Besluit 2022/2332 - Aanmerken van de schending van beperkende maatregelen van de Unie als een vorm van criminaliteit die voldoet aan de in artikel 83, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de EU genoemde criteria

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 29 november 2022 gepubliceerd en is op 30 november 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/2332 van de Raad van 28 november 2022 betreffende het aanmerken van de schending van beperkende maatregelen van de Unie als een vorm van criminaliteit die voldoet aan de in artikel 83, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie genoemde criteria

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/2332 of 28 November 2022 on identifying the violation of Union restrictive measures as an area of crime that meets the criteria specified in Article 83(1) of the Treaty on the Functioning of the European Union
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/2332
Regdoc-nummer ST(2022)10287
Origineel voorstel COM(2022)247 EN
Celex-nummer i 32022D2332

3.

Key dates

Document 28-11-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 29-11-2022; PB L 308 p. 18-21
Inwerkingtreding 30-11-2022; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

29.11.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 308/18

 

BESLUIT (EU) 2022/2332 VAN DE RAAD

van 28 november 2022

betreffende het aanmerken van de schending van beperkende maatregelen van de Unie als een vorm van criminaliteit die voldoet aan de in artikel 83, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie genoemde criteria

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 83, lid 1, derde alinea,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Artikel 29 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) bepaalt dat de Raad besluiten kan vaststellen waarin de aanpak van de Unie bepaald wordt ten aanzien van een bepaalde aangelegenheid van geografische of thematische aard, met inbegrip van beperkende maatregelen.

 

(2)

Artikel 215 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) biedt de Raad de mogelijkheid beperkende maatregelen vast te stellen jegens natuurlijke personen, rechtspersonen dan wel groepen of niet-statelijke entiteiten, of maatregelen vast te stellen die voorzien in verbreking of gehele of gedeeltelijke beperking van de economische en financiële betrekkingen met een of meer derde landen, op basis van een besluit op grond van artikel 29 VEU. De lidstaten moeten beschikken over doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties voor schendingen van de verordeningen van de Raad betreffende beperkende maatregelen van de Unie.

 

(3)

Dit besluit heeft alleen betrekking op beperkende maatregelen van de Unie die op basis van artikel 29 VEU of artikel 215 VWEU door de Unie vastgesteld zijn, zoals maatregelen inzake de bevriezing van tegoeden en economische middelen, het verbod om tegoeden en economische middelen beschikbaar te stellen en het verbod om het grondgebied van een lidstaat van de Unie binnen te komen, alsook sectorale economische maatregelen en wapenembargo’s.

 

(4)

Het is noodzakelijk dat de lidstaten beschikken over doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties voor de schending van beperkende maatregelen van de Unie. Het is eveneens noodzakelijk dat die sancties van toepassing zijn op de omzeiling van beperkende maatregelen van de Unie.

 

(5)

De Commissie zorgt voor coördinatie tussen de lidstaten en de agentschappen van de Unie bij de handhaving van de beperkende maatregelen van de Unie die vastgesteld worden in het kader van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, en heeft de wisselwerking tussen beperkende maatregelen en strafrechtelijke maatregelen beoordeeld.

 

(6)

Artikel 83, lid 1, VWEU voorziet momenteel niet in de vaststelling van minimumvoorschriften betreffende de bepaling van strafbare feiten en sancties in verband met de schending van beperkende maatregelen van de Unie, aangezien de schending van beperkende maatregelen van de Unie nog niet onder de in dat artikel genoemde vormen van criminaliteit valt. De vormen van criminaliteit die momenteel in artikel 83, lid 1, tweede alinea, genoemd worden, zijn: terrorisme, mensenhandel, seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen, illegale drugshandel, illegale wapenhandel, witwassen van geld, corruptie, vervalsing van betaalmiddelen, computercriminaliteit en georganiseerde criminaliteit. De schending van beperkende maatregelen van de Unie kan in sommige gevallen echter verband houden met strafbare feiten die onder een aantal van de genoemde vormen van criminaliteit vallen, zoals terrorisme en het witwassen van geld.

 

(7)

Artikel 83, lid 1, derde alinea, VWEU, voorziet in een bijzondere procedure waarbij de Raad nieuwe vormen van criminaliteit kan aanmerken. Dat mag alleen gebeuren na een zorgvuldige beoordeling van de in het Verdrag vastgelegde criteria,...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.