Artikelen bij COM(2016)4 - Uitoefening van bevoegdheid van de Commissie om gedelegeerde handelingen vast te stellen krachtens Verordening 692/2011 betreffende Europese statistieken over toerisme

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 20.1.2016

COM(2016) 4 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen krachtens Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese statistieken over toerisme


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

DE RAAD

betreffende de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen krachtens Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese statistieken over toerisme


1. INLEIDING

Bij Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad 1 is een gemeenschappelijk kader vastgesteld voor de systematische ontwikkeling, productie en verspreiding van statistieken over toerisme in de Europese Unie. De verordening weerspiegelde de veranderingen in de aard van de toeristische sector en het veranderde gedrag van toeristen sinds de inwerkingtreding van Richtlijn 95/57/EG van de Raad 2 en beantwoordde aan de veranderde behoeften van de gebruikers die daaruit voortvloeien.

Bij Verordening (EU) nr. 692/2011 wordt aan de Commissie de bevoegdheid toegekend om gedelegeerde handelingen vast te stellen:

• met betrekking tot wijzigingen van de definities om wijzigingen van internationale definities te weerspiegelen (artikel 2, lid 2);

• met betrekking tot wijzigingen van de verstrekkingstermijnen, teneinde rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen (artikel 9, lid 5), en

• met betrekking tot aanpassingen van de bijlagen om rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen. De Commissie kan echter geen wijzigingen aanbrengen in bepalingen in de bijlage die betrekking hebben op de facultatieve aard van de gevraagde gegevens en de beperking van het waarnemingsgebied (artikel 3, lid 2).

Bovendien wordt in Verordening (EU) nr. 692/2011 benadrukt dat het van bijzonder belang is dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden passend overleg pleegt, onder meer met deskundigen, voordat zij deze bevoegdheid uitoefent.

2. RECHTSGRONDSLAG

Dit verslag moet worden opgesteld op grond van artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) nr. 692/2011. Deze bepaling verleent de Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen voor een termijn van vijf jaar met ingang van 11 augustus 2011 en zij moet uiterlijk zes maanden voor het einde van de periode van vijf jaar een verslag over de bevoegdheidsdelegatie opstellen.

3. UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEIDSDELEGATIE

Sinds Verordening (EU) nr. 692/2011 in werking is getreden, heeft de Commissie één gedelegeerd besluit vastgesteld, namelijk Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 253/2013 van de Commissie 3 . Hierbij werden bepaalde definities met betrekking tot het bereikte opleidingsniveau aangepast om wijzigingen in de Internationale standaardclassificatie van het onderwijs (ISCED) te weerspiegelen.

De uitoefening van de bevoegdheid werd noodzakelijk geacht in het kader van een herziening van de Internationale standaardclassificatie van het onderwijs (ISCED) die door Unesco (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur) is aangenomen op haar 36e Algemene Conferentie in november 2011. Krachtens artikel 2, lid 2, van Verordening (EU) nr. 692/2011 kan de Commissie gedelegeerde handelingen vaststellen om de in de EU-statistieken over toerisme gebruikte definities aan te passen aan de wijzigingen van internationale definities.

Bij Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 253/2013 van de Commissie zijn in bijlage II bij Verordening (EU) nr. 692/2011 de volgende wijzigingen aangebracht:

• alle vermeldingen van de variabele of sociaal-economische onderverdeling 'opleidingsniveau' zijn vervangen door 'bereikt opleidingsniveau';

• alle vermeldingen van de categorieën "laag (ISCED 0, 1 of 2), middelhoog (ISCED 3 of 4), hoog (ISCED 5 of 6)" zijn vervangen door 'lager middelbaar of minder, hoger middelbaar en postsecundair (niet-tertiair), tertiair'.

De wijzigingen zijn sinds 1 januari 2014 van kracht.

De Commissie heeft over het ontwerp van gedelegeerde handeling overleg gepleegd met deskundigen, met inbegrip van deskundigen op het gebied van statistieken over toerisme, op technisch niveau (in juni 2012) en op directeursniveau (in juli 2012). In november 2012 is het ontwerp van de gedelegeerde verordening van de Commissie gepresenteerd aan de directeuren-generaal van de nationale bureaus voor statistiek in de Europese Unie.

De Commissie heeft de gedelegeerde verordening op 15 januari 2013 vastgesteld en het Europees Parlement en de Raad ervan in kennis gesteld. Noch het Europees Parlement, noch de Raad heeft binnen de toegestane termijn van twee maanden bezwaar tegen de gedelegeerde verordening ingediend. De gedelegeerde verordening is na afloop van de termijn van twee maanden in het Publicatieblad van de Europese Unie van 21 maart 2013 bekendgemaakt; zij is sinds 1 januari 2014 van kracht.

Hoewel het in de vijf jaar na de inwerkingtreding van de verordening niet nodig was om gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot wijzigingen van de verstrekkingstermijnen of aanpassingen van de bijlagen om rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen, blijft de bevoegdheidsdelegatie relevant.

4. CONCLUSIE

De Commissie heeft de aan haar gedelegeerde bevoegdheden correct uitgeoefend en verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.


(1)

Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 6 juli 2011 betreffende Europese statistieken over toerisme en tot intrekking van Richtlijn 95/57/EG van de Raad (PB L 192 van 22.7.2011, blz. 17).

(2)

 Richtlijn 95/57/EG van de Raad van 23 november 1995 betreffende de verzameling van statistische informatie op het gebied van het toerisme (PB L 291 van 6.12.1995, blz. 32).

(3)

 Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 253/2013 van de Commissie van 15 januari 2013 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat uit de herziening van de Internationale standaardclassificatie van het onderwijs ISCED 2011 voortvloeiende aanpassingen in verband met de te verstrekken variabelen en onderverdelingen betreft (PB L 79 van 21.3.2013, blz. 5).