Overwegingen bij COM(2016)758 - Wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat btw-tarieven op boeken, kranten en tijdschriften betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1) Richtlijn 2006/112/EG van de Raad 7 bepaalt dat de lidstaten verlaagde btw-tarieven mogen toepassen op publicaties op fysieke dragers. Er kan evenwel geen verlaagd btw-tarief worden toegepast op langs elektronische weg geleverde publicaties, waarvoor het normale btw-tarief moet gelden.

2) In overeenstemming met de strategie voor de digitale eengemaakte markt 8 en teneinde gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang in de digitale economie, moet het de lidstaten worden toegestaan om de btw-tarieven voor langs elektronische weg geleverde publicaties af te stemmen op lagere btw-tarieven voor publicaties op fysieke dragers.

3) In het actieplan betreffende de btw 9 heeft de Commissie aangegeven dat langs elektronische weg geleverde publicaties in aanmerking moeten kunnen komen voor hetzelfde preferentiële btw-tarief als publicaties op fysieke dragers. Hiertoe moeten alle lidstaten de mogelijkheid krijgen om op de levering van boeken, kranten en tijdschriften hetzij een verlaagd btw-tarief, hetzij sterker verlaagde btw-tarieven, met inbegrip van de mogelijkheid tot vrijstellingen met recht op aftrek van voorbelasting, toe te passen.

4) Sinds 1 januari 2015 wordt de btw op alle langs elektronische weg verrichte diensten geheven in de lidstaat waar de klant is gevestigd. Gezien de toepassing van het bestemmingslandbeginsel is het niet langer noodzakelijk op langs elektronische weg geleverde publicaties het normale tarief toe te passen om de totstandbrenging en werking van de interne markt te waarborgen en concurrentieverstoring te voorkomen.

5) Om te vermijden dat verlaagde btw-tarieven op grote schaal worden toegepast op audiovisuele inhoud, moeten de lidstaten de mogelijkheid krijgen om op boeken, kranten en tijdschriften een verlaagd tarief toe te passen, maar alleen wanneer deze publicaties, ongeacht of zij op een fysieke drager dan wel langs elektronische weg worden geleverd, niet uitsluitend of hoofdzakelijk uit muziek- of video-inhoud bestaan.

6) De lidstaten moeten de mogelijkheid behouden om de btw-tarieven voor publicaties vast te stellen en de werkingssfeer van de verlaagde btw-tarieven te beperken.

7) Richtlijn 2006/112/EG moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,