Verordening 2021/250 - Wijziging van Verordening 95/93 voor wat betreft de tijdelijke ontheffing van de regels voor slotgebruik op luchthavens in de Unie als gevolg van de COVID-19-crisis

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 19 februari 2021 gepubliceerd en is op 20 februari 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/250 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2021 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 95/93 van de Raad voor wat betreft de tijdelijke ontheffing van de regels voor slotgebruik op luchthavens in de Unie als gevolg van de COVID-19-crisis

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2021/250 of the European Parliament and of the Council of 16 February 2021 amending Council Regulation (EEC) No 95/93 as regards temporary relief from the slot utilisation rules at Union airports due to the COVID-19 crisis
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/250
Origineel voorstel COM(2020)818 NLEN
Celex-nummer i 32021R0250

3.

Key dates

Document 16-02-2021; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 19-02-2021; PB L 58 p. 1-8
Ondertekening 16-02-2021
Inwerkingtreding 20-02-2021; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

19.2.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 58/1

 

VERORDENING (EU) 2021/250 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 16 februari 2021

tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 95/93 van de Raad voor wat betreft de tijdelijke ontheffing van de regels voor slotgebruik op luchthavens in de Unie als gevolg van de COVID-19-crisis

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De COVID-19-crisis heeft geleid tot een sterke terugval van het luchtverkeer door een sterke daling van de vraag en rechtstreekse maatregelen van lidstaten en derde landen om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Luchtvaartmaatschappijen ondervinden al sinds 1 maart 2020 nadelige gevolgen, en waarschijnlijk zal dit ook de komende jaren voortduren.

 

(2)

Die omstandigheden vallen buiten de macht van de luchtvaartmaatschappijen en hebben geleid tot de vrijwillige of verplichte annulering van hun luchtdiensten. Met name vrijwillige annuleringen beschermen de financiële gezondheid van luchtvaartmaatschappijen en vermijden de negatieve gevolgen voor het milieu van lege of nagenoeg lege vluchten die enkel worden uitgevoerd om hun slots te behouden.

 

(3)

Cijfers gepubliceerd door Eurocontrol, de Netwerkbeheerder voor de luchtverkeersnetwerkfuncties van het gemeenschappelijk Europees luchtruim, wijzen erop dat het luchtverkeer midden juni 2020 74 % lager lag dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

 

(4)

Het valt, op basis van de bekende boekingen voor de toekomst, de prognoses van Eurocontrol en de epidemiologische vooruitzichten, onmogelijk te voorspellen hoelang de sterke terugval van de vraag ten gevolge van de COVID-19-crisis nog zal aanhouden. Volgens de meest recente prognoses van Eurocontrol zal het luchtverkeer in februari 2021 de helft bedragen van het niveau van februari 2020. Prognoses voor de periode na die datum zijn afhankelijk van een aantal onbekende factoren, zoals de beschikbaarheid van COVID-19-vaccins. In deze omstandigheden mogen luchtvaartmaatschappijen die hun slots niet gebruiken overeenkomstig het in Verordening (EEG) nr. 95/93 van de Raad (3) vastgestelde benuttingspercentage, de voorrang bij de toekenning van de reeksen slots die zijn vastgelegd in artikel 8, lid 2, en artikel 10, lid 2, van die verordening niet automatisch verliezen. Deze verordening moet daartoe specifieke regels vaststellen.

 

(5)

In die regels moeten tegelijkertijd ook de mogelijke negatieve gevolgen voor de concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen aangepakt worden. Het is met name nodig ervoor te zorgen dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn diensten te verlenen, gebruik mogen maken van onbenutte capaciteit en dat zij het vooruitzicht hebben op het behoud van dergelijke slots op lange termijn. Hierdoor worden de stimulansen voor luchtvaartmaatschappijen om gebruik te maken van luchthavencapaciteit behouden, wat op zijn beurt de consumenten ten goede zou komen.

 

(6)

Het is dan ook noodzakelijk om, overeenkomstig deze beginselen en gedurende een beperkte periode, vast te stellen onder welke voorwaarden luchtvaartmaatschappijen recht blijven hebben op reeksen slots uit hoofde van artikel 8, lid 2, en artikel 10, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 95/93, en om verplichtingen vast te stellen voor de betrokken luchtvaartmaatschappijen om onbenutte capaciteit vrij te geven.

 

(7)

Tijdens...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.