Artikelen bij COM(2007)480 - Selectie en machtiging van systemen die mobiele satellietdiensten (MSS) leveren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


TITEL I - DOEL, WERKINGSSFEER EN DEFINITIES

Artikel 1 - Doel en werkingssfeer

1. Deze beschikking heeft tot doel een communautaire procedure in te stellen voor de gemeenschappelijke selectie van exploitanten van mobiele satellietsystemen en bepalingen vast te stellen voor de gecoördineerde machtiging van de geselecteerde exploitanten voor het gebruik van radiospectrum voor de exploitatie van mobiele satellietsystemen door de lidstaten, teneinde de ontwikkeling van een op concurrentie gebaseerde interne markt voor mobiele satellietdiensten in de Gemeenschap te vergemakkelijken.

2. De exploitanten van mobiele satellietsystemen worden via een communautaire procedure overeenkomstig de bepalingen van titel II geselecteerd.

3. De geselecteerde exploitanten van mobiele satellietsystemen worden door de lidstaten overeenkomstig de bepalingen van titel III gemachtigd.

4. De exploitanten van complementaire grondcomponenten van mobiele satellietsystemen worden door de lidstaten overeenkomstig de bepalingen van titel III gemachtigd.

5. Deze beschikking is van toepassing op de 2 GHz-frequentieband, die bestaat uit radiospectrum van 1980 tot 2010 MHz voor aarde-ruimtecommunicatie en van 2170 tot 2200 MHz voor ruimte-aardecommunicatie, overeenkomstig Beschikking 2007/98/EG.

Artikel 2 - Definities

1. De definities van Richtlijn 2002/21/EG en Richtlijn 2002/20/EG zijn ook voor deze beschikking van toepassing.

2. Daarnaast zijn tevens de volgende definities van toepassing:

a) onder 'mobiele satellietsystemen' wordt verstaan: netwerken en de bijbehorende voorzieningen waarmee radiocommunicatiediensten kunnen worden geleverd tussen een mobiel grondstation en een of meer ruimtestations of tussen mobiele grondstations via een of meer ruimtestations of tussen een mobiel grondstation en een of meer complementaire grondstations die op vaste locaties worden gebruikt. Een dergelijk systeem omvat ten minste één ruimtestation;

b) onder 'complementaire grondcomponenten' van mobiele satellietsystemen wordt verstaan: grondstations die op vaste locaties worden gebruikt om de beschikbaarheid van de mobiele satellietdienst te verbeteren in gebieden waar de communicatie met een of meer ruimtestations niet met de vereiste kwaliteit kan worden gewaarborgd.

TITEL II - SELECTIEPROCEDURE

Artikel 3 - Vergelijkende selectieprocedure

1. Door de Commissie wordt een vergelijkende selectieprocedure georganiseerd voor de selectie van exploitanten van mobiele satellietsystemen. De Commissie wordt overeenkomstig artikel 10 bijgestaan door het Comité voor communicatie.

2. Met de procedure wordt getracht de 2 GHz-frequentieband onverwijld in gebruik te nemen, terwijl de kandidaten een eerlijke en niet-discriminerende mogelijkheid krijgen aan de vergelijkende selectieprocedure deel te nemen.

3. De Commissie stelt volgens de procedure van artikel 10, lid 2, vast:

a) de frequentiebanden;

b) de hoeveelheid spectrum die aan de geselecteerde aanvragers wordt toegewezen;

c) de gedetailleerde voorschriften van de vergelijkende selectieprocedure;

d) de bij de aanvraag te verstrekken gegevens en documenten;

e) de voorwaarden waaronder informatie over de aanvragen kan worden verstrekt.

De oproep voor aanvragers en alle gedetailleerde voorschriften die krachtens dit lid worden vastgesteld, worden in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

4. De Commissie kan externe deskundigen om advies en hulp vragen voor de analyse en/of beoordeling van de aanvragen. Deze externe deskundigen worden op basis van hun deskundigheid en hoge mate van onafhankelijkheid en onpartijdigheid gekozen.

Artikel 4 - Aanvaardbaarheid van aanvragen

1. De volgende aanvaardbaarheidseisen zijn van toepassing:

a) de aanvrager moet in de Gemeenschap gevestigd zijn;

b) in de aanvraag moet de gevraagde hoeveelheid radiospectrum worden vermeld en moeten verklaringen en bewijsmateriaal worden verstrekt over de vereiste mijlpalen en de selectiecriteria, alsmede eventuele andere gegevens en documenten.

2. De aanvraag wordt bij de Commissie ingediend.

3. De Commissie beslist of de aanvraag aanvaardbaar is. Een beslissing van de Commissie over aanvragen die niet aanvaardbaar zijn, wordt volgens de procedure van artikel 10, lid 2, vastgesteld.

4. De Commissie deelt de aanvragers onmiddellijk mee of hun aanvraag als aanvaardbaar wordt beschouwd en publiceert de lijst van aanvaardbare aanvragers. De Commissie kan van aanvragers verlangen dat zij binnen een gespecificeerde periode van 5 tot 20 werkdagen aanvullende informatie verstrekken. Als deze informatie niet binnen de gespecificeerde periode wordt verstrekt, wordt de aanvraag geacht niet aanvaardbaar te zijn.

Artikel 5 - Eerste selectiefase

1. Binnen 40 werkdagen na de publicatie van de lijst van aanvaardbare aanvragers beoordeelt de Commissie of de aanvragers het vereiste technische en commerciële ontwikkelingsniveau van hun respectieve mobiele satellietsystemen hebben aangetoond. Bij deze beoordeling wordt uitgegaan van de voltooiing van een aantal mijlpalen die in de bijlage van deze beschikking worden vermeld. Deze mijlpalen worden door de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, nader gedefinieerd. Gedurende deze hele selectiefase wordt rekening gehouden met de geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van de voorgestelde mobiele satellietsystemen.

2. Indien de totale vraag naar radiospectrum, aangevraagd door in aanmerking komende aanvragers die niet krachtens lid 1 van dit artikel zijn afgewezen, niet groter is dan de beschikbare hoeveelheid radiospectrum, die krachtens artikel 3, lid 3, is vastgesteld, beslist de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 3, dat alle in aanmerking komende aanvragers worden geselecteerd en bepaalt zij voor welke respectieve frequenties elke geselecteerde aanvrager een machtiging krijgt om deze in elke lidstaat te gebruiken voor de exploitatie van een mobiel satellietsystemen overeenkomstig titel III.

3. De Commissie deelt de aanvragers onmiddellijk mee of hun aanvraag als voor de tweede selectiefase in aanmerking komend wordt beschouwd of overeenkomstig lid 2 is geselecteerd. De Commissie publiceert de lijst van in aanmerking komende of geselecteerde aanvragers.

4. Indien er geen in aanmerking komende aanvragers zijn of indien er na de eerste selectiefase nog spectrum in de 2 GHz-band beschikbaar is, kan de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 3, besluiten een nieuwe selectieprocedure te organiseren.

Artikel 6 - Tweede selectiefase

1. Indien de totale vraag naar radiospectrum, aangevraagd door in aanmerking komende aanvragers die niet in de eerste selectiefase zijn afgewezen, groter is dan de beschikbare hoeveelheid radiospectrum, die krachtens artikel 3, lid 3, is vastgesteld, selecteert de Commissie de in aanmerking komende aanvragers aan de hand van de volgende nadere criteria:

a) voordelen voor de consument en de concurrentie;

b) spectrumefficiëntie;

c) pan-EU geografische dekking;

d) overheidsbeleid-doelstellingen.

2. De gedetailleerde eisen voor elk selectiecriterium worden door de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, vastgesteld. Gedurende deze hele selectiefase wordt rekening gehouden met de geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van de voorgestelde mobiele satellietsystemen.

3. Binnen 80 werkdagen na de publicatie van de tijdens de eerste selectiefase vastgestelde lijst van in aanmerking komende aanvragers stelt de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 3, een besluit over de selectie van aanvragers vast. In het besluit wordt bepaald welke aanvragers worden geselecteerd en voor welke frequenties elke geselecteerde aanvrager door elke lidstaat wordt gemachtigd om deze te gebruiken voor de exploitatie van een mobiel satellietsystemen overeenkomstig titel III.

TITEL III - MACHTIGING

Artikel 7 - Machtiging van de geselecteerde aanvragers

1. De door het systeem van de geselecteerde aanvrager bestreken lidstaten zorgen ervoor dat hun bevoegde instanties aan deze aanvrager elk gebruiksrecht voor de specifieke radiofrequentie die is bepaald in het krachtens artikel 5, lid 2, of artikel 6, lid 3, vastgestelde besluit van de Commissie, en elke machtiging die voor de exploitatie van een mobiel satellietsysteem nodig is, verlenen. In het besluit van de Commissie wordt de uiterste datum bepaald waarop de rechten en machtigingen moeten worden verleend.

2. Voor de onder lid 1 van dit artikel vallende rechten gelden de volgende gemeenschappelijke voorwaarden:

a) de aanvragers gebruiken het toegewezen radiospectrum voor de levering van mobiele satellietsystemen;

b) de aanvragers voldoen aan de in de bijlage van deze beschikking vermelde mijlpalen binnen de termijnen die de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, vaststelt;

c) de overeenkomstig artikel 5, lid 2, geselecteerde aanvragers voldoen aan de minimale eisen inzake voordelen voor de consument en de concurrentie, spectrumefficiëntie, pan-Europese dekking en overheidsbeleid-doelstellingen die door de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, nader worden bepaald;

d) de aanvragers dienen een jaarlijks verslag in bij de bevoegde instanties van de lidstaten waarin een gedetailleerd overzicht wordt gegeven van de stand van zaken bij de ontwikkeling van een mobiel satellietsysteem;

e) de aanvragers komen elke toezegging na die zij gedurende de vergelijkende selectieprocedure hebben gedaan;

f) de gebruiksrechten en machtigingen worden verleend voor een duur die door de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, wordt vastgesteld.

Artikel 8 - Complementaire grondcomponenten

1. De lidstaten zorgen ervoor dat hun bevoegde instanties op verzoek de aanvragers die overeenkomstig titel II zijn geselecteerd en krachtens artikel 7 zijn gemachtigd om het spectrum te gebruiken, alle machtigingen verlenen die nodig zijn voor de levering van complementaire grondcomponenten van mobiele satellietsystemen op hun grondgebied.

2. De lidstaten selecteren of machtigen geen exploitanten van complementaire grondcomponenten van mobiele satellietsystemen voordat de selectieprocedure van titel II wordt afgerond door de vaststelling van een besluit van de Commissie krachtens artikel 5, lid 2, of artikel 6, lid 3. Dit laat het gebruik van de 2 GHz-frequentieband door andere systemen dan degene die mobiele satellietdiensten leveren binnen de grenzen van Beschikking 2007/98/EG onverlet.

3. Voor nationale machtigingen die worden verleend voor de exploitatie van complementaire grondcomponenten van mobiele satellietsystemen in de 2 GHz-frequentieband, gelden de volgende gemeenschappelijke voorwaarden:

a) de exploitanten gebruiken het toegewezen radiospectrum voor de levering van complementaire grondcomponenten van mobiele satellietsystemen;

b) complementaire grondcomponenten maken integraal deel uit van een mobiel satellietsysteem en staan onder controle van het satellietcapaciteit- en netwerkbeheersmechanisme; ze gebruiken dezelfde transmissierichting en dezelfde gedeeltes van frequentiebanden als de bijbehorende satellietcomponenten en verhogen niet de spectrumbehoefte van het bijbehorende mobiele satellietsysteem;

c) een onafhankelijke exploitatie van complementaire grondcomponenten wanneer de satellietcomponent van het bijbehorende mobiele satellietsysteem defect is, duurt niet langer dan 18 maanden;

d) de gebruiksrechten en machtigingen worden verleend voor een duur die door de Commissie volgens de procedure van artikel 10, lid 2, wordt vastgesteld.

Artikel 9 - Monitoring en handhaving

1. Gemachtigde exploitanten zijn verantwoordelijk voor de naleving van alle voorwaarden die voor hun machtigingen gelden en voor de betaling van alle toepasselijke machtigings- en/of gebruiksvergoedingen en heffingen die krachtens het recht van de lidstaten verschuldigd zijn.

2. De lidstaten monitoren de inachtneming door de gemachtigde exploitanten van de voorwaarden van de door hun nationale instanties verleende machtigingen en stellen de Commissie jaarlijks in kennis van de resultaten van deze monitoring.

3. De Commissie stelt volgens de procedure van artikel 10, lid 2, eventuele passende regelingen vast voor gecoördineerde monitoring en/of dwangprocedures, met inbegrip van de gecoördineerde opschorting of intrekking van machtigingen, met name vanwege inbreuken op de in artikel 7, lid 2, bedoelde gemeenschappelijke voorwaarden.

TITEL IV - ALGEMENE EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 10 - Comité

1. De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 22 van Richtlijn 2002/21/EG ingestelde Comité voor communicatie.

2. Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 3 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dat besluit.

3. Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 5 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dat besluit. De in artikel 5, lid 6, van Besluit 1999/468/EG bedoelde termijn wordt vastgesteld op één maand.

Artikel 11 - Inwerkingtreding

Deze beschikking treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Artikel 12 - Adressaten

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.