Overwegingen bij COM(2021)231 - Vervanging van de bijlagen A en B bij Verordening (EU) 2015/848 betreffende insolventieprocedures

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In de bijlagen A en B bij Verordening (EU) 2015/848 van het Europees Parlement en de Raad 3 zijn de benamingen opgenomen die in het nationale recht van de lidstaten worden gebruikt voor de insolventieprocedures en de insolventiefunctionarissen waarop die verordening van toepassing is. Bijlage A bevat een lijst van de insolventieprocedures als bedoeld in artikel 2, punt 4, van Verordening (EU) 2015/848 en bijlage B bevat een lijst van de insolventiefunctionarissen als bedoeld in artikel 2, punt 5, van die verordening.

(2) In oktober 2020 stelde Nederland de Commissie in kennis van recente veranderingen van zijn nationale insolventierecht, tot invoering van een nieuwe preventieve insolventieregeling en van nieuwe soorten insolventiefunctionarissen. In december 2020 volgden kennisgevingen van Italië, Litouwen, Cyprus en Polen over recente veranderingen in hun nationale wetgeving, tot invoering van nieuwe soorten insolventieprocedures of insolventiefunctionarissen. In Italië zullen de nieuwe bepalingen inzake insolventie en herstructurering op 1 september 2021 van kracht worden. Die nieuwe soorten insolventieprocedures en insolventiefunctionarissen voldoen aan de vereisten van Verordening (EU) 2015/848 en nopen tot wijziging van de bijlagen A en B bij die verordening.

(3) Overeenkomstig artikel 3 en artikel 4 bis, lid 1, van Protocol nr. 21 betreffende de positie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland ten aanzien van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, dat aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is gehecht, [heeft Ierland laten weten dat het wenst deel te nemen aan de vaststelling en toepassing van deze verordening]/[neemt Ierland, onverminderd artikel 4 van dat protocol, niet deel aan de vaststelling van deze verordening; deze is dan ook niet bindend voor, noch van toepassing op dit land].

(4) Overeenkomstig de artikelen 1 en 2 van Protocol nr. 22 betreffende de positie van Denemarken, dat aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is gehecht, neemt Denemarken niet deel aan de vaststelling van deze verordening; deze is dan ook niet bindend voor, noch van toepassing op deze lidstaat.

(5) De bijlagen A en B bij Verordening (EU) 2015/848 dienen derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.