Besluit 2020/392 - Sluiting van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met Gambia en van het protocol inzake de uitvoering van die partnerschapsovereenkomst

1.

Wettekst

11.3.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 75/1

 

BESLUIT (EU) 2020/392 VAN DE RAAD

van 5 maart 2020

betreffende de sluiting van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Gambia en van het protocol inzake de uitvoering van die partnerschapsovereenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), ven artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Gezien de aanbeveling van de Commissie en het besluit van de Raad houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2019/1332 van de Raad (2), zijn de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Gambia (hierna “de partnerschapsovereenkomst” genoemd) en het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst (hierna “het protocol” genoemd) ondertekend op 31 juli 2019, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(2)

De overeenkomst die tussen de Europese Economische Gemeenschap en de regering van de Republiek Gambia was gesloten voor de visserij voor Gambia (3), is op 2 juni 1987 in werking getreden en wordt ingetrokken bij de partnerschapsovereenkomst.

 

(3)

De partnerschapsovereenkomst en het protocol zijn vanaf de datum van ondertekening ervan op voorlopige basis toegepast.

 

(4)

De partnerschapsovereenkomst en het protocol moeten worden goedgekeurd.

 

(5)

Bij artikel 9 van de partnerschapsovereenkomst is een gemengde commissie opgericht die belast is met de monitoring van de uitvoering ervan. De gemengde commissie kan overeenkomstig dat artikel en de artikelen 5, 6 en 8 van het protocol wijzigingen van het protocol vaststellen. Om de goedkeuring van dergelijke wijzigingen te vergemakkelijken, moet de Commissie onder bepaalde materiële en procedurele voorwaarden worden gemachtigd om namens de Unie deze wijzigingen volgens een vereenvoudigde procedure goed te keuren.

 

(6)

Het standpunt van de Unie over de wijzigingen van het protocol moet door het comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten (Coreper) worden vastgesteld. De voorgestelde wijzigingen worden aanvaard, tenzij een blokkerende minderheid van de lidstaten overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) bezwaar maakt in het Coreper.

 

(7)

Het door de Unie in de gemengde commissie in te nemen standpunt over andere aangelegenheden moet in overeenstemming met de Verdragen en bestaande praktijken worden bepaald,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Gambia en het protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Gambia worden namens de Unie goedgekeurd (4).

Artikel 2

De Commissie wordt volgens de procedure in de bijlage bij dit besluit gemachtigd om namens de Unie haar goedkeuring te hechten aan de wijzigingen van het protocol die door de krachtens artikel 9 van de overeenkomst opgerichte gemengde commissie zullen worden vastgesteld.

Artikel 3

De voorzitter van de Raad verricht namens de Europese Unie de in artikel 18 van de partnerschapsovereenkomst en in artikel 16 van het protocol bedoelde kennisgeving.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 5 maart 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • T. 
    ĆORIĆ
 

  • (1) 
    Goedkeuring van 18 december 2019 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Besluit (EU) 2019/1332 van de Raad van 25 juni 2019 betreffende de sluiting van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Gambia en van het bijbehorende uitvoeringsprotocol voor de uitvoering van die partnerovereenkomst (PB L 208 van 8.8.2019, blz. 1).
 

BIJLAGE

Procedure voor de goedkeuring van door de gemengde commissie vast te stellen wijzigingen van het protocol

Indien de gemengde commissie wordt verzocht overeenkomstig artikelen 5, 6 en 8 van het protocol wijzigingen van dit protocol vast te stellen, wordt de Commissie gemachtigd de voorgestelde wijzigingen namens de Unie goed te keuren, onder de volgende voorwaarden:

 

1)

De Commissie zorgt ervoor dat de goedkeuring namens de Unie:

 

a)

in overeenstemming is met de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid;

 

b)

in overeenstemming is met de toepasselijke voorschriften van de regionale organisaties voor visserijbeheer en geschiedt met inachtneming van het gezamenlijk beheer door de kuststaten;

 

c)

geschiedt met inachtneming van de meest recente statistische, biologische en andere relevante informatie die aan de Commissie is toegezonden.

 

2)

Voordat de Commissie, namens de Unie, voorgestelde wijzigingen goedkeurt, legt de Commissie deze ruim op tijd voor aan de Raad.

 

3)

Het Coreper beoordeelt of de voorgestelde wijzigingen in overeenstemming zijn met de criteria in punt 1 van deze bijlage.

 

4)

Tenzij een aantal lidstaten dat een blokkerende minderheid van de Raad overeenkomstig artikel 16, lid 4, VEU vormt, bezwaar maakt tegen de voorgestelde wijzigingen, keurt de Commissie de wijzigingen namens de Unie goed. Indien zich een dergelijke blokkerende minderheid voordoet, wijst de Commissie namens de Unie de voorgestelde wijzigingen af.

 

5)

Indien tijdens latere vergaderingen met Gambia, ook ter plaatse, geen overeenstemming kan worden bereikt, wordt de zaak overeenkomstig de procedure van de punten 2 tot en met 4 opnieuw aan de Raad voorgelegd om ervoor te zorgen dat in het standpunt van de Unie rekening wordt gehouden met de nieuwe elementen.

 

6)

De Commissie wordt verzocht te gelegener tijd alle stappen te ondernemen die noodzakelijk zijn voor de follow-up van het besluit van de gemengde commissie, met inbegrip van, waar passend, de bekendmaking van het betrokken besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie, en de mededeling van voorstellen die nodig zijn voor de uitvoering van dat besluit.

 

7)

Over aangelegenheden die geen betrekking hebben op wijzigingen van het protocol overeenkomstig de artikelen 5, 6 en 8 daarvan, wordt het door de Unie in de gemengde commissie in te nemen standpunt bepaald in overeenstemming met de Verdragen en bestaande praktijken.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.