Toelichting bij COM(2019)407 - EU-onderhandelingen voor de sluiting van een overeenkomst met de Seychellen over toegang van vissersvaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, tot de wateren van Mayotte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN DE AANBEVELING

Motivering en doelstellingen van de aanbeveling

De Commissie stelt voor onderhandelingen te voeren over een nieuwe overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen inzake de toegang van vissersvaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, tot de onder de jurisdictie van de Europese Unie vallende wateren en mariene biologische rijkdommen van Mayotte. De Commissie is voornemens de onderhandelingen over de nieuwe toegangsovereenkomst parallel te voeren aan de onderhandelingen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een nieuw protocol met de Republiek der Seychellen.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Op 11 juli 2012 heeft de Europese Raad Besluit 2012/419/EU 1 tot wijziging, met ingang van 1 januari 2014, van de status van Mayotte ten aanzien van de Europese Unie vastgesteld. Met ingang van die datum was Mayotte niet langer een land of gebied overzee maar werd het een ultraperifeer gebied van de Unie in de zin van artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Daardoor is de exclusieve economische zone (EEZ) van Mayotte deel gaan uitmaken van de EU-wateren.

Als gevolg daarvan hebben de Europese Unie en de Seychellen in 2014 een overeenkomst ondertekend met het oog op de activiteiten van vaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, in de onder de jurisdictie van Frankrijk vallende EEZ van Mayotte.

De huidige overeenkomst biedt acht vaartuigen van de Seychellen de mogelijkheid te vissen in de wateren van Mayotte en loopt af op 6 juni 2020. De enige financiële tegenprestatie in het kader van deze overeenkomst bestaat uit de betaling voor de vergunningen en de vangsten door de reders van de Seychelse vloot en wordt door Frankrijk geïnd voor rekening van zijn ultraperifere gebied Mayotte. Frankrijk gebruikt deze inkomsten om te voorzien in het wetgevingskader, de controleactiviteiten, de fysieke infrastructuur en de capaciteitsopbouw die nodig zijn opdat het bestuur van Mayotte aan de vereisten van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) kan voldoen. De overeenkomst draagt bij tot een verantwoorde visserij in de EU-wateren met het oog op de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden.

Deze overeenkomst heeft geen financiële gevolgen voor de EU.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst met de Seychellen inzake de toegang tot de onder de jurisdictie van de EU vallende wateren van Mayotte zijn in overeenstemming met het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), en met name met de doelstellingen van de Unie op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het besluit is het vijfde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) “Extern optreden van de Unie”, titel V “Internationale overeenkomsten”, artikel 218, waarin de procedure is vastgesteld voor het onderhandelen over en het sluiten van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met de doelstelling.

Keuze van het instrument

In artikel 218, leden 3 en 4, VWEU is bepaald dat hiervoor een besluit van de Raad vereist is.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De overeenkomst inzake de toegang tot de wateren van Mayotte voor vaartuigen van de Seychellen heeft geen financiële gevolgen voor de EU. Niettemin is in het kader van de ex-post- en de ex-ante-evaluatie door de Commissie van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met de Seychellen en van het bijbehorende uitvoeringsprotocol 2 ook de werking van de toegangsovereenkomst geëvalueerd.

In die in 2019 verrichte evaluatie werd geconcludeerd dat de overeenkomst inzake de toegang tot de wateren van Mayotte moet worden vernieuwd en dat tegelijkertijd een nieuw uitvoeringsprotocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met de Seychellen moet worden overeengekomen, teneinde de technische en financiële voorwaarden van de twee teksten verder op elkaar af te stemmen.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de ex-post- en de ex-ante-evaluatie van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met de Seychellen en van het bijbehorende uitvoeringsprotocol zijn raadplegingen gehouden met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties van het maatschappelijk middenveld en met de visserijadministratie en het maatschappelijk middenveld van de Seychellen. Daarnaast heeft overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee, met name tijdens de vergadering van 27 maart 2019.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In de onderhandelingsrichtsnoeren die in de bijlage bij het besluit worden voorgesteld, wordt aanbevolen machtiging te verlenen voor het openen van onderhandelingen die onder meer moeten leiden tot de opname van een clausule over de gevolgen van schendingen van de mensenrechten en van de democratische beginselen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De overeenkomst inzake de toegang tot de wateren van Mayotte voor vaartuigen van de Seychellen heeft geen financiële gevolgen voor de EU.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen zullen naar verwachting aanvangen in het derde kwartaal van 2019.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van de aanbeveling

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen over de sluiting van een nieuwe overeenkomst met de Seychellen inzake de toegang van vaartuigen van de Seychellen tot de wateren van Mayotte die onder de jurisdictie van de EU vallen;

- de Commissie in deze kwestie wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU;

- de Commissie deze onderhandelingen voert in overleg met het speciaal comité overeenkomstig de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.

1.

Aanbeveling voor een


BESLUIT VAN DE RAAD

houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen namens de Europese Unie voor de sluiting van een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen inzake de toegang van vissersvaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, tot de wateren van Mayotte

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Herinnerend aan het Besluit van de Europese Raad van 11 juli 2012 tot wijziging van de status van Mayotte ten aanzien van de Europese Unie 3 ,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende dat onderhandelingen moeten worden geopend met het oog op de sluiting van een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen inzake de toegang van vaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, tot bepaalde wateren van de Europese Unie, namelijk de exclusieve economische zone (EEZ) voor de kust van Mayotte,


HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

2.

Artikel 1


De Commissie wordt gemachtigd om met de Republiek der Seychellen te onderhandelen over een overeenkomst inzake de toegang voor vissersvaartuigen die de vlag van de Republiek der Seychellen voeren, tot bepaalde wateren en mariene biologische rijkdommen van de Unie, namelijk de wateren en de mariene biologische rijkdommen in de EEZ voor de kust van Mayotte.


3.

Artikel 2


De onderhandelingsrichtsnoeren zijn opgenomen in de bijlage.

4.

Artikel 3


De onderhandelingen worden gevoerd in overleg met het [naam van het door de Raad aangewezen speciale comité].

5.

Artikel 4


Dit besluit is gericht tot de Commissie.


Gedaan te Brussel,

6.

Voor de Raad


De voorzitter

(1) PB L 204 van 31.7.2012, blz. 131.
(2) https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/5e1b1689-7785-11e9-9f05-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-97941423
(3) PB L 204 van 31.7.2012, blz. 131.