Artikelen bij COM(2007)749 - Standpunt EG tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap (Belgrado, 18 december 2007)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007DC0749


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 21.11.2007

COM(2007) 749 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

over het door de Europese Gemeenschap in te nemen standpunt tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap (Belgrado, 18 december 2007)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

over het door de Europese Gemeenschap in te nemen standpunt tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap (Belgrado, 18 december 2007)

Op 18 december 2007 vindt in Belgrado een vergadering van de ministerraad van de Energiegemeenschap plaats. De Commissie deelt aan de Raad een geannoteerde agenda mee met vermelding van de status van de verschillende agendapunten; voor de agendapunten die betrekking hebben op besluiten waaraan rechtsgevolgen verbonden zijn, is bij de geannoteerde agenda een voorstel voor een Besluit van de Raad gevoegd.

De geannoteerde agenda volgt na de ontwerpagenda voor vergadering van de ministerraad.

Goedkeuring van 'A' punten (geen bespreking)

Verslag over de tenuitvoerlegging van de begroting van de Energiegemeenschap voor de periode 1.7.2006 tot 1.1.2008 (ter informatie)

De Commissie zal kennis nemen van het verslag.

Begroting 2008-2009 van de Energiegemeenschap (besluit van de Raad)

De Commissie zal de begroting goedkeuren met inachtneming van de in het besluit van de Raad over het door de Europese Gemeenschap in te nemen standpunt tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap vastgestelde maxima.

Personeelsstatuut voor het secretariaat van de Energiegemeenschap (ter informatie)

De Commissie zal het personeelsstatuut goedkeuren.

Ontwerpbesluit betreffende de tenuitvoerlegging van Richtlijn 2005/89/EG, Richtlijn 2004/67/EG en Verordening (EG) nr. 1775/2005 (besluit van de Raad)

Na het besluit van de jongste vergadering van de ministerraad moeten de uitvoeringsmodaliteiten voor de voormelde wetgeving in de verdragsluitende partijen worden vastgesteld. De Commissie zal tenuitvoerleggingstermijnen voorstellen overeenkomstig het besluit van de Raad over het door de Europese Gemeenschap in te nemen standpunt tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap1.

Conclusies van de permanente groep op hoog niveau (PGHN) (ter informatie)

De Commissie zal de conclusies van de PGHN goedkeuren.

Werkprogramma van de energiegemeenschap (2008-2009) (ter informatie)

De Commissie zal het werkprogramma van de Energiegemeenschap voor 2008-2009 goedkeuren.

Tenuitvoerlegging van het verdrag (ter informatie)

De Commissie zal er bij alle partijen op aandringen de verplichtingen na te komen die sinds 1 juli 2007 op hen rusten en de verdragsluitende partijen verzoeken een gedetailleerde planning op te stellen met vermelding van de stappen die zij zullen nemen om uiterlijk op 1 juli 2008 aan hun verplichtingen te voldoen. De Commissie zal tevens herhalen dat zij, hierin bijgestaan door het secretariaat van de Energiegemeenschap, bereid is hiervoor ondersteuning te verlenen in het kader van de bestaande programma’s.

Investeringen (ter informatie)

De Commissie zal een indicatieve en niet-bindende lijst met projecten van regionaal belang in de verdragsluitende partijen ter goedkeuring voorleggen om bij te dragen tot een meer regionaal gestuurde investeringsplanning. De Commissie zal erop aandringen dat de lijst regelmatig wordt bijgewerkt, gelet op de voortgang van de projecten.

Taskforce ENERGIE-EFFICIËNTIE (TER INFORMATIE)

De Commissie zal het mandaat van de taskforce Energie-efficiëntie goedkeuren.

Situatie inzake voorzien INGSZEKERHEID (TER INFORMATIE)

Het is de bedoeling de voorzieningszekerheid bij de verdragsluitende partijen tijdens de winter 2007-2008 te bespreken.

Sociale dimensie van de Energiegemeenschap; folluw-up van het sociaal memorandum (ter informatie)

Na de ondertekening door alle verdragssluitende partijen, waaronder de Europese Gemeenschap, bij het Verdrag tot oprichting van de Energiegemeenschap van het memorandum van overeenstemming over sociale aangelegenheden in het kader van de Energiegemeenschap op 18 oktober 2007 in Wenen, zal de Commissie de oprichting van een sociaal forum voor sociale aangelegenheden ondersteunen en het sociaal overleg in de energiesector in de regio bevorderen. Indien de verdragsluitende partijen dat wensen, is de Commissie bereid het voorzitterschap van het forum waar te nemen. Het forum kan zich laten bijstaan door bestaande of ad-hoc thematische werkgroepen.

Voortgangsverslag over de uitbreiding van de Energiegemeenschap (ter nformatie)

Afhankelijk van de goedkeuring van een Besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd te onderhandelen over de toetreding van Moldavië, Noorwegen, Turkije en Oekraïne tot de Energiegemeenschap en de daarmee samenhangende amendementen van het Verdrag tot oprichting van de Energiegemeenschap, zal de Commissie een voortgangsverslag voorleggen waarin is aangegeven welke stappen moeten worden genomen met het oog op de opening van formele onderhandelingen.

Besluit van de Raad XX.