Besluit 2020/1075 - Sluiting van de Overeenkomst betreffende de veiligheid van de burgerluchtvaart tussen de EU en de regering van China

1.

Wettekst

24.7.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 240/1

 

BESLUIT (EU) 2020/1075 VAN DE RAAD

van 26 juni 2020

inzake de sluiting van de Overeenkomst betreffende de veiligheid van de burgerluchtvaart tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), v), en artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Commissie heeft namens de Europese Unie met de Volksrepubliek China onderhandeld over een overeenkomst tussen de Unie en de regering van de Volksrepubliek China betreffende de veiligheid van de burgerluchtvaart (“de overeenkomst”), overeenkomstig het besluit van de Raad van 7 maart 2016 waarbij de Commissie werd gemachtigd de onderhandelingen te openen.

 

(2)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2018/1153 van de Raad (2) is de overeenkomst op 20 mei 2019 ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(3)

Voor de deelname van de Unie aan de gezamenlijke instanties waarin de overeenkomst voorziet, en voor de vaststelling van vrijwaringsmaatregelen, verzoeken om overleg en maatregelen tot opschorting van de verplichtingen tot aanvaarding moeten er procedurele regelingen worden getroffen.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 11, lid 2, onder c), en artikel 17, lid 6, van de overeenkomst kan het krachtens artikel 11, lid 1, van de overeenkomst ingestelde Gemengd Comité (“het Gemengd Comité”) de bijlagen bij de overeenkomst wijzigen.

 

(5)

Om de goedkeuring van dergelijke wijzigingen van de bijlagen bij de overeenkomst door het Gemengd Comité te vergemakkelijken en om het risico te voorkomen dat de Unie geen standpunt over wijzigingsvoorstellen kan innemen, moet de Commissie worden gemachtigd om dergelijke wijzigingsvoorstellen namens de Unie goed te keuren, onder specifieke materiële en procedurele voorwaarden.

 

(6)

Om ervoor te zorgen dat de goedkeuring door de Commissie van voorstellen tot wijziging van de bijlagen bij de overeenkomst die door het Gemengd Comité worden vastgesteld, in overeenstemming is met de voorwaarden uit dit besluit, moet de Commissie die wijzigingsvoorstellen ruim vóór de bijeenkomst van het Gemengd Comité waarop de wijzigingen worden vastgesteld, bij de Raad indienen voor raadpleging. De conformiteit van de door de Commissie bij de Raad ingediende wijzigingen moet worden beoordeeld door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten (“Coreper”).

 

(7)

De overeenkomst moet worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Overeenkomst betreffende de veiligheid van de burgerluchtvaart tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China (“de overeenkomst”) wordt goedgekeurd namens de Unie.

De tekst van de overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad gaat namens de Europese Unie over tot de in artikel 17, lid 1, van de overeenkomst bedoelde kennisgeving (3).

Artikel 3

  • 1. 
    De Unie wordt in het bij artikel 11, lid 1, van de overeenkomst opgerichte Gemengd Comité vertegenwoordigd door de Europese Commissie, die wordt bijgestaan door het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (“EASA”) en vergezeld door de luchtvaartautoriteiten als vertegenwoordigers van de lidstaten.
  • 2. 
    De Unie wordt in de bij punt 3.1.1 van bijlage I bij de overeenkomst opgerichte Raad van toezicht op certificering vertegenwoordigd door EASA, dat wordt bijgestaan door de luchtvaartautoriteiten die rechtstreeks belanghebbend zijn bij de agenda van elke vergadering.

Artikel 4

De Commissie wordt gemachtigd om namens de Unie haar goedkeuring te hechten aan wijzigingen van de bijlagen bij de overeenkomst die door het Gemengd Comité worden vastgesteld, overeenkomstig artikel 11, lid 2, onder c), en artikel 17, lid 6, van de overeenkomst, voor zover die wijzigingen in overeenstemming zijn met, en geen wijzigingen inhouden van toepasselijke rechtshandelingen van de Unie, onder de volgende voorwaarden:

 

a)

De Commissie zorgt ervoor dat de goedkeuring namens de Unie:

 

de belangen van de Unie dient;

 

de doelstellingen ondersteunt die de Unie nastreeft in het kader van haar luchtvaartveiligheid en handelsbeleid;

 

rekening houdt met de belangen van de producenten, handelaren en consumenten van de Unie;

 

niet indruist tegen Unierecht of internationaal recht;

 

indien van toepassing, de kwaliteitsverbetering van luchtvaartproducten ten goede komt dankzij betere opsporing van frauduleuze en misleidende praktijken;

 

indien van toepassing, streeft naar de onderlinge aanpassing van normen voor luchtvaartproducten;

 

indien van toepassing, voorkomt dat er belemmeringen voor innovatie worden gecreëerd, en

 

indien van toepassing, de handel in luchtvaartproducten faciliteert.

 

b)

De Commissie dient de voorgestelde wijzigingen tijdig in bij de Raad, voordat ze worden goedgekeurd.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten (“Coreper”) beoordeelt of de wijzigingsvoorstellen voldoen aan de criteria onder a).

De Commissie keurt de voorgestelde wijzigingen namens de Unie goed tenzij een aantal lidstaten, dat overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie een blokkerende minderheid van de Raad vormt, daartegen bezwaar maakt. Indien een dergelijke blokkerende minderheid bestaat, verwerpt de Commissie de voorgestelde wijzigingen namens de Unie.

Artikel 5

  • 1. 
    De Commissie kan de volgende maatregelen nemen:
 

a)

vrijwaringsmaatregelen vaststellen overeenkomstig artikel 5, lid 1, onder b), van de overeenkomst;

 

b)

om overleg verzoeken overeenkomstig artikel 15, lid 3, van de overeenkomst;

 

c)

maatregelen nemen tot opschorting van verplichtingen tot wederzijdse aanvaarding en tot opheffing van die opschorting overeenkomstig artikel 16 van de overeenkomst.

  • 2. 
    De Commissie stelt de Raad lang genoeg van tevoren in kennis van haar voornemen om maatregelen te nemen krachtens dit artikel.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 26 juni 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    METELKO-ZGOMBIĆ
 

  • (1) 
    Goedkeuring verleend op 17 juni 2020 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Besluit (EU) 2018/1153 van de Raad van 26 juni 2018 inzake de ondertekening namens de Unie, van de Overeenkomst betreffende de veiligheid van de burgerluchtvaart tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China (PB L 210 van 21.8.2018, blz. 2).
  • (3) 
    De datum van inwerkingtreding van de overeenkomst zal door het secretariaat-generaal van de Raad in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.