Artikelen bij COM(1999)549 - Financiële bijdragen van de EG voor het Internationaal Fonds voor Ierlands

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Voor elk van de begrotingsjaren 2000, 2001 en 2002 wordt een jaarlijkse bijdrage geleverd aan het Internationaal Fonds voor Ierland, hierna het 'Fonds' genoemd. Het bedrag van deze bijdrage wordt bepaald als een onderdeel van de jaarlijkse begrotingsprocedure.

Artikel 2

Het Fonds gebruikt de bijdrage in de eerste plaats voor projecten die grensoverschrijdend zijn en beide gemeenschappen betreffen, in het bijzonder die welke in overeenstemming zijn met de doelstellingen van het PEACE-programma en de andere in het kader van de Structuurfondsen gesteunde programma's.

De bijdrage wordt op zodanige wijze gebruikt dat zij een werkelijk additioneel effect heeft in de betrokken gebieden, en mag derhalve niet in de plaats komen van andere overheids- en particuliere uitgaven.

Een vertegenwoordiger van de Commissie neemt als waarnemer deel aan de vergaderingen van de raad van bestuur van het Fonds.

Artikel 3

De Commissie zorgt voor de coördinatie tussen de activiteiten van het Fonds en die welke in het kader van het communautaire structuurbeleid worden gefinancierd. Zij stelt de bevoegde toezichtcomités op de hoogte van de activiteiten van het Fonds.

Artikel 4

De Commissie stelt tezamen met de raad van bestuur van het Fonds passende regelingen op inzake publiciteit en voorlichting om bekendheid te geven aan de communautaire deelneming aan de door het Fonds gefinancierde projecten.

Artikel 5

De Commissie beheert de bijdragen.

Zij dient uiterlijk op 1 april 2001 een verslag in bij de begrotingsautoriteit ter beoordeling van de vraag of de bijdragen na 2002 dienen te worden voortgezet. Dit verslag bevat onder andere:

een overzicht van de activiteiten van het Fonds;

een lijst van de projecten waarvoor steun is verleend;

een evaluatie van de aard en het effect van de maatregelen, met name ten opzichte van de doelstellingen van het Fonds en de in artikel 2, eerste en tweede alinea, en artikel 3 vastgestelde criteria;

een bijlage met de resultaten van de door de vertegenwoordiger van de Commissie of zijn gemachtigden verrichte verificaties en controles, met name wat betreft de coördinatie tussen de activiteiten van het Fonds en die welke plaatsvinden in het kader van het communautaire structuurbeleid.

Artikel 6

De jaarlijkse bijdrage wordt in twee delen uitbetaald overeenkomstig de volgende bepalingen :

een voorschot van 80 % wordt betaald nadat de voorzitter van de raad van bestuur van het Fonds de verbintenis voor steunverlening van de Commissie heeft ondertekend en heeft toegezegd de bijdrage te gebruiken overeenkomstig artikel 2 en na ontvangst en goedkeuring door de Commissie van het jaarverslag en de gecontroleerde rekeningen van de begunstigde over het voorafgaande jaar;

de overige 20 % wordt uitgekeerd nadat de Commissie het jaarverslag van de begunstigde en de gecontroleerde rekeningen van de begunstigde met betrekking tot het jaar waarvoor de communautaire bijdrage werd geleverd, heeft ontvangen en goedgekeurd.

Artikel 7

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2000 en blijft van kracht tot en met 31 december 2002.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.