Toelichting bij COM(2017)385 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 1295/2013 tot vaststelling van het programma Creatief Europa (2014-2020)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het Jeugdorkest van de Europese Unie (EUYO) is in 1976 opgericht ingevolge een resolutie van het Europees Parlement 1 en geeft al 40 jaar optredens namens de Europese Unie. Erevoorzitter is de voorzitter van het Europees Parlement; erebeschermheren en -vrouwen zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten, onder leiding van de voorzitter van de Europese Commissie.

Het EUYO bestaat uit jonge musici uit alle lidstaten van de Unie, die op grond van veeleisende kwaliteitscriteria worden geselecteerd. Het verenigt heel talentvolle jonge musici uit Europa in een Europees orkest van wereldklasse dat de culturele grenzen overstijgt.

Vanaf de oprichting heeft het EUYO een unieke rol gespeeld bij het bevorderen van de interculturele dialoog en wederzijds respect en begrip door middel van cultuur. Het trad reeds op in grote steden en festivals in Europa en de hele wereld, bij zowel formele als informele gelegenheden. Het maakte daarbij gebruik van uiteenlopende traditionele en innovatieve formules en technieken voor een divers publiek. Met zijn activiteiten fungeert het als cultureel ambassadeur van de Unie door de schijnwerpers te richten op de rijkdom en diversiteit van de Europese culturen en op opkomende talenten.

Deze groep uitzonderlijke jonge musici werkt samen om een bijzonder hoog orkestniveau te realiseren en zo profileert het EUYO zich als een uniek orkest in Europa. Daarbij maakt het Europese muziek en talenten bekend bij een gevarieerd publiek in de EU en daarbuiten.

Nu de EU wordt geconfronteerd met talrijke uitdagingen en behoefte heeft aan een hechtere band met haar burgers, heeft het EUYO een nog belangrijkere rol te spelen om de Europese kernwaarden uit te drukken, mensen te verbinden via klassieke muziek en de jongere generatie in Europa te bereiken door jonge beoefenaars van klassieke muziek met een verschillende achtergrond met elkaar in contact te brengen middels concerten en mentorschapsregelingen.

EU-financiering is essentieel voor het voortbestaan van het EUYO als organisatie die de Europese waarden uitdraagt en diversiteit en jong talent stimuleert. Zonder die steun kan het orkest deze vormende activiteiten niet voortzetten en verliezen jonge musici een unieke kans om internationale optredens te geven, hun carrière uit te bouwen en hun talent te ontwikkelen onder leiding van gerenommeerde dirigenten. De 3 000 ex-orkestleden, allen geslaagd voor een van de strenge audities die jaarlijks in alle lidstaten worden georganiseerd, vormen nu een netwerk van bekende dirigenten, solisten, leraren en leden van grote orkesten uit de hele wereld.

Het Programma Creatief Europa en de daaraan voorafgaande steunregelingen hebben het EUYO op diverse wijzen ondersteund. In 2016 kreeg het EUYO uit hoofde van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 2 een exploitatiesubsidie als orgaan dat een doelstelling van algemeen Uniebelang of een in het kader en ter ondersteuning van het cultuurbeleid van de Unie passende doelstelling nastreeft. In 2017 wordt het op dezelfde manier gefinancierd.

Met het oog op de duurzame voortzetting van de activiteiten van het EUYO en gezien zijn specifiek statuut, strategische doelstellingen en activiteiten, stelt de Commissie voor het EUYO te erkennen als 'in een basisbesluit vastgestelde organisatie' in de zin van artikel 190, lid 1, onder d), van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1268/2012 van de Commissie 3 en artikel 13, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1295/2013 4 dienovereenkomstig te wijzigen.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Dit voorstel strekt tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1295/2013 wat het subprogramma Cultuur van Creatief Europa betreft en is derhalve gebaseerd op artikel 167, lid 5, eerste streepje, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Subsidiariteit

Overeenkomstig artikel 167 VWEU is het optreden van de Unie erop gericht de activiteiten van de lidstaten te ondersteunen en aan te vullen. Aangezien de doelstellingen en activiteiten van het EUYO de belangen van slechts een of meerdere lidstaten overstijgen en het EUYO is opgericht ingevolge een resolutie van het Europees Parlement, is de erkenning ervan als in een basisbesluit vastgestelde organisatie in de zin van artikel 190, lid 1, onder d), van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1268/2012 van de Commissie duidelijk complementair. De activiteiten hebben een aanzienlijke Europese meerwaarde.

Evenredigheid

De voorgestelde wijziging is beperkt tot wat strikt noodzakelijk is om het probleem aan te pakken en gaat niet verder dan wat nodig is om de doelstellingen te bereiken. Zij blijft beperkt tot de opneming van een verwijzing naar het EUYO in artikel 13, lid 1, van Verordening nr. 1295/2013.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

In het voorjaar van 2016 hebben een aantal belanghebbenden uit de sectoren cultuur en muziek in het kader van een openbare campagne (SaveEUYO) ter ondersteuning van het EUYO, waarvan het voortbestaan werd bedreigd door financiële problemen, openlijk hun steun betuigd in persverklaringen en contacten met de Commissie. De lidstaten (met name in de Raad van ministers van Cultuur in mei 2016) en leden van het Europees Parlement hebben zich geschaard achter het idee om een oplossing te vinden voor de financiering.

Gezien de beperkte reikwijdte van de voorgestelde wijziging, die op zich geen aanzienlijke economische, sociale en milieugevolgen heeft, zijn een effectbeoordeling of verdere raadplegingen niet nodig.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De steun voor het EUYO zal uit de bestaande financiële middelen van het programma Creatief Europa komen en geen extra middelen uit de EU-begroting vergen. Bijgaand 'financieel memorandum' maakt de gevolgen voor de begroting en de benodigde personele en administratieve middelen duidelijk en laat de begrotingsneutraliteit van dit initiatief zien.

5. OVERIGE ELEMENTEN

In haar voorstel stelt de Commissie voor om:

·tot een juridisch correcte en transparante oplossing te komen met het oog op duurzame steun voor het EUYO, rekening houdend met de specifieke kenmerken ervan, door het te erkennen als 'in een basisbesluit vastgestelde organisatie' in de zin van artikel 190, lid 1, onder d), van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1268/2012 van de Commissie;

·en dienovereenkomstig een nieuw punt f) toe te voegen in artikel 13, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1295/2013.