Verordening 2018/975 - Beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de regionale organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPRFMO)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 16 juli 2018 gepubliceerd en is op 19 juli 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2018/975 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2018 tot vaststelling van de beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de regionale organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPRFMO)

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2018/975 of the European Parliament and of the Council of 4 July 2018 laying down management, conservation and control measures applicable in the South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO) Convention Area
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2018/975
Origineel voorstel COM(2017)128 NLEN
Celex-nummer i 32018R0975

3.

Key dates

Document 04-07-2018; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 16-07-2018; PB L 179 p. 30-75
Ondertekening 04-07-2018
Inwerkingtreding 19-07-2018; in werking datum publicatie +3 zie art 46
Deadline 18-10-2022; ten laatste zie art 44.2
18-07-2023; zie art 44.2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 179/30

 

VERORDENING (EU) 2018/975 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 4 juli 2018

tot vaststelling van de beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de regionale organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPRFMO)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het doel van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), zoals omschreven in Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad (3), is te garanderen dat de exploitatie van de biologische rijkdommen van de zee bijdraagt tot ecologische, economische en sociale duurzaamheid op lange termijn.

 

(2)

De Unie heeft door middel van Besluit 98/392/EG van de Raad (4) het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het Recht van de Zee goedgekeurd, dat bepaalde principes en regels voor de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee bevat. De Unie neemt in het kader van haar ruimere internationale verplichtingen deel aan de inspanningen die in internationale wateren worden geleverd om de visbestanden in stand te houden.

 

(3)

Op grond van Besluit 2012/130/EU van de Raad (5) is de Unie sinds 26 juli 2010 verdragsluitende partij bij het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (hierna „het SPRFMO-verdrag”), waarbij de regionale organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPRFMO) is opgericht.

 

(4)

Binnen de SPRFMO is de Commissie van de SPRFMO bevoegd voor het vaststellen van maatregelen om de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van visbestanden te waarborgen door de voorzorgsbenadering op visserijbeheer en een op het ecosysteem gebaseerde benadering van visserijbeheer toe te passen en aldus de mariene ecosystemen waarin deze bestanden voorkomen, te vrijwaren. Dergelijke maatregelen kunnen voor de Unie bindend worden.

 

(5)

Gewaarborgd moet worden dat de door de SPRFMO vastgestelde instandhoudings- en beheersmaatregelen („instandhoudings- en beheersmaatregelen van de SPRFMO”) volledig in het recht van de Unie worden omgezet en aldus op uniforme en doeltreffende wijze in de Unie worden toegepast.

 

(6)

De SPRFMO heeft de bevoegdheid om instandhoudings- en beheersmaatregelen voor de onder haar bevoegdheid vallende visserijen vast te stellen, die bindend zijn voor de verdragsluitende partijen bij het SPRFMO-verdrag („verdragsluitende partijen”). Deze handelingen zijn in de eerste plaats gericht tot de verdragsluitende partijen, en voorzien in verplichtingen voor exploitanten zoals kapiteins van vaartuigen.

 

(7)

Deze verordening mag geen betrekking hebben op de door de SPRFMO vastgestelde vangstmogelijkheden, aangezien deze vangstmogelijkheden worden toegewezen in het kader van de jaarlijks krachtens artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) vastgestelde verordening inzake vangstmogelijkheden.

 

(8)

Bij de tenuitvoerlegging van de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de SPRFMO moeten de Unie en de lidstaten streven naar bevordering van het gebruik van vistuig en visserijtechnieken die selectief zijn en een beperkt milieueffect hebben.

 

(9)

Teneinde de toekomstige bindende wijzigingen van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.