Toelichting bij COM(2018)253 - Onderwerpen van de nieuwe psychoactieve stoffen cyclopropylfentanyl en methoxyacetylfentanyl aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Besluit 2005/387/JBZ van de Raad inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen 1 voorziet in een driestappenprocedure die ertoe kan leiden dat een nieuwe psychoactieve stof in de Unie aan controlemaatregelen wordt onderworpen.

Op 19 december 2017 zijn door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) en Europol twee gezamenlijke verslagen uitgebracht overeenkomstig artikel 5 van Besluit 2005/387/JBZ van de Raad. Op 29 januari 2018 heeft de Raad op verzoek van de Commissie en acht lidstaten overeenkomstig artikel 6, lid 1, van bovengenoemd besluit gevraagd om een beoordeling van de risico’s die voortvloeien uit het gebruik van, de vervaardiging van of de handel in de nieuwe psychoactieve stoffen N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]cyclopropaancarboxamide (cyclopropylfentanyl) en 2-methoxy-N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]acetamide (methoxyacetylfentanyl), de betrokkenheid van de georganiseerde misdaad en de mogelijke gevolgen van controlemaatregelen ten aanzien van deze stof.

De risico’s van cyclopropylfentanyl en methoxyacetylfentanyl zijn beoordeeld door het wetenschappelijk comité van het EMCDDA, dat optrad overeenkomstig artikel 6, leden 2, 3 en 4, van het besluit van de Raad. De risicobeoordelingsverslagen zijn bij de Commissie en de Raad ingediend op 23 maart 2018. De belangrijkste resultaten van de risicobeoordeling zijn:

Cyclopropylfentanyl

·Cyclopropylfentanyl is een synthetisch opioïde dat structureel verwant is aan fentanyl, een internationaal aan controle onderworpen stof. Cyclopropylfentanyl is ook structureel verwant aan butyrfentanyl, ook een internationaal aan controle onderworpen stof.

·Cyclopropylfentanyl is zeker sinds juni 2017 in de Europese Unie verkrijgbaar en is in zes lidstaten aangetroffen. Twee lidstaten, waar gebruik van cyclopropylfentanylis bevestigd, hebben tussen juni en december 2017 77 sterfgevallen gemeld. Bij ten minste 74 sterfgevallen was cyclopropylfentanyl ofwel de doodsoorzaak ofwel een factor die vermoedelijk heeft bijgedragen tot het overlijden.

Methoxyacetylfentanyl

·Methoxyacetylfentanyl is een synthetisch opioïde dat structureel verwant is aan fentanyl, een internationaal aan controle onderworpen stof. Methoxyacetylfentanyl is ook structureel verwant aan ocfentanil en acetylfentanyl, beide internationaal aan controle onderworpen stoffen.

·Methoxyacetylfentanyl is zeker sinds november 2016 in de Europese Unie verkrijgbaar en is tussen juni en december 2017 in 11 lidstaten aangetroffen. Vier lidstaten, waar gebruik van methoxyacetylfentanyl is bevestigd, hebben 13 sterfgevallen gemeld. Bij ten minste zeven sterfgevallen was methoxyacetylfentanyl ofwel de doodsoorzaak ofwel een factor die vermoedelijk heeft bijgedragen tot het overlijden.

Overeenkomstig artikel 8, lid 1, van Besluit 2005/387/JBZ van de Raad moet de Commissie binnen zes weken na de datum van ontvangst van de risicobeoordelingsverslagen bij de Raad een initiatief indienen om de nieuwe psychoactieve stoffen in de hele Unie aan controlemaatregelen te laten onderwerpen, of een verslag voorleggen waarin wordt uiteengezet waarom zij een dergelijk initiatief niet nodig acht. Overeenkomstig het arrest van het Hof van Justitie van 16 april 2015 in de gevoegde zaken C-317/13 en C-679/13 moet het Europees Parlement worden geraadpleegd voordat een handeling op grond van artikel 8, lid 1, van Besluit 2005/387/JBZ van de Raad wordt vastgesteld.

Op basis van de bevindingen van de risicobeoordelingsverslagen is de Commissie van mening dat er aanleiding is om de stoffen in de Unie aan controlemaatregelen te onderwerpen. Volgens de risicobeoordelingsverslagen is de acute toxiciteit van cyclopropylfentanyl en methoxyacetylfentanyl zodanig dat deze stof ernstige schade kan toebrengen aan de gezondheid van de gebruikers.

1.

Doel van het voorstel



Dit voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad heeft als doel de lidstaten op te roepen cyclopropylfentanyl en methoxyacetylfentanyl te onderwerpen aan de controlemaatregelen en strafrechtelijke sancties waarin is voorzien in de wetgeving van de lidstaten overeenkomstig hun verplichtingen uit hoofde van het Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties inzake verdovende middelen van 1961, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1972.