Verordening 2016/1952 - Europese statistieken over de prijzen van aardgas en elektriciteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 17 november 2016 gepubliceerd en is op 7 december 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2016/1952 van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2016 betreffende Europese statistieken over de prijzen van aardgas en elektriciteit en houdende intrekking van Richtlijn 2008/92/EG

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2016/1952 of the European Parliament and of the Council of 26 October 2016 on European statistics on natural gas and electricity prices and repealing Directive 2008/92/EC
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2016/1952
Origineel voorstel COM(2015)496 NLEN
Celex-nummer i 32016R1952

3.

Key dates

Document 26-10-2016; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 17-11-2016; PB L 311 p. 1-12
Ondertekening 26-10-2016
Inwerkingtreding 07-12-2016; in werking datum publicatie +20 zie art 12
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

17.11.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 311/1

 

VERORDENING (EU) 2016/1952 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 26 oktober 2016

betreffende Europese statistieken over de prijzen van aardgas en elektriciteit en houdende intrekking van Richtlijn 2008/92/EG

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 338, lid 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Concurrentievermogen, duurzaamheid en energiezekerheid zijn de overkoepelende doelstellingen van een robuuste energie-unie met een toekomstgericht beleid inzake klimaatverandering.

 

(2)

Hoogwaardige, vergelijkbare, actuele, betrouwbare en geharmoniseerde gegevens over de eindafnemersprijzen voor aardgas en elektriciteit zijn nodig om beleid voor de energie-unie op te stellen en toezicht te houden op de energiemarkten van de lidstaten.

 

(3)

Deze verordening is bedoeld om te voorzien in een gemeenschappelijk kader voor Europese statistieken ter ondersteuning van het energiebeleid, vooral met het oog op de totstandbrenging van een volledig geïntegreerde interne energiemarkt voor afnemers. Om de marktintegratie te verbeteren, is meer transparantie nodig over de kosten en prijzen van energie en ook over de mate van overheidssteun. Deze verordening impliceert niet dat de structuur van de prijzen of kosten in de lidstaten moet worden geharmoniseerd.

 

(4)

Tot nu toe verschafte Richtlijn 2008/92/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) een gemeenschappelijk kader voor de productie, indiening en verspreiding van vergelijkbare statistieken over de prijzen van aardgas en elektriciteit voor industriële afnemers in de Unie.

 

(5)

Het verzamelen van gegevens over de prijzen van aardgas en elektriciteit aan eindafnemers in de huishoudelijke sector werd tot dusver uitgevoerd op basis van vrijwillige overeenkomsten.

 

(6)

Door de groeiende complexiteit van de energiemarkt wordt het steeds moeilijker betrouwbare en actuele gegevens te verkrijgen over de aardgas- en elektriciteitsprijzen zonder dat er een juridisch bindende verplichting bestaat tot het verstrekken van dergelijke gegevens, vooral voor de huishoudelijke sector.

 

(7)

Om te garanderen dat zowel voor de huishoudelijke als niet-huishoudelijke sector gegevens van hoge kwaliteit beschikbaar zijn, moet het verzamelen van beide soorten gegevens onderworpen worden aan een wetgevingshandeling.

 

(8)

De gegevens over transmissiesystemen zijn in de meeste lidstaten beschikbaar bij de regelgevende instanties op het gebied van energie. Bij de distributiekosten is echter een veel groter aantal gegevensverzamelaars betrokken en de rapportering van gegevens wordt in sommige lidstaten als moeilijker beschouwd. Gezien het belang van de distributiekosten en de noodzaak tot transparantie op dit gebied, moet bij het verzamelen van gegevens over aardgas- en electriciteitsprijzen worden vastgehouden aan de gangbare praktijken binnen het Europees statistisch systeem.

 

(9)

Het systeem van verbruikscategorieën dat door de Commissie (Eurostat) al in haar publicaties over prijzen wordt gebruikt, is geschikt om de transparantie van de markt en de ruime verspreiding van niet-vertrouwelijke prijsinformatie te waarborgen en de berekening van Europese aggregaten mogelijk te maken.

 

(10)

Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad (3) is het referentiekader voor Europese statistieken. Deze verordening bepaalt dat statistische gegevens moeten worden...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.