Toelichting bij COM(2016)30 - Standpunt EU in het ACS-EU-Comité van ambassadeurs om afwijkingen van het financieel reglement van het centrum voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven (CBO) toe te staan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het centrum voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven (hierna 'COB' genoemd) is een orgaan dat is ingesteld bij bijlage III van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst 1 .

Het rechtskader van het COB bestaat uit de statuten en het reglement van orde van het COB, vastgesteld bij Besluit nr. 8/2005 van het ACS-EU-Comité van ambassadeurs 2 (hierna 'de statuten van het COB' genoemd), het personeelsreglement van het COB, vastgesteld bij Besluit nr. 9/2005 van het ACS-EU-Comité van ambassadeurs 3 , en het financieel reglement van het COB 4 , vastgesteld bij Besluit nr. 5/2004 van het ACS-EU-Comité van ambassadeurs (hierna 'het financieel reglement van het COB' genoemd).

De ACS-EU-Raad van ministers is tijdens zijn 39e zitting, gehouden te Nairobi op 19 en 20 juni 2014, in een gezamenlijke verklaring overeengekomen over te gaan tot ordelijke sluiting van het COB. In deze gezamenlijke verklaring heeft de Raad van ministers bevoegdheden gedelegeerd aan het ACS-EU-Comité van ambassadeurs om de noodzakelijke maatregelen te nemen om werk te maken van de sluiting van het COB.

Sinds juni 2014 zijn opeenvolgende stappen gezet met het oog op de sluiting van het COB. In het kader van het sluitingsproces van het COB moet in deze specifieke context het financieel reglement van het COB op enkele punten worden gewijzigd.

Het financieel reglement van het COB is vastgesteld door het ACS-EU-Comité van ambassadeurs, dat op grond van de statuten van het COB optreedt als toezichthoudende autoriteit van het COB. In een schrijven van 19 oktober 2015 verzocht de raad van bestuur van het COB het ACS-EU-Comité van ambassadeurs dus om een voorafgaande toestemming om af te wijken van het financieel reglement. Deze afwijkingen hebben betrekking op:

i) de mogelijkheid om een meerjarige wettelijke controle te organiseren voor de laatste vier jaar van het bestaan van het COB (d.i. van 2013 tot 2016) in plaats van de verplichting van jaarlijkse wettelijke controles zoals bepaald in artikel 27, lid 5, van het financieel reglement van het COB;

ii) met het oog hierop, de mogelijkheid om een overeenkomst te sluiten met een accountantsfirma, niettegenstaande in artikel 27, lid 1, van het financieel reglement van het COB wordt bepaald dat dezelfde accountantsfirma voor niet meer dan drie achtereenvolgende jaren mag worden aangewezen.

Om de sluiting van het COB vlot te laten verlopen, wordt voorgesteld dat het ACS-EU-Comité van ambassadeurs een bevoegdheidsdelegatie verleent aan de raad van bestuur van het COB om de bovenvermelde reglementen van het COB aan te passen aan de specifieke behoeften van het COB in het kader van een ordelijke sluiting van het centrum.