Overwegingen bij COM(2020)670 - Vangstdocumentatie­programma voor blauwvintonijn (Thunnus thynnus)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2020)670 - Vangstdocumentatie­programma voor blauwvintonijn (Thunnus thynnus).
document COM(2020)670 NLEN
datum 13 december 2023
 
(1) Het doel van het gemeenschappelijk visserijbeleid (hierna “GVB” genoemd), zoals omschreven in Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad 2 , is ervoor te zorgen dat de levende aquatische rijkdommen worden geëxploiteerd in omstandigheden die in economisch, ecologisch en sociaal opzicht duurzaam zijn.

(2) De Unie is verdragsluitende partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982, goedgekeurd bij Besluit 98/392/EG van de Raad 3 , bij de Overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van dat verdrag die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden, bekrachtigd bij Besluit 98/414/EG van de Raad 4 , en bij de Overeenkomst om de naleving van de internationale instandhoudings- en beheersmaatregelen door vissersvaartuigen op de volle zee te bevorderen, aanvaard bij Besluit 96/428/EG van de Raad 5 . In het kader van die internationale verplichtingen neemt de Unie deel aan inspanningen om het duurzame beheer van over grote afstanden trekkende visbestanden te garanderen.

(3) De Unie is krachtens Besluit 86/238/EEG van de Raad 6 verdragsluitende partij bij het Internationaal Verdrag voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (hierna “het Iccat-verdrag” genoemd). Het Iccat-verdrag biedt een kader voor de regionale samenwerking op het gebied van de instandhouding en het beheer van tonijn en tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan en de aangrenzende zeeën via de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (hierna “de Iccat-commissie” genoemd) en voor de vaststelling van aanbevelingen voor het Iccat-verdragsgebied die bindend zijn voor de verdragsluitende partijen, samenwerkende niet-verdragsluitende partijen, entiteiten en visserij-entiteiten (hierna “CPC’s” genoemd).

(4) Bij Verordening (EU) nr. 640/2010 van het Europees Parlement en de Raad 7 werd Iccat-aanbeveling [09-11] tot wijziging van aanbeveling [08-12] waarbij een vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn werd ingesteld, in het recht van de Unie omgezet.

(5) Als onderdeel van de maatregelen ter regulering van de blauwvintonijnbestanden en ter verbetering van de kwaliteit en de betrouwbaarheid van statistische gegevens en teneinde illegale visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen heeft de Iccat de aanbevelingen [07-10] 8 , [08-12] 9 , [09-11] 10 , [11-20] 11 en [18-13] 12 tot invoering van de regeling inzake het vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn (BCD) en de aanbevelingen [10-11] 13 , [11-21] 14 , [12-08] 15 , [13-17] 16 , [15-10] 17 , [17-09] 18 en [18-12] 19 tot ontwikkeling en betere uitvoering van de vangstdocumentatie voor blauwvintonijn door de invoering van een verplicht elektronisch systeem voor vangstdocumenten (eBCD) aangenomen. De CPC’s van de Iccat en de lidstaten zijn in juni 2016 gestart met de gedeeltelijke uitvoering van het eBCD-systeem. Dit systeem is sinds januari 2017 volledig operationeel en wordt door de lidstaten gebruikt.

(6) Sommige bepalingen van de Iccat-aanbevelingen worden veelvuldig gewijzigd door de CPC’s van de Iccat en zullen in de toekomst waarschijnlijk opnieuw worden gewijzigd. Daarom moet, om toekomstige wijzigingen van de Iccat-aanbevelingen snel in het recht van de Unie te kunnen opnemen, aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie handelingen vast te stellen met betrekking tot de volgende aspecten: het verplichte gebruik van eBCD’s en BCD’s, de regels voor gegroepeerde BCD’s, het waarmerken van BCD’s en eBCD’s, de termijn voor de afwijking inzake de via het merkteken te verstrekken informatie in verband met de minimumgrootte krachtens Verordening (EU) 20../... 20 , de registratie en waarmerking van vangsten en daaropvolgende handelstransacties in het eBCD-systeem, de informatie over waarmerking en contactpunten, de informatie over BCD-documenten of geprinte eBCD’s, de voor de verslaglegging vastgestelde data en verwijzingen naar de bijlagen bij Iccat-aanbevelingen.

(7) De wetgeving van de Unie dient een loutere uitvoering van de Iccat-aanbevelingen te zijn teneinde gelijke voorwaarden voor vissers uit de Unie en vissers uit derde landen te waarborgen, en ervoor te zorgen dat de regels door iedereen ten volle worden geaccepteerd en toegepast.

(8) De gedelegeerde handelingen waarin deze verordening voorziet, moeten de uitvoering van toekomstige wijzigingen van de Iccat-aanbeveling en de omzetting daarvan in het recht van de Unie volgens de gewone wetgevingsprocedure onverlet laten.

(9) Om toekomstige wijzigingen van de Iccat-aanbevelingen snel in het recht van de Unie te kunnen omzetten, moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie handelingen vast te stellen tot wijziging van deze verordening. Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven 21 . Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten, en hebben hun deskundigen systematisch toegang tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen.

(10) Verordening (EU) nr. 640/2010 moet derhalve worden ingetrokken, aangezien bij de onderhavige verordening nieuwe Iccat-maatregelen voor het vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn worden omgezet,