Overwegingen bij COM(1999)487-1 - Identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In artikel 19 van Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten is bepaald dat er een verplichte rundvleesetiketteringsregeling wordt ingevoerd die vanaf 1 januari 2000 in alle lidstaten verplicht wordt toegepast. Op grond van een voorstel van de Commissie is in datzelfde artikel tevens bepaald dat de algemene bepalingen betreffende die verplichte regeling vóór die datum moeten worden vastgesteld.

(2) De Commissie heeft bij de Raad een voorstel voor een verordening ter vervanging van Verordening (EG) nr. 820/97 ingediend waarin de algemene bepalingen betreffende de verplichte rundvleesetiketteringsregeling zijn opgenomen. De procedures voor de vaststelling van die verordening zullen waarschijnlijk niet vóór 1 januari 2000 zijn afgewikkeld.

(3) Wanneer geen nieuwe verordening wordt vastgesteld, zou dit in principe tot gevolg hebben dat het verplichte, op de oorsprong gebaseerde systeem onmiddellijk in werking treedt zonder dat daarvoor uitvoeringsbepalingen bestaan. Dit zou aanleiding geven tot een zeer onzekere en onbevredigende situatie voor de handelaren in de rundvleessector in de Gemeenschap en in derde landen.

(4) Dergelijke problemen kunnen worden vermeden door de huidige bij Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad vastgestelde facultatieve regeling te verlengen en daartoe de inwerkingtreding van de verplichte etiketteringsregeling van artikel 19 van diezelfde verordening met een jaar uit te stellen.

(5) Het belangrijkste doel van de rundvleesetiketteringsregeling is de bescherming van de volksgezondheid, aangezien de regeling is bedoeld om het door de BSE-crisis zwaar geschonden vertouwen van de consument in rundvlees te herstellen en te versterken. Daarom is artikel 152 van het Verdrag de passende rechtsgrond voor deze verordening.

(6) Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad dient derhalve te worden gewijzigd.