Toelichting bij COM(2017)486 - Sluiting van een Protocol tot vaststelling van vangstmogelijkheden en tegenprestatie, voorzien bij de visserijovereenkomst met Mauritius

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 1 heeft de Commissie met de regering van Mauritius onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten van een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Mauritius 2 . Na afloop van deze onderhandelingen is op 26 april 2017 een nieuw protocol geparafeerd. Het protocol bestrijkt een periode van vier jaar vanaf de datum van voorlopige toepassing, d.w.z. vanaf de datum van de ondertekening ervan, zoals bepaald in artikel 15 van het protocol.

Het nieuwe protocol is er in de eerste plaats op gericht om de vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de wateren van Mauritius te bieden op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies, met inachtneming van de aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC – Indian Ocean Tuna Commission) en, indien van toepassing, binnen de grenzen van het beschikbare overschot. De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie van het vorige protocol (2014-2017) en op een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of een nieuw protocol diende te worden gesloten. Beide werden uitgevoerd door externe deskundigen. Voorts zal het protocol het voor de Europese Unie en de Republiek Mauritius mogelijk maken om nauwer samen te werken met het oog op de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Mauritiaanse wateren, en zal het Mauritius ondersteuning bieden bij zijn inspanningen om zijn duurzame oceaaneconomie te ontwikkelen, dit alles in het belang van beide partijen.

Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

– 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen;

– 45 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het nieuwe protocol biedt een kader voor de vaartuigen van de Unie die in de Mauritiaanse wateren vissen en voor een nauwere samenwerkingsrelatie tussen de Unie en Mauritius, waarbij rekening wordt gehouden met de prioriteiten van het hervormd gemeenschappelijk visserijbeleid en de externe dimensie daarvan. Het is de bedoeling een strategisch partnerschap met dit land tot stand te brengen.

Bijgevolg stelt de Commissie voor dat de Raad toestemming geeft voor de ondertekening en de voorlopige toepassing van dit nieuwe protocol.

Verenigbaarheid met andere beleidsgebieden van de Unie

Het voorstel is in overeenstemming met het externe optreden van de Europese Unie ten aanzien van de landen van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen).

2. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie achteraf en vooraf betreffende een mogelijk nieuw protocol tussen de Europese Unie en de Republiek Mauritius. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen deskundigen uit de lidstaten en het bedrijfsleven geraadpleegd. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat het voor de Europese Unie en de Republiek Mauritius gunstig zou zijn een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij te sluiten.

3. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De jaarlijkse financiële tegenprestatie bedraagt 575 000 EUR, berekend op basis van:

a) een referentietonnage van 4 000 ton, waarvoor een jaarlijks bedrag voor de toegang tot de wateren wordt betaald van 220 000 EUR;

b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Republiek Mauritius ten belope van 220 000 EUR per jaar; en

c) steun voor ontwikkeling op het gebied van de oceaaneconomie ten belope van 135 000 EUR per jaar.

Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale beleid inzake visserij, maritieme zaken en oceaaneconomie, en met name aan de behoeften van Mauritius op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, ambachtelijke visserij, monitoring, controle en bewaking van de visserij, en bestrijding van de illegale visserij.