Toelichting bij COM(2017)336 - Verlenging van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking met Brazilië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Federale Republiek Brazilië 1 (de 'overeenkomst') is op 7 augustus 2007 in werking getreden. Artikel XII, lid 2, van de overeenkomst luidt als volgt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een initiële duur van vijf jaar en kan met instemming van beide partijen, na een evaluatie tijdens het voorlaatste jaar van elke successieve periode, worden verlengd.'. De overeenkomst is voor het laatst in 2012 verlengd en blijft van kracht tot en met 7 augustus 2017, tenzij de partijen de overeenkomst voor een volgende periode van vijf jaar verlengen.

Sinds de laatste verlenging van de overeenkomst (Besluit 2012/646/EU 2 ) heeft Brazilië aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van zijn beleid inzake wetenschap, technologie en innovatie (WTI), en dat heeft bijgedragen tot de institutionele versterking van het WTI-systeem. Dit ging gepaard met een verhoging van het aantal en de verbetering van de kwalificaties van de personele middelen en een verbetering van de O&O-infrastructuur. Brazilië blijft een voortrekkersrol spelen inzake onderzoek op het gebied van de landbouw, alsook op het gebied van tropische en besmettelijke ziekten. Het land is bovendien een wereldspeler op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën, nanotechnologie en energie, en het biedt onderdak aan enkele van de beste universiteiten van Latijns-Amerika. Deze onderzoeksgebieden zijn van belang voor de Europese Unie. Door de intensieve samenwerking op EU- en nationaal niveau worden de banden tussen Brazilië en de EU op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie steeds sterker.

Uit de evaluatie van de Commissie blijkt duidelijk dat de overeenkomst een belangrijk kader biedt om de samenwerking tussen de EU en Brazilië op gemeenschappelijke prioritaire W&T-gebieden tot voordeel van beide partijen te bevorderen. Aangezien het potentieel van Brazilië als partner op het gebied van onderzoek en innovatie blijft toenemen, moet het land worden beschouwd als een strategische partner van de EU in Latijns-Amerika. De voornaamste instrumenten voor samenwerking zijn de EU-kaderprogramma's voor onderzoek en innovatie. Van de niet-geassocieerde derde landen was Brazilië tot dusver het zesde meest actieve land in KP 7 (2007-2013) en het vijfde meest actieve land in Horizon 2020. Samenwerking tussen de Europese en de Braziliaanse onderzoeksgemeenschap heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel voor de ziekte van Chagas (reeds geregistreerd bij de Food and Drug Administration voor klinische proeven) en de ontwikkeling van een nieuw proces voor de voorbehandeling van biomassa voor de productie van geavanceerde bio-ethanol (wat het oprichten van de eerste commerciële centrale voor geavanceerde bio-ethanol in Europa mogelijk heeft gemaakt).

Het is daarom in het belang van de EU om de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Federale Republiek Brazilië opnieuw met een periode van vijf jaar te verlengen.

Beide partijen hebben per briefwisseling d.d. 14 november 2016 en 5 januari 2017 bevestigd dat zij de overeenkomst wensen te verlengen.

De inhoud van de verlengde overeenkomst zal identiek zijn aan die van de huidige overeenkomst, zoals besproken en overeengekomen met de Braziliaanse tegenpartij.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Dit initiatief is volledig in overeenstemming met de strategie voor internationale samenwerking van de EU op het gebied van onderzoek & innovatie 3 . In de strategie van de EU wordt het belang van overeenkomsten op het gebied van wetenschap & technologie duidelijk onderstreept als instrument voor het vaststellen en uitvoeren van de meerjarige routekaarten voor samenwerking met derde landen. De overeenkomst is ook een middel voor de uitvoering van de strategie voor internationale samenwerking van de EU op het gebied van onderzoek en innovatie, waarin de onderzoeks- en innovatiesector van de EU tot meer internationalisering en openheid wordt opgeroepen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

In de algemene EU-strategie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid wordt bevestigd dat samenwerking op het gebied van onderzoek een belangrijk aspect van het buitenlands beleid van de EU is en wordt samenwerking op het gebied van onderzoek beschouwd als een essentieel onderdeel van sterkere sociaaleconomische banden, met name met landen uit Latijns-Amerika.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De bevoegdheid van de EU om internationaal op te treden inzake onderzoek en technologische ontwikkeling is gebaseerd op artikel 186 VWEU. De procedurele rechtsgrondslag van dit voorstel is artikel 218, lid 6, onder a), v), VWEU.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Dit initiatief maakt geen deel uit van de Refit-agenda.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Er zijn alleen personele en administratieve middelen nodig; deze zijn opgenomen in het financieel memorandum.


In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Unie, en met instemming van het Europees Parlement, de verlenging van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Federale Republiek Brazilië die na het verstrijken van de vijf jaar voor een nieuwe periode van vijf jaar (van 8 augustus 2017 tot en met 7 augustus 2022) van toepassing zal zijn, goed te keuren;

- de voorzitter van de Raad te machtigen, de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) om de regering van de Federale Republiek Brazilië ervan in kennis te stellen dat de Unie haar interne procedures, nodig voor de inwerkingtreding van deze verlengde overeenkomst, heeft voltooid.