Toelichting bij COM(2015)3 - Sluiting van een Protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst met Jordanië in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1) Achtergrond van het voorstel

· Motivering en doel van het voorstel/algemene achtergrond De Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie, haar lidstaten en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië kwam tot stand na onderhandelingen op basis van het besluit van de Raad van oktober 2007 houdende machtiging tot het openen van de onderhandelingen. De overeenkomst is op 15 december 2010 ondertekend.

De Republiek Kroatië is op 1 juli 2013 tot de Europese Unie toegetreden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden, heeft Kroatië zich ertoe verbonden toe te treden tot de overeenkomsten die door de lidstaten en de Unie zijn gesloten of ondertekend met een of meer derde landen of met internationale organisaties. Er is onderhandeld over een protocol dat voorziet in de nodige taalkundige aanpassingen van de Overeenkomst die voortvloeien uit de toetreding van Kroatië. Overeenkomstig het bovenvermelde artikel 6, lid 2, en de artikelen 100, lid 2, en 218, lid 5, van het VWEU is de ondertekening van het protocol goedgekeurd bij besluit van […] en is het protocol ondertekend op […]. Het protocol dient nu te worden goedgekeurd op basis van de artikelen 100, lid 2, en 218, lid 6, onder a), van het VWEU, in samenhang met artikel 6, lid 2, van de Toetredingsakte.

·

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


De bepalingen van het Protocol vervangen de bepalingen in de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, of vormen een aanvulling daarop.

·

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


De overeenkomst met Jordanië maakt deel uit van het externe luchtvaartbeleid van de Unie, dat is vastgesteld bij Mededeling COM(2005)79 van de Commissie: 'Ontwikkeling van de agenda voor het externe luchtvaartbeleid van de Gemeenschap' en onlangs is herzien bij Mededeling COM(2012)556 van de Commissie: "Het externe luchtvaartbeleid van de EU — De aanpak van toekomstige uitdagingen" en de desbetreffende conclusies van de Raad.

2)

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



|| · Overleg met belanghebbenden

Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Niet van toepassing

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Niet van toepassing

3)

2.

Juridische elementen van het voorstel



·

Samenvatting van de voorgestelde maatregelen


Het Protocol voorziet in de nodige aanpassing van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie, haar lidstaten en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië ingevolge de toetreding van Kroatië tot de EU op 1 juli 2013.

·

Rechtsgrondslag


Artikel 100, lid 2, en artikel 218, lid 6, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 6, lid 2, van de Toetredingsakte.

4)

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.

5)

4.

Aanvullende informatie



·

Nadere uitleg van het voorstel, per hoofdstuk of per artikel


De Raad wordt verzocht het Protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie, haar lidstaten en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië goed te keuren.