Overwegingen bij COM(2022)737 - Wijziging van Uitvoeringsbesluit van de Raad betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Luxemburg heeft op 30 april 2021 zijn nationale herstel- en veerkrachtplan ingediend, waarna de Commissie haar positieve beoordeling aan de Raad heeft voorgesteld. De Raad heeft de positieve beoordeling goedgekeurd door middel van het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 2 .

(2) Overeenkomstig artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 moet de maximale financiële bijdrage voor niet-terugvorderbare financiële steun van elke lidstaat uiterlijk op 30 juni 2022 worden bijgewerkt aan de hand van de daarin vastgestelde methode. Op 30 juni 2022 heeft de Commissie de bijgewerkte resultaten aan het Europees Parlement en de Raad voorgelegd.

(3) Op 11 november 2022 heeft Luxemburg zijn bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan, inclusief de bijgewerkte maximale financiële bijdrage, overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 bij de Commissie ingediend. Krachtens artikel 19 van Verordening (EU) 2021/241 heeft de Commissie de relevantie, doeltreffendheid, efficiëntie en samenhang van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan beoordeeld in overeenstemming met de in bijlage V bij die verordening opgenomen beoordelingsrichtsnoeren.

(4) Het door Luxemburg ingediende bijgewerkte plan heeft gevolgen voor de investeringen in digitale vaardigheden in het kader van component 1A en de mijlpalen en streefdoelen met de volgnummers 1A-6 tot en met 1A-8 (“Vaardigheden, bij- en omscholing”).

(5) De investering in digitale vaardigheden, die betrekking heeft op een reeks e-learningcursussen betreffende digitale vaardigheden die gericht zijn op werknemers die tussen januari en maart 2021 in een regeling voor werktijdverkorting zijn geplaatst, is in het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg geschrapt. De beschrijving van de investeringen in digitale vaardigheden, streefdoel 1A-6 en mijlpalen 1A-7 en 1A-8 moeten worden geschrapt uit het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021.

(6) De door Luxemburg voorgestelde zeer beperkte wijziging heeft geen invloed op de positieve beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan wat betreft de relevantie, doeltreffendheid, efficiëntie en samenhang van het herstel- en veerkrachtplan.

(7) Wat met name het beoordelingscriterium van artikel 19, lid 3, punt b), betreft, blijft het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan, ondanks de schrapping van de investeringen in digitale vaardigheden, alle of een significant deel van de uitdagingen aanpakken die zijn vastgesteld in de landspecifieke aanbevelingen die de Raad in 2019 en 2020 tot Luxemburg heeft gericht, onder meer inzake arbeidsmarktbeleid en de digitale transitie. Het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan bevat nog steeds digitale maatregelen, onder meer op het gebied van bij- en omscholing. In het bijzonder biedt het programma FutureSkills werkzoekenden (specifiek in de leeftijdsgroep 45 jaar en ouder) zachte, digitale en managementvaardigheden. De “Skillsdësch”-hervorming is gericht op het opzetten van beroepsopleidingsprogramma’s (“skillsbridges”) die werknemers en werkzoekenden helpen hun inzetbaarheid tijdens de groene en digitale transitie te vergroten. Voorts worden in het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan een aantal investeringen in digitalisering en innovatie gehandhaafd die bijdragen tot de digitale transitie op het gebied van gezondheidszorg en openbare diensten alsmede tot de ontwikkeling van ultraveilige communicatie-infrastructuur.

(8) Wat het beoordelingscriterium van artikel 19, lid 3, punt e), betreft, bedragen de maatregelen die daadwerkelijk bijdragen aan de groene transitie, rekening houdend met de verlaagde maximale financiële bijdrage en het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan, bovendien 68,8 % van de totale toewijzing van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan, vergeleken met 60,9 % in het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan. Deze cijfers zijn berekend volgens de in bijlage VI bij Verordening (EU) 2021/241 vastgestelde methode.

(9) Wat het beoordelingscriterium van artikel 19, lid 3, punt f), betreft, zijn de maatregelen die daadwerkelijk bijdragen aan de digitale transitie bovendien goed voor 29,6 % van de totale toewijzing van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan, vergeleken met 31,6 % in het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan. Deze cijfers zijn berekend volgens de in bijlage VII bij Verordening (EU) 2021/241 vastgestelde methode.

(10) Wat de beoordelingscriteria van artikel 19, lid 3, punten a), c), d), g), h), i), j) en k), van Verordening (EU) 2021/241 betreft, hebben de beperkte wijzigingen van het herstel- en veerkrachtplan geen invloed op de positieve beoordeling van het oorspronkelijke plan.

(11) Na de positieve beoordeling door de Commissie van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg met de bevinding dat het herstel- en veerkrachtplan op bevredigende wijze voldoet aan de beoordelingscriteria van Verordening (EU) 2021/241, overeenkomstig artikel 20, lid 2, van en bijlage V bij die verordening, moeten in dit besluit de wijzigingen in de hervormingen en investeringsprojecten worden vastgesteld die nodig zijn om rekening te houden met het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan.

(12) De geraamde totale kosten van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg bedragen 88 354 077 EUR. Aangezien het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan op bevredigende wijze voldoet aan de beoordelingscriteria van Verordening (EU) 2021/241 en aangezien voorts het bedrag van de geraamde totale kosten van het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan hoger is dan de maximale financiële bijdrage die voor Luxemburg beschikbaar is, moet de aan het bijgewerkte herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg toegewezen financiële bijdrage gelijk zijn aan het totale bedrag van de financiële bijdrage die beschikbaar is voor Luxemburg.

(13) Het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.