Artikelen bij COM(2011)479 - Wijziging van Verordening (EG) 1967/2006 inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Inhoudsopgave

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 1967/2006 wordt als volgt gewijzigd:

13. In artikel 4, lid 5, wordt de inleidende zin vervangen door:

"5. In afwijking van lid 1, eerste alinea, kan de traditioneel boven zeegrasvelden van Posidonia oceanica uitgevoerde visserij met vissersvaartuigen met een lengte over alles van ten hoogste 12 m en een motorvermogen van ten hoogste 85 kW met bodemsleepnetten door de Commissie worden toegestaan door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen, op voorwaarde dat:”

14. Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

15. lid 5 wordt vervangen door:

"5. Lidstaten kunnen verzoeken om een afwijking van de leden 1, 2 en 3. De Commissie kan dergelijke afwijkingen door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen toestaan, mits zij gerechtvaardigd zijn door specifieke geografische kenmerken van de betrokken zee, zoals de beperkte afmetingen van het continentaal plat langs de gehele kustlijn van een lidstaat of de beperkte omvang van de visgronden waar trawlvisserij mogelijk is, wanneer de visserij geen effect van betekenis heeft op het mariene milieu en een bepaalde groep vaartuigen betreft, en mits deze vormen van visserij niet met ander vistuig kunnen worden beoefend en het voorwerp vormen van een beheersplan als bedoeld in de artikelen 18 en 19. De lidstaten motiveren dergelijke afwijkingen met actuele wetenschappelijke en technische informatie.”

16. lid 10 wordt vervangen door:

"10. Afwijkingen van de leden 1 en 2 worden, door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen, toegestaan voor visserijtakken die uit hoofde van artikel 4, lid 5, een afwijking hebben verkregen.”

17. In artikel 26, lid 3, wordt de eerste alinea vervangen door:

“Als de totale in lid 2, onder a), bedoelde vangstcapaciteit groter is dan de totale vangstcapaciteit van trawlers met een lengte over alles van 24 meter of minder die in de referentieperiode 2000-2001 in de beheerszone hebben gevist (hierna 'de referentievangstcapaciteit' te noemen), verdeelt de Commissie deze extra beschikbare vangstcapaciteit door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen onder de lidstaten, rekening houdend met het belang van de aanvragende lidstaat.”

18. In artikel 27, lid 3, wordt de tweede alinea vervangen door:

“De Commissie bepaalt door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen de criteria voor de vaststelling en toewijzing van FAD-koerslijnen.”

19. Artikel 30 wordt vervangen door:

“De bijlagen worden gewijzigd door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen.”

20. Het volgende artikel 30 bis wordt ingevoegd:

" Artikel 30 bis

Uitoefening van de delegatie

1. De bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen wordt aan de Commissie verleend onder de in dit artikel gestelde voorwaarden.

2. De in artikel 4, lid 5, artikel 13, leden 5 en 10, artikel 26, lid 3, eerste alinea, artikel 27, lid 3, tweede alinea, artikel 30, bijlage I, deel B, punt 3, en bijlage II, punt 7, bedoelde bevoegdheidsdelegatie wordt verleend voor onbepaalde duur vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

3. De in artikel 4, lid 5, artikel 13, leden 5 en 10, artikel 26, lid 3, eerste alinea, artikel 27, lid 3, tweede alinea, artikel 30, bijlage I, deel B, punt 3, en bijlage II, punt 7, bedoelde bevoegdheidsdelegatie kan op ieder moment door het Europees Parlement of de Raad worden ingetrokken. Het besluit tot intrekking maakt een einde aan de delegatie van de bevoegdheden die in het besluit worden vermeld. Het besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een latere datum die in het besluit wordt vermeld. Het besluit laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.

4. Zodra de Commissie een gedelegeerde handeling vaststelt, stelt zij het Europees Parlement en de Raad daarvan tegelijkertijd in kennis.

5. Een krachtens artikel 4, lid 5, artikel 13, leden 5 en 10, artikel 26, lid 3, eerste alinea, artikel 27, lid 3, tweede alinea, artikel 30, bijlage I, deel B, punt 3, en bijlage II, punt 7, vastgestelde gedelegeerde handeling treedt pas in werking als noch het Europees Parlement noch de Raad binnen een termijn van twee maanden na de datum van kennisgeving bezwaar heeft gemaakt tegen de gedelegeerde handeling, of als zowel het Europees Parlement als de Raad de Commissie voor het verstrijken van deze termijn heeft meegedeeld niet voornemens te zijn bezwaar te maken. Op initiatief van het Europees Parlement of de Raad kan deze termijn met twee maanden worden verlengd."

21. Bijlage I, deel B, punt 3, wordt vervangen door:

"3. In sleepnetten mogen panelen met vierkante mazen worden aangebracht vóór de tunnel of op enig punt tussen de voorkant van de tunnel en het achtereinde van de kuil. Zij mogen op geen enkele wijze worden geblokkeerd door aan de binnen- of buitenzijde aangebracht toebehoren. Zij moeten vervaardigd zijn uit knooploos netmateriaal of netmateriaal met niet-slippende knopen en moeten zo zijn aangebracht dat de mazen bij het vissen steeds volledig open blijven. De nadere regels voor de verdere technische specificaties van panelen met vierkante mazen worden vastgesteld door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen.”

22. Bijlage II, punt 7, wordt vervangen door:

"7. Technische voorschriften ter beperking van de maximummaat van de boeilijn, de onderpees, de omtrek van trawlnetten en het maximumaantal netten in trawlnetten met meervoudige optuiging kunnen door de Commissie worden vastgesteld door middel van overeenkomstig artikel 30 bis vastgestelde gedelegeerde handelingen.”

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.