Besluit 2018/757 - Opzegging van de visserijovereenkomst met de Comoren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 24 mei 2018 gepubliceerd en is op 25 mei 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2018/757 van de Raad van 14 mei 2018 houdende opzegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Unie van de Comoren

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2018/757 of 14 May 2018 denouncing the Partnership Agreement in the fisheries sector between the European Community and the Union of the Comoros
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2018/757
Origineel voorstel COM(2017)556 NLEN
Celex-nummer i 32018D0757

3.

Key dates

Document 14-05-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 24-05-2018; PB L 128 p. 13-15
Inwerkingtreding 25-05-2018; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

24.5.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 128/13

 

BESLUIT (EU) 2018/757 VAN DE RAAD

van 14 mei 2018

houdende opzegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Unie van de Comoren

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 1563/2006 van de Raad (2) betreft de sluiting van een Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Unie van de Comoren („de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Comoren”).

 

(2)

Een van de doelstellingen van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Comoren bestaat erin de doeltreffendheid van de maatregelen op het gebied van instandhouding en beheer van de visbestanden te verzekeren en illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij („IOO-visserij”) te bestrijden.

 

(3)

Krachtens artikel 11 van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Comoren is de overeenkomst van toepassing gedurende zeven jaar vanaf de datum van inwerkingtreding ervan en kan zij voor een periode van telkens zeven jaar worden verlengd, tenzij zij door een van de partijen wordt beëindigd.

 

(4)

Krachtens artikel 12 van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Comoren kan de overeenkomst door elke partij wegens ernstige omstandigheden worden beëindigd, bijvoorbeeld wanneer de door de partijen aangegane verbintenissen tot het bestrijden van IOO-visserij niet worden nagekomen. De betrokken partij moet de andere partij ten minste zes maanden vóór het einde van de eerste periode van zeven jaar of van iedere volgende periode schriftelijk in kennis stellen van haar voornemen om de overeenkomst te beëindigen, en na de kennisgeving moeten beide partijen in onderhandeling treden.

 

(5)

Overeenkomstig artikel 31 van Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad (3) („de IOO-verordening”) moet de Commissie derde landen identificeren die naar haar mening niet meewerken bij de bestrijding van IOO-visserij. Een derde land kan als niet-meewerkend derde land worden aangemerkt indien het zich niet kwijt van de taken die het krachtens internationaal recht als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat dient te vervullen wat betreft de te ondernemen actie om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen.

 

(6)

Overeenkomstig een door de Commissie op 1 oktober 2015 vastgesteld besluit (4) is de Unie van de Comoren in kennis gesteld van de mogelijkheid dat zij door de Commissie worden aangemerkt als een derde land dat niet meewerkt bij de bestrijding van IOO-visserij vanwege het door de Comorese autoriteiten gevoerde goedkopevlagbeleid; bewijs van illegale visserijactiviteiten door de Comorese vloot; de gebrekkige of ontbrekende monitoring- en controlecapaciteit van de Comorese autoriteiten, en het verouderde Comorese rechtskader voor de visserij.

 

(7)

Bij dat besluit heeft de Commissie een dialoog met de Unie van de Comoren geopend die is gevoerd overeenkomstig de in artikel 32 van de IOO-verordening vastgestelde procedurele vereisten. De Unie van de Comoren heeft niet binnen een redelijke termijn de nodige corrigerende maatregelen genomen.

 

(8)

Gezien het aanhoudende verzuim van de Unie van de Comoren om zich te kwijten van hun taken die zij krachtens internationaal recht als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat dienen te vervullen, en om maatregelen te nemen om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, is de Unie van de Comoren overeenkomstig...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.