Artikelen bij COM(1995)653-2 - Aanwijzing van het jaar 1997 als het "Europees jaar tegen racisme"

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

1997 wordt aangewezen als 'Europees Jaar tegen racisme'.

Artikel 2

De doelstellingen van het Europees Jaar tegen racisme zijn:

a) het versterken van het bewustzijn voor en het verspreiden van informatie over racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme in de Gemeenschap;

b) het vestigen van de aandacht op de bedreiging die discriminatie op grond van ras, huidskleur, godsdienst en nationale of etnische herkomst voor de economische en sociale samenhang van de Gemeenschap vormt;

c) het onder de aandacht van het publiek brengen van de voordelen van het integratiebeleid, met name op de gebieden van onderwijs, opleiding, huisvesting en werkgelegenheid;

d) het aanmoedigen van overdenking van en discussie over de acties die vereist zijn om racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme in de Gemeenschap te bestrijden;

e) het zorgen voor ruime verspreiding van informatie over maatregelen en acties op Europees niveau in de strijd tegen racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme;

f) het bevorderen van het beginsel van solidariteit tussen alle leden van de samenleving;

g) het betrekken van de personen die onder racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme te lijden hebben bij het proces van de Europese integratie.

Artikel 3

1. De maatregelen die zijn bedoeld om de in artikel 2 genoemde doelstellingen te verwezenlijken, zijn met name:

- het gebruik van een gezamenlijk logo en een gezamenlijk motto;

- de organisatie van wedstrijden en prijzen op communautair niveau;

- de organisatie van plaatselijke en van reizende voorlichtingsevenementen voor het accentueren en het bevorderen van de resultaten van projecten in verband met de maatschappelijke integratie en van campagnes tegen racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme op nationaal en op communautair niveau door openbare en particuliere organisaties, alsmede door de sociale partners;

- de samenwerking met de media in verband met voorlichtingscampagnes, met name over de bijdrage van immigranten en etnische minderheden tot de welvaart van de Europese Gemeenschap;

- de publikatie van informatie op nationaal en op communautair niveau, onder meer, over evenementen in het raam van dat Jaar.

2. Nadere bijzonderheden over de in lid 1 bedoelde maatregelen zijn in de bijlage opgenomen.

Artikel 4

1. De Commissie is verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van dit besluit.

2. De Commissie wordt bijgestaan door een comité van raadgevende aard, dat is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de Lid-Staten en wordt voorgezeten door de vertegenwoordiger van de Commissie.

De vertegenwoordiger van de Commissie legt het comité een ontwerp voor van de te nemen maatregelen. Het comité brengt binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie advies uit over dit ontwerp, zo nodig door middel van een stemming.

Het advies wordt in de notulen opgenomen; voorts heeft iedere Lid-Staat het recht te verzoeken dat zijn standpunt in de notulen wordt opgenomen.

De Commissie houdt zoveel mogelijk rekening met het door het comité uitgebrachte advies. Zij brengt het comité op de hoogte van de wijze waarop zij rekening heeft gehouden met dat advies.

3. Op initiatief van zijn voorzitter of op verzoek van een van zijn leden behandelt het comité iedere vraag in verband met de tenuitvoerlegging van dit besluit en de in het kader van het Europees Jaar vallende nationale acties.

Artikel 5

1. Iedere Lid-Staat draagt ervoor zorg dat om de deelneming van de Lid-Staten en, in voorkomend geval, van de regionale en plaatselijke overheden in het Europees Jaar te organiseren, een nationaal cooerdinatiecomité of een gelijkwaardig administratief lichaam wordt ingesteld.

2. Het in lid 1 bedoelde comité of lichaam draagt ervoor zorg dat het representatief is voor het gehele spectrum van lichamen en organisaties die bij de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme betrokken zijn.

Artikel 6

1. De betrokken Lid-Staten dienen, na overleg met het krachtens artikel 5 ingestelde nationaal cooerdinatiecomité of het gelijkwaardige administratieve lichaam, bij de Commissie aanvragen in voor financiële ondersteuning voor de acties die in overeenstemming met hoofdstuk B van de bijlage worden getroffen.

2. Besluiten ten aanzien van acties in de hoofdstukken A en B van de bijlage worden door de Commissie genomen overeenkomstig de in artikel 4 vervatte procedure. De Commissie draagt zorg voor een evenwichtige verdeling over de Lid-Staten en over de verschillende organisaties die zich met de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme bezighouden.

Artikel 7

De Commissie draagt zorgt dat de bij dit besluit geplande acties samenhangen met en een aanvulling vormen op andere communautaire acties, in het bijzonder programma's voor onderwijs en opleiding, acties ter bestrijding van de sociale uitsluiting, alsmede op activiteiten die door de Raad van Europa worden ondernomen.

Artikel 8

De Commissie houdt het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's van de vorderingen van de werkzaamheden op de hoogte en zendt deze over de uitvoering van het programma uiterlijk 31 december 1998 een eindverslag toe.


(1) PB nr. C 103 van 27. 4. 1977, blz. 1.

(1) PB nr. C 158 van 25. 6. 1986, blz. 1.

(2) PB nr. C 157 van 17. 6. 1990, blz. 1.

(3) Juni 1990, Dublin; december 1991, Maastricht; december 1992, Edinburgh; juni 1993, Kopenhagen.

(4) PB nr. C 150 van 31. 5. 1993, blz. 127; PB nr. C 342 van 20. 12. 1993, blz. 19; PB nr. C 323 van 21. 11. 1994, blz. 154; PB nr. C 126 van 22. 6. 1995, blz. 75. (De resolutie van 27. 10. 1995 is nog niet gepubliceerd.)

(5) PB nr. C 43 van 20. 2. 1995, blz. 63, punt 24.

(6) PB nr. C 296 van 10. 11. 1995, blz. 13, resp. PB nr. C 312 van 23. 11. 1995, blz. 1.


BIJLAGE


ACTIES IN VERBAND MET MAATREGELEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 3


A. Projecten die uitsluitend worden gefinancierd uit de Gemeenschapsbegroting


1. Organisatie van seminars op Europees niveau om de transnationale samenwerking te vergroten, inclusief de openings- en sluitingsbijeenkomst van het Jaar.

Geraamde kosten: 17 %.

2. Voorlichtings- en publiciteitscampagne op communautair niveau, inclusief:

- ontwerp en promotie van het gemeenschappelijk logo en het gemeenschappelijk motto voor het Europees Jaar;

- voorbereiding en verdeling van drukwerk en audiovisueel materiaal om de belangstelling van het publiek te stimuleren;

- samenwerking met de media.

Geraamde kosten: 25 %.

3. Prijzen en wedstrijden, waaronder

- organisatie van wedstrijden op Europees niveau, waarbij de nadruk komt te liggen op resultaten bij de bestrijding van racisme;

- toekenning van prijzen aan de media op Europees niveau ter beloning van verdraagzaamheid en begrip.

Geraamde kosten: 25 %.

4. Overige acties

Enquêtes en studies, met als doel het vergroten van het bewustzijn ten aanzien van de thema's van het Europees Jaar; evaluatie-onderzoek naar de impact van het Europees Jaar.

Geraamde kosten: 5 %.

5. Administratiekosten van het Europees Jaar

Technische ondersteuning bij het verrichten van de in artikel 3 van het besluit vermelde activiteiten.


B. Mede uit de Gemeenschapsbegroting gefinancierde maatregelen


Projecten en evenementen op regionaal of plaatselijk niveau rond de thema's van het Europees Jaar.

Er kan een financiële steun ten bedrage van maximaal 50 % van de kosten van deze maatregelen worden toegekend. Aanvragen voor medefinanciering worden aan de Commissie voorgelegd door de Lid-Staten, die een eerste selectie maken van de projecten op basis van de bijdrage die deze kunnen leveren tot de verwezenlijking van de doelstellingen van dit besluit.

Geraamde kosten: 28 %.


C. Maatregelen zonder financiële gevolgen voor de Gemeenschapsbegroting


Vrijwillige acties te ondernemen door openbare en particuliere actoren:

- het gebruik van het gemeenschappelijk logo en het gemeenschappelijk motto bij campagnes voor het vergroten van het bewustzijn en voor evenementen;

- verspreiding van informatie over het Europees Jaar in de media.