Artikelen bij COM(1999)488 - Verduidelijking van Verordening 2223/96 met betrekking tot de beginselen voor de registratie van belastingen en sociale premies

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1 - Doel

Deze verordening heeft ten doel gemeenschappelijke beginselen ter verduidelijking van de inhoud van het ESR 95 ten aanzien van belastingen en sociale premies vast te stellen, teneinde te zorgen voor doorzichtigheid en voor vergelijkbaarheid tussen de lidstaten.

Artikel 2 - Belangrijkste beginselen

De belastingen en sociale premies die in het systeem worden geregistreerd, omvatten geen bedragen die niet kunnen worden geïnd.

De waarde van de belastingen en sociale premies die in het systeem worden geregistreerd op basis van het belastbare feit, is, gerekend over een redelijke termijn, dan ook gelijk aan de werkelijk geïnde bedragen.

Artikel 3 - Boekhoudkundige behandeling van belastingen en sociale premies

De in de rekeningen geregistreerde bedragen aan belastingen en sociale premies kunnen worden bepaald aan de hand van tweeërlei bronnen, kasgegevens en bedragen die blijken uit een kohier of een aangifte

a) Indien kohiers en aangiften als bron worden gebruikt, wordt op de bedragen een coëfficiënt toegepast, teneinde rekening te kunnen houden met bedragen waarvoor wel een aanslag is verzonden, maar die nooit zijn geïnd. De hoogte van deze coëfficiënten wordt vastgesteld op basis van de opgedane ervaringen. Zij zijn specifiek voor de verschillende soorten belastingen en sociale premies. Ieder land stelt zijn coëfficiënten zelf vast volgens een methode waarover vooraf overeenstemming is bereikt met de Commissie (Eurostat).

b) Wanneer kasgegevens als bron worden gebruikt, vindt een correctie in de tijd plaats om ervoor te zorgen dat de desbetreffende bedragen worden toegerekend aan de periode waarin de activiteit die tot de belastingplicht heeft geleid, heeft plaatsgevonden (of, voor bepaalde soorten inkomstenbelasting, aan de periode waarin het belastingbedrag werd vastgesteld). Deze correctie kan worden gebaseerd op het gemiddelde tijdsverloop tussen deze activiteit (of de vaststelling van de te betalen belasting) en de inning van het bedrag.

Artikel 4 - Evenwicht tussen uitgaven, productie en inkomsten in de rekeningen

Om het op basis van de uitgaven berekende BBP in evenwicht te brengen met het BBP dat op basis van de productie is berekend, moeten alle belastingen op productie die in de marktprijs van de gekochte goederen en diensten zijn begrepen, maar die wegens fraude of faillissement of om andere redenen in werkelijkheid nooit door de verkoper aan de overheid zijn overgemaakt, in het exploitatieoverschot van de verkoper worden begrepen. Een dergelijke behandeling moet bij de vaststelling van het op basis van de inkomsten berekende BBP worden toegepast op de belastingen op inkomen of de sociale premies t.l.v. werknemers die de werkgevers bij de bron inhouden, maar nooit aan de overheid afdragen.

Artikel 5 - Controle

1. De Commissie (Eurostat) controleert de uitvoering van de in deze verordening vastgestelde beginselen door de lidstaten.

2. Vanaf 2000 geven de lidstaten voor het eind van ieder jaar aan de Commissie (Eurostat) een gedetailleerde beschrijving van de methoden die zij voor de verschillende soorten belastingen en sociale premies denken toe te passen teneinde zich te voegen naar deze verordening.

3. De toegepaste methoden en eventuele herzieningen ervan worden neergelegd in een overeenkomst tussen iedere betrokken lidstaat en de Commissie (Eurostat).

4. Het Comité statistisch programma, het Comité voor monetaire, financiële en betalingsbalansstatistiek en het BNP-comité (bruto nationaal product) worden door de Commissie (Eurostat) in kennis gesteld van de gebruikte methoden en de berekening van de coëfficiënten.

Artikel 6 - Uitvoering

Binnen een periode van maximaal zes maanden na de goedkeuring van deze verordening brengt de Commissie volgens de procedure van artikel 2, lid 2, van Verordening (EG) nr. 2223/96 in de tekst van het ESR 95 de wijzigingen aan die voor de toepassing van deze verordening nodig zijn.

Artikel 7 - Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.