetgevend (intrekking)| Deze richtlijn is overbodig geworden naar aanleiding van de goedkeuring van nieuwe regels voor de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels in 2008.

16.| Intrekking van de richtlijn van de Raad betreffende de bijstand aan de Commissie en de samenwerking van de lidstaten bij het wetenschappelijk onderzoek van vraagstukken in verband met levensmiddelen i| Wetgevend (intrekking)| De richtlijn is achterhaald door wijzigingen van de wetgeving en van de structuur van wetenschappelijke samenwerking. Deze taken worden nu uitgevoerd door de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid).

17.| Intrekking van de verordening staalstatistieken i| Wetgevend (intrekking)| Staalstatistieken worden nu verzameld via andere regelingen. Deze wetgeving is daarom niet langer nodig.

18.| Intrekking van een besluit van de Raad inzake een regeling voor samenwerking tussen de financiële inlichtingeneenheden van de lidstaten bij de uitwisseling van gegevens i| Wetgevend (intrekking)| Deze wetgeving wordt overgenomen in de antiwitwasrichtlijn. Tijdstip van intrekking afhankelijk van de goedkeuring en tenuitvoerlegging van het voorstel voor een richtlijn betreffende de bestrijding van witwassen, aangenomen door de Commissie op 5.2.2013, waardoor besluit 2000/642/JBZ overbodig wordt.

19.| Intrekking van Richtlijn 2007/38/EG betreffende de uitrusting met spiegels van vrachtwagens| Wetgevend (intrekking)| De richtlijn is niet langer relevant. De inhoud ervan is opgenomen in voorschriften inzake de typegoedkeuring van vrachtwagens.

20.| Intrekking van Richtlijn 2009/33/EG inzake de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen| Wetgevend (intrekking)| De richtlijn is niet langer noodzakelijk aangezien de inhoud ervan is overgenomen in nieuwe horizontale regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten.

21.| Intrekking van de beschikking van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten i| Wetgevend (intrekking)| De beschikking is verouderd; vandaag wordt het aanspreken van de noodvoorraden over het algemeen beschouwd als het belangrijkste instrument om te reageren op een onderbreking van de olietoevoer. Zo kunnen de ontbrekende hoeveelheden snel en zonder verstoring van de economische activiteit van de EU en het leven van haar burgers worden vervangen. De nieuwe richtlijn olievoorraden (aangenomen in 2009; alle bepalingen van kracht sinds 2013) heeft betrekking op noodvoorraden en voorziet in de mogelijkheid een streefcijfer vast te stellen om het verbruik te beperken.

Bijlage IV: Lijst van in behandeling zijnde voorstellen die worden ingetrokken i

Nr.| COM/SEC – Inter-institutionele referentie| Titel| Motivering van de intrekking| Vindplaats voorstel Commissie in het PB

31.

Ontwikkeling en samenwerking EuropeAid


1.| COM(2009) 395 2009/0111/CNS| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 314/2004 van de Raad betreffende bepaalde beperkende maatregelen tegen Zimbabwe| Achterhaald. Besluit 2011/101/GBVB voorziet nu in de herziening van de lijst. Aan de sanctieregeling wordt niet geraakt.| PB C 26 van 28.1.2011, blz. 4.

32.

Ontwikkeling en samenwerking EuropeAid / Instrumenten buitenlands beleid


2.| COM(2009) 195 2009/0058/COD | Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1717/2006 tot invoering van een stabiliteitsinstrument| Achterhaald. De te wijzigen verordening verstrijkt eind 2013 en de Commissie heeft een nieuw wetgevingsvoorstel tot vaststelling van een stabiliteitsinstrument goedgekeurd in het kader van het wetgevingspakket 2014-2020 voor externe acties, COM(2011) 845.| PB C 296 van 30.10.2010, blz. 5.

33.

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie


3.| COM(2011)336 2011/0147/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1927/2006 tot oprichting van het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering| Achterhaald. De te wijzigen verordening verstrijkt eind 2013. De Commissie heeft een nieuw wetgevingsvoorstel voor het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (2014-2020) goedgekeurd als onderdeel van het pakket van het meerjarig financieel kader.| PB C 264 van 8.9.2011, blz. 4.

34.

Milieu


4.| COM(2003)624 2003/0246/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden | Dit voorstel is sedert 2003 bij de medewetgevers in behandeling en sindsdien is geen daadwerkelijke vooruitgang geboekt. De Commissie zal nagaan of er andere manieren zijn om haar verplichtingen krachtens het Verdrag van Aarhus na te komen en voert een effectbeoordeling uit.| OJ C 96 van 21.4. 2004, blz. 22.

5.| COM(2006)232 def.| Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een kader voor de bescherming van de bodem en tot wijziging van richtlijn 2004/35/EG| De Commissie merkt op dat het voorstel acht jaar in behandeling is geweest en dat in die periode geen effectieve actie is tot stand gekomen. Daarom zal zij nauwgezet nagaan of de doelstelling van het voorstel, waartoe de Commissie zich nog steeds verbindt, gemakkelijker kan worden bereikt door het voorstel te handhaven, dan wel door het in te trekken, en op die manier de weg vrij te maken voor een alternatief initiatief in het volgende mandaat. Deze beoordeling zal afhangen van de haalbaarheid van een goedkeuring vóór de Europese verkiezingen.| PB L 200 van 22.7.2006, blz. 11.

35.

Eurostat


6.| COM(2011)335 2011/0146/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake Europese statistieken over veiligheid voor criminaliteit| Achterhaald. Het Europees Parlement heeft een negatieve resolutie aangenomen. Bovendien is het voorstel niet besproken in de Raad. De kwestie is nog steeds actueel en de Commissie zal werken aan een andere manier om de doelstellingen van het voorstel te bereiken.| PB C 264 van 8.9.2011, blz. 3.

36.

Externe betrekkingen


7.| COM(1973) Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de opening, de verdeling en de wijze van beheer van het communautaire tariefcontingent voor andere weefsels van katoen van post 55.09 van het gemeenschappelijk douanetarief, van oorsprong uit de Libanese Republiek (1974)| Achterhaald. Het betrokken product is intussen geliberaliseerd.| -

8.| COM(1980) Voorstel voor een verordening betreffende de toepassing van besluiten van de Raad voor de samenwerking EEG-Algerije, Marokko, Tunesië, Egypte, Libanon, Jordanië, Syrië ... houdende vervanging van de rekeneenheden door de Europese rekeneenheden in protocol nr. 2 bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en die landen| Achterhaald. Het voorstel werd goedgekeurd met betrekking tot Egypte, Libanon, Jordanië en Marokko. Alle overeenkomsten met de betrokken landen, met uitzondering van Syrië, zijn vervangen door associatieovereenkomsten. Hoewel de overeenkomst met Syrië nog steeds van kracht is, zal zij worden vervangen door een associatieovereenkomst die reeds is geparafeerd.| -

9.| COM(1983) Voorstellen voor verordeningen van de Raad tot hernieuwde wijziging van de artikelen 6 en 17 van het Protocol betreffende de definitie van het begrip ' produkten van oorsprong ' en betreffende de methoden van administratieve samenwerking bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Marokko, Syrië en Tunesië.| Achterhaald. Het voorstel werd goedgekeurd met betrekking tot Egypte en Libanon. Alle overeenkomsten met de betrokken landen, met uitzondering van Syrië, zijn vervangen door associatieovereenkomsten. Hoewel de overeenkomst met Syrië nog steeds van kracht is, zal zij worden vervangen door een associatieovereenkomst die reeds is geparafeerd.| -

10.| COM(1985) Voorstel voor een verordening (EEG) van de Raad tot wijziging, wat bepaalde verrichtingen met Zuid-Afrika betreft, van de regelingen die van toepassing zijn op de in- en uitvoer van bepaalde produkten| Achterhaald. De redenen die tot dit voorstel hebben geleid, bestaan niet meer.| -

11.| COM(1989) Voorstel voor een verordening van de Raad houdende schorsing van tariefconcessies en verhoging van de rechten van de gecombineerde nomenclatuur voor bepaalde produkten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika| Achterhaald. De redenen die tot dit voorstel hebben geleid, bestaan niet meer.| -

37.

Gezondheid en consumenten


12.| COM(2008) 663 gewijzigd door COM(2011) 633, en COM(2012) 48 2008/0256/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2001/83/EG tot vaststelling van een communautair wetboek betreffende geneesmiddelen voor menselijk gebruik, wat publieksvoorlichting over receptplichtige geneesmiddelen betreft| Het oorspronkelijke voorstel werd in twee voorstellen gesplitst om de bespreking door de medewetgevers te vergemakkelijken. De aspecten in verband met geneesmiddelenbewaking werden verwerkt in een nieuw voorstel (COM(2012) 52), dat werd aangenomen als Richtlijn 2012/26/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 tot wijziging van richtlijn 2001/83/EG. De aspecten in verband met informatie voor patiënten werden verwerkt in het gewijzigde voorstel COM(2012) 48. Uit de besprekingen in de Raad is gebleken dat over dit voorstel geen overeenstemming kan worden bereikt.| PB C 37 van 10.2.2012, blz. 15, en PB C 102 van 5.4.2012, blz. 27.

13.| COM(2008) 662 gewijzigd door COM(2011) 632 en COM(2012) 49 2008/0255/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 726/2004 tot vaststelling van communautaire procedures voor het verlenen van vergunningen en het toezicht op geneesmiddelen voor menselijk en diergeneeskundig gebruik en tot oprichting van een Europees Geneesmiddelenbureau, wat publieksvoorlichting over receptplichtige geneesmiddelen voor menselijk gebruik betreft| Het oorspronkelijke voorstel werd in twee voorstellen gesplitst om de bespreking door de medewetgevers te vergemakkelijken. De aspecten in verband met geneesmiddelenbewaking werden verwerkt in een nieuw voorstel (COM(2012)51), dat werd aangenomen als Verordening (EU) nr. 1027/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 tot wijziging van Verordening (EG) 726/2004. De aspecten in verband met informatie voor patiënten werden verwerkt in het gewijzigde voorstel COM(2012) 49. Uit de besprekingen in de Raad is gebleken dat over dit voorstel geen overeenstemming kan worden bereikt.| PB C37 van 10.2.2012, blz. 15, en PB C 102 van 5.4.2012, blz. 27.

38.

Personele Middelen en Veiligheid


14.| COM(2005) 190 1 2005/0072/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 1210/90 inzake de oprichting van het Europees Milieuagentschap en het Europees milieuobservatie- en informatienetwerk wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

15.| COM(2005) 190 2 2005/0073/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 337/75 houdende oprichting van een Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

16.| COM(2005) 190 3 2005/0074/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1365/75 betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

17.| COM(2005) 190 4 2005/0075/ COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 1360/90 van de Raad tot oprichting van een Europese Stichting voor opleiding wat betreft de ambtstermijn van de directeur| De Gezamenlijke verklaring en de Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012 maken dit voorstel achterhaald.| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

18.| COM(2005) 190 5 2005/0076/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 302/93 van de Raad tot oprichting van een Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

19.| COM(2005) 190 6 2005/0077/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 40/94 wat betreft de ambtstermijn van de voorzitter van het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

20.| COM(2005) 190 7 2005/0078/COD| Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2100/94 wat betreft de ambtstermijn van de voorzitter van het Communautair Bureau voor plantenrassen| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

21.| COM(2005)190 8 2005/0079/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2965/94 tot oprichting van een Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

22.| COM(2005)190 9 2005/0080/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1035/97 houdende oprichting van een Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat wat betreft de ambtstermijn| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 26.

23.| COM(2005)190 10 2005/0081/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 178/2002 wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

24.| COM(2005)190 11 2005/0082/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 851/2004 tot oprichting van een Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

25.| COM(2005)190 12 2005/0083/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 726/2004 wat betreft de ambtstermijn van de directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

26.| COM(2005)190 13 2005/0084/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1321/2004 wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur van de Europese GNSS-toezichtautoriteit| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

27.| COM(2005)190 14 2005/0085/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2062/94 van de Raad tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk wat betreft de ambtstermijn van de directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

28.| COM(2005)190 15 2005/0086/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1406/2002 tot oprichting van een Europees Agentschap voor maritieme veiligheid wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

29.| COM(2005)190 16 2005/0087/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1592/2002 wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur en de directeuren van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

30.| COM(2005)190 17 2005/0088/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 881/2004 tot oprichting van een Europees Spoorwegbureau wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

31.| COM(2005)190 18 2005/0089/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2007/2004 tot oprichting van een Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie wat betreft de ambtstermijn van de uitvoerend directeur en de plaatsvervangend uitvoerend directeur| Door een nieuwe overeenkomst van 2012 is het voorstel achterhaald (zie Gezamenlijke verklaring en Gemeenschappelijke aanpak van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie met betrekking tot gedecentraliseerde agentschappen van juli 2012).| PB C 172 van 12.7.2005, blz. 27.

39.

Interne markt en diensten


32.| COM(2004) 582 2004/0203/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 98/71/EG inzake de rechtsbescherming van modellen| Bij de besprekingen van dit voorstel in de Raad is sinds 2010 geen vooruitgang meer geboekt, waaruit blijkt dat er geen overeenstemming kan worden bereikt. De Commissie zal zich beraden op alternatieve manieren om het probleem aan te pakken in de context van een lopende economische studie en een toekomstige evaluatie van het systeem voor modelbescherming in de EU.| PB C 12 van 18. 1. 2005, blz. 25.

33.| COM(2010) 350 2010/0198/CNS| Voorstel voor een VERORDENING (EU) VAN DE RAAD inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi| Achterhaald. Vervangen door een nieuw voorstel (COM(2011) 216), goedgekeurd als Verordening (EU) nr. 1260/2012 van de Raad tot het uitvoering geven aan nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming met betrekking tot de toepasselijke vertaalregelingen.| -

34.| COM(2008)396 2008/0130/APP| Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende het statuut van de Europese besloten vennootschap| Bij de besprekingen van dit voorstel in de Raad is sinds 2011 geen vooruitgang meer geboekt. Aangezien eenparigheid van stemmen is vereist, wordt niet verwacht dat overeenstemming kan worden bereikt. De Commissie zal zich beraden op alternatieve manieren in het kader van een effectbeoordeling over éénpersoonsvennootschappen die momenteel wordt uitgevoerd.| PB C 303 van 15.12.2009, blz. 8.

40.

Mobiliteit en vervoer


35.| COM(2011)710 2011/0327/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot rijbewijzen waarin de functies van een bestuurderskaart zijn geïntegreerd| Strookt niet met de overeenkomstige bepaling uit het dossier 'tachograaf', waarin het voorstel werd losgelaten aangezien de onderhandelingen en het definitieve akkoord van 14 mei 2013 tot de conclusie leidden dat het niet realistisch zou zijn.| PB C 37 van 10.2.2012, blz. 18.

36.| COM(2007)497 2007/0183/CNS | Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting van een protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten, teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie| Achterhaald. De te wijzigen overeenkomst werd vervangen door de uitgebreide overeenkomst tussen de EU en Marokko.| -

41.

Belastingen en douane-unie


37.| COM(2002)64 2002/0041/CNS| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG met betrekking tot de bijzondere regeling voor reisbureaus| Achterhaald. Het voorstel werd ingediend in 2002 en sinds 2010 vonden in de Raad geen besprekingen plaats. Intussen is het voorstel achterhaald door veranderingen in de wijze waarop diensten van reisbureaus (inclusief pakketreizen) aan consumenten worden verkocht.| PB C 126 E van 28.5.2002, blz. 390.

38.| COM(2003)78-2 2003/0057/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 218/92 betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de indirecte belastingen (BTW) houdende aanvullende maatregelen ter zake van de levering van reisdiensten| Achterhaald. Het voorstel werd ingediend in 2003 en sinds 2010 vonden in de Raad geen besprekingen plaats. Intussen is het voorstel achterhaald door veranderingen in de wijze waarop diensten van reisbureaus (inclusief pakketreizen) aan consumenten worden verkocht. Gekoppeld aan het voorstel COM(2002) 64 met betrekking tot de bijzondere regeling voor reisbureaus.| PB C 76 E van 25.3.2004, blz. 4.

39.| COM(2008)497 2008/0164/ACC| Voorstel voor een VERORDENNING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2112/78 houdende sluiting van de douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) gedateerd te Genève op 14 november Achterhaald. De TIR-overeenkomst werd via een besluit van de Raad van 2009 geconsolideerd.| -

40.| COM(2004)728-1 2004/0261/CNS| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG met het oog op de vereenvoudiging van de btw-verplichtingen;| Achterhaald als gevolg van wijzigingen van de regels inzake de plaats van levering van diensten. Dit voorstel maakt deel uit van een pakket van drie voorstellen voor de herziening van het btw-stelsel, waarvan er twee werden goedgekeurd als Verordening (EG) nr. 143/2008 (administratieve samenwerking) en Richtlijn 2008/9 (grensoverschrijdende teruggaaf). Eén aspect van dit voorstel is ten dele verwerkt in een gewijzigd wetgevingsvoorstel betreffende de plaats van een dienst, goedgekeurd als Richtlijn 2008/8/EG van de Raad (een mini-éénloketsysteem beperkt tot telecom-, omroep- en elektronische diensten). Over dit voorstel kon in de Raad echter geen overeenstemming worden bereikt. De vereenvoudiging van de btw-verplichtingen blijft een belangrijke prioriteit, zoals aangegeven in de mededeling over de toekomst van de btw, en de Commissie zal blijven werken aan deze gebieden om deze doelstelling te bereiken.| PB C 24 van 29.1.2005, blz. 10.

42.

Codificaties


41.| COM(2007) 755 2007/0256/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap| Er kan niet worden doorgegaan met de voorgestelde codificatieprocedure aangezien de betrokken handeling bepalingen bevat die onder de oude comitologieregels vallen.| PB C 55 van 28.2. 2008, blz. 7.

42.| COM(2008) 99 2008/0037/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer (gecodificeerde versie)| Een nieuw voorstel (COM(2013) 265 final) bevat een bepaling tot intrekking van de voorgestelde codificatiehandeling.| PB C 207 van 14.8.2008, blz. 5.

43.| COM(2008) 351 2008/0115/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de bestuurderszitplaats op landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen (gecodificeerde versie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 10 van 15.1.2009, blz. 13.

44.| COM(2008) 697 2008/0204/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot vaststelling van controlevoorschriften en van maatregelen ter bestrijding van paardenpest (gecodificeerde versie)| In het kader van de herziening van de wetgeving betreffende de diergezondheid werd de intrekking van de betrokken handeling voorgesteld (COM(2013) 260 final).| -

45.| COM(2009) 299 2009/0080/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN …/…/EG VAN DE RAAD betreffende het in de handel brengen van pootaardappelen| In het kader van de herziening van de teeltmateriaalwetgeving werd de intrekking van de betrokken handeling voorgesteld (COM(2013) 262 final).| PB C 296 van 30.10.2010, blz. 10.

46.| COM(2010) 359 2010/0194/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het in de handel brengen van vegetatief teeltmateriaal voor wijnstokken| In het kader van de herziening van de teeltmateriaalwetgeving werd de intrekking van de betrokken handeling voorgesteld (COM(2013) 262 final).| -

47.| COM(2010) 508 2010/0261/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het toegestane geluidsniveau en de uitlaatinrichting van motorvoertuigen (codificatie)| Een nieuw voorstel (COM(2011) 856) bevat een bepaling tot intrekking van de voorgestelde codificatiehandeling.| PB C 121 van 19.04.2011, blz. 25.

48.| COM(2010) 510 2010/0264/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende kantelbeveiligingsinrichtingen aan de achterzijde op land- of bosbouwsmalspoortrekkers (codificatie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 121 van 19.04.2011, blz. 25.

49.| COM(2010) 610 2010/0302/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende vóór de bestuurderszitplaats bevestigde kantelbeveiligingsinrichtingen voor land- of bosbouwsmalspoortrekkers op wielen (codificatie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 121 van 19.04.2011, blz. 29.

50.| COM(2010) 635 2010/0309/COD| Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor schapen en geiten (codificatie)| In het kader van de herziening van de wetgeving betreffende de diergezondheid werd de intrekking van de betrokken handeling voorgesteld (COM(2013) 260 final).| PB C 121 van 19.4.2011, blz. 31.

51.| COM(2010) 717 2010/0348/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de installatie, plaats, werking en identificatie van de bedieningsorganen van landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen (codificatie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 94 van 26.3.2011, blz. 5.

52.| COM(2010) 729 2010/0349/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de reminrichtingen van landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen (codificatie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 121 van 19.4.2011, blz. 35.

53.| COM(2010) 746 2010/0358/COD| Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de bedieningsruimte, de toegankelijkheid van de cabine alsmede deuren en ramen van landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen (codificatie)| De handeling waarvan codificatie werd voorgesteld, wordt bij Verordening (EU) nr. 167/2013 ingetrokken met ingang van 1 januari 2016.| PB C 121 van 19.4.2011, blz. 36.

43.

Bijlage V: Wetgeving die in 2014 van toepassing wordt


Op 1 januari zal een aantal zeer uiteenlopende, belangrijke voorstellen in werking treden, met name de programma’s die zijn overeengekomen voor het meerjarig financieel kader 2014-2020 en een reeks belangrijke beleidsinitiatieven die ook op dat moment worden ingevoerd. De Commissie verwacht dat de voorstellen uit bijlage I ook in werking zullen treden.

Daarnaast wordt de volgende wetgeving van toepassing in 2014 i:

1 januari| · Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/49/EG.

· Verordening (EG) nr. 595/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen en motoren met betrekking tot emissies van zware bedrijfsvoertuigen (Euro VI) en de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie.

· Verordening (EU) nr. 143/2013 van de Commissie van 19 februari 2013 tot wijziging van Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en van Verordening (EG) nr. 692/2008 van de Commissie wat de bepaling van de CO 2 -emissies van voor meerfasentypegoedkeuring ter beschikking gestelde voertuigen betreft.

· Verordening (EG) nr. 692/2008 van de Commissie van 18 juli 2008 tot uitvoering en wijziging van Verordening (EG) nr. 715/2007 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen (Euro 5 en Euro 6) en de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie.

· Verordening (EU) nr. 2012/1257 van het Europees Parlement en de Raad tot het uitvoering geven aan nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming.

· Verordening (EU) nr. 608/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 inzake de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane.

· Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening EU Aid Volunteers.

· Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende een EU-mechanisme voor civiele bescherming.

28 januari| · Richtlijn 2013/1/EU van de Raad van 20 december 2012 tot wijziging van Richtlijn 93/109/EG tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een lidstaat waarvan zij geen onderdaan zijn.

14 februari| · Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

22 februari| · Verordening (EU) nr. 978/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 houdende toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 732/2008 van de Raad.

1 maart| · Verordening (EU) nr. 649/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de in- en uitvoer van gevaarlijke chemische stoffen.

17 maart| · Besluit van de Raad van 7 maart 2013 betreffende het onderwerpen van 4-methylamfetamine aan controlemaatregelen.

1 april| · Richtlijn 2013/8/EU van de Commissie van 26 februari 2013 tot wijziging, met het oog op aanpassing van de technische bepalingen, van Richtlijn 2009/144/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende bepaalde onderdelen of eigenschappen van landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen.

10 april| · Verordening (EU) nr. 847/2012 van de Commissie van 19 september 2012 tot wijziging van bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (Reach) wat betreft kwik.

2 juni| · Richtlijn 2012/13/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2012 betreffende het recht op informatie in strafprocedures.

13 juni| · Richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende consumentenrechten, tot wijziging van Richtlijn 93/13/EEG van de Raad en van Richtlijn 1999/44/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 85/577/EEG en van Richtlijn 97/7/EG van het Europees Parlement en de Raad.

18 juni| · Richtlijn 2012/33/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 tot wijziging van Richtlijn 1999/32/EG van de Raad wat het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen betreft.

19 juni| · Richtlijn 2013/10/EU van de Commissie van 19 maart 2013 tot wijziging van Richtlijn 75/324/EEG van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende aerosols teneinde de etiketteringsvoorschriften ervan aan te passen aan Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

4 juli| · Richtlijn 2012/35/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 houdende wijziging van Richtlijn 2008/106/EG inzake het minimumopleidingsniveau van zeevarenden.

7 juli| · Richtlijn 2012/17/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 tot wijziging van Richtlijn 89/666/EEG van de Raad en Richtlijnen 2005/56/EG en 2009/101/EG van het Europees Parlement en de Raad wat de koppeling van centrale, handels- en vennootschapsregisters betreft.

5 augustus| · Richtlijn 2010/41/EU van het Europees Parlement en de Raad van 7 juli 2010 betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen en tot intrekking van Richtlijn 86/613/EEG van de Raad (wat IE, EL, FR, SI en het UK betreft).

1 september| · Verordening (EU) nr. 549/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Europese Unie.

2 september| · Verordening (EU) nr. 98/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2013 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven.

29 oktober| · Richtlijn 2012/28/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken.

1 november| · Verordening (EU) nr. 1229/2012 van de Commissie van 10 december 2012 tot wijziging van de bijlagen IV en XII bij Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd.

· Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden.

· Verordening (EU) nr. 932/2012 van de Commissie van 3 oktober 2012 houdende uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de eisen inzake ecologisch ontwerp voor huishoudelijke droogtrommels.

10 november| · Verordening (EU) nr. 2011/1007 (betreffende textielvezelbenamingen en de desbetreffende etikettering en merking van de vezelsamenstelling van textielproducten, en houdende intrekking van Richtlijn 73/44/EEG van de Raad en Richtlijnen 96/73/EG en 2008/121/EG van het Europees Parlement en de Raad).

21 november| · Richtlijn 2013/38/EU tot wijziging van Richtlijn 2009/16/EG betreffende havenstaatcontrole (om het Verdrag betreffende maritieme arbeid te handhaven).

1 december| · Verordening (EU) nr. 487/2013 van de Commissie van 8 mei 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels, met het oog op de aanpassing aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang.

· Artikel 1, lid 1, van Verordening (EU) nr. 944/2013 van de Commissie van 2 oktober 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels, met het oog op de aanpassing aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang.

7 december| · Verordening (EU) nr. 463/2013 van de Commissie van 17 mei 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2003/2003 van het Europees Parlement en de Raad inzake meststoffen.

12 december| · Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

21 december| · Richtlijn 2013/14/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 tot wijziging van Richtlijn 2003/41/EG betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening, Richtlijn 2009/65/EG tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s) en Richtlijn 2011/61/EU inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen ter voorkoming van een overmatig vertrouwen in ratings.

29 december| · Verordening (EU) nr. 576/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 betreffende het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 998/2003.

· Richtlijn 2013/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 tot wijziging van Richtlijn 92/65/EEG van de Raad wat betreft de veterinairrechtelijke voorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Unie van honden, katten en fretten.
(+ Uitvoeringsbeschikking nr. 79/639 van de Commissie).