Artikelen bij COM(2007)353 - Ondertekening en verzending van een brief aan het voorzitterschap van de Andesgemeenschap over het starten van een "briefwisseling met het oog op de wijziging van de in 2003 ondertekende Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de EG en de Andesgemeenschap"

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007PC0353


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 26.6.2007

COM(2007)353 definitief

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

inzake de ondertekening en verzending van een brief aan het voorzitterschap van de Andesgemeenschap over het starten van een 'briefwisseling met het oog op de wijziging van de in 2003 ondertekende Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Andesgemeenschap'

1. TOELICHTING

1. Op 15 december 2003 is in Rome de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Andesgemeenschap en haar lidstaten (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela), anderzijds, ondertekend. Deze overeenkomst is tot op heden nog niet in werking getreden, omdat bepaalde landen de overeenkomst nog niet hebben bekrachtigd.

2. In april 2006 heeft Venezuela, ten tijde van de ondertekening van bovengenoemde overeenkomst lidstaat van de Andesgemeenschap, aangekondigd dat het zich uit de Andesgemeenschap wil terugtrekken. Deze informatie is officieel bevestigd door het voorzitterschap van de Andesgemeenschap (brief van de minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia van 20 november 2006), en vervolgens ook door Venezuela zelf (brief van de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela van 18 december 2006), waarbij Venezuela ook heeft bevestigd dat het de ondertekening van de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking van 2003 intrekt.

3. In het licht van deze documenten kwamen de Juridische diensten van de Commissie en de Raad tot de bevinding dat Venezuela geen partij meer is bij de overeenkomst en de overeenkomst formeel bij briefwisseling moet worden gewijzigd. Tijdens de bijeenkomst van de werkgroep Latijns-Amerika van 20 februari 2007 heeft het voorzitterschap van de Raad de Commissie verzocht hem een daartoe strekkend voorstel te doen toekomen.

2. AANBEVELING

In het licht van het voorafgaande beveelt de Commissie de Raad aan de bijgevoegde ontwerpbrief te tekenen en aan het voorzitterschap van de Andesgemeenschap te richten met het oog op het starten van 'een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Andesgemeenschap waarin beide overeenkomen de verwijzingen naar Venezuela uit de tekst van de overeenkomst te schrappen'.

BIJLAGE

ONTWERPBRIEF

INZAKE DE BRIEFWISSELING TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN DE ANDESGEMEENSCHAP

OVER DE TERUGTREKKING VAN VENEZUELA UIT DE ANDESGEMEENSCHAP EN DE IN 2003 ONDERTEKENDE OVEREENKOMST INZAKE POLITIEKE DIALOOG EN SAMENWERKING

(Brief aan het voorzitterschap van de Andesgemeenschap)

Excellentie,

De Europese Gemeenschap dankt het voorzitterschap van de Andesgemeenschap voor zijn brief van 20 november 2006 (referentie GM-419/2006-15949) betreffende de terugtrekking van Venezuela uit de Andesgemeenschap. Wij bevestigen hierbij tevens de ontvangst van de nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela van 18 december 2006 (referentie Nota 1652), waarin Venezuela bevestigt dat het zich tevens wenst terug te trekken uit de op 15 december 2003 in Rome ondertekende Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Andesgemeenschap.

In het licht van deze documenten en de juridische instrumenten waarnaar zij verwijzen (met name het 'Proceso 145-AI-2005' van het Hof van Justitie van de Andesgemeenschap), is de Europese Gemeenschap van mening dat Venezuela niet langer partij is bij de in 2003 ondertekende Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking.

Bijgevolg stelt de Europese Gemeenschap voor de verwijzingen naar Venezuela uit de tekst van deze overeenkomst te schrappen. Dit brengt de volgende wijzigingen met zich mee:

Op bladzijde 1 wordt de titel van het document:

"OVEREENKOMST INZAKE POLITIEKE DIALOOG EN SAMENWERKING TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN HAAR LIDSTATEN, ENERZIJDS, EN DE ANDESGEMEENSCHAP EN HAAR LIDSTATEN (BOLIVIA, COLOMBIA, ECUADOR, PERU EN VENEZUELA), ANDERZIJDS"

als volgt gewijzigd:

"OVEREENKOMST INZAKE POLITIEKE DIALOOG EN SAMENWERKING TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN HAAR LIDSTATEN, ENERZIJDS, EN DE ANDESGEMEENSCHAP EN HAAR LIDSTATEN (BOLIVIA, COLOMBIA, ECUADOR EN PERU), ANDERZIJDS"

Op bladzijde 4 wordt de vermelding ' DE BOLIVARIAANSE REPUBLIEK VENEZUELA' geschrapt.

Op bladzijde 65 wordt artikel 59:

"Deze overeenkomst is van toepassing op enerzijds de grondgebieden waar het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap van toepassing is, op de in dat verdrag neergelegde voorwaarden, en anderzijds de grondgebieden van de Andesgemeenschap en haar lidstaten, Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela ."

als volgt gewijzigd:

"Deze overeenkomst is van toepassing op enerzijds de grondgebieden waar het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap van toepassing is, op de in dat verdrag neergelegde voorwaarden, en anderzijds de grondgebieden van de Andesgemeenschap en haar lidstaten, Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru."

Gelieve te bevestigen dat de Andesgemeenschap met het hierboven gestelde instemt. Indien dit het geval is, stelt de Europese Gemeenschap voor dat deze wijzigingen bij briefwisseling worden goedgekeurd.

Met bijzondere hoogachting,

Handtekening:Het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie