Toelichting bij COM(2022)465 - Intrekking van Richtlijn 89/629/EEG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2022)465 - Intrekking van Richtlijn 89/629/EEG.
bron COM(2022)465 NLEN
datum 16-09-2022
1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel tot intrekking van Richtlijn 89/629/EEG wordt ingediend in het kader van het REFIT-programma van de Commissie en haar streven naar betere wetgeving. Doel is een geschikt en kwalitatief hoogstaand regelgevingskader te garanderen, zoals bedoeld in het interinstitutioneel akkoord 'Beter wetgeven' tussen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. In het kader daarvan stelt de Commissie voor deze achterhaalde rechtshandeling in te trekken. De Commissie heeft haar voornemen om Richtlijn 89/629/EEG van de Raad in te trekken aangekondigd in haar Werkprogramma voor 2017 1 .

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor Richtlijn 89/629/EEG was artikel 100, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (voormalig artikel 80, lid 2, van het EG-Verdrag, en voormalig artikel 84, lid 2, van het EEG-Verdrag); volgens deze richtlijn mochten vluchtuitvoeringen met bepaalde vliegtuigen die de geluidsemissienormen overschreden blijven plaatsvinden als die vliegtuigen al waren ingeschreven in het nationaal register van een lidstaat. Na de inwerkingtreding van die richtlijn waren nieuwe inschrijvingen van dergelijke vliegtuigen in het register niet meer toegestaan.

Richtlijn 2006/93/EG 2 voorzag in een volledige uitfasering van alle lawaaierige vliegtuigen, met inbegrip van die welke onder Richtlijn 89/629/EEG van de Raad vielen, ongeacht de vraag of ze al dan niet in het register waren ingeschreven. Vliegtuigen die niet aan de geluidsemissienormen voldoen, mogen hierdoor niet meer in het luchtruim van de Europese Unie vliegen en moeten uit de nationale registers van de lidstaten worden geschrapt.

Door de overgang van de regel uit 1989, waarbij nieuwe inschrijvingen in het register niet meer waren toegestaan, naar de aanpak van 2006, een volledige uitfasering, waarbij vliegtuigen die niet de geluidsemissienormen voldeden uit de nationale registers werden geschrapt en niet meer in het luchtruim van de Europese Unie mochten vliegen; is Richtlijn 89/629/EEG van de Raad achterhaald en moet deze worden ingetrokken.