Artikelen bij COM(2016)109 - Sluiting door de EU, van het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld wordt hierbij namens de Unie goedgekeurd.

De tekst van het Verdrag is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wijst de persoon aan die gemachtigd is om namens de Unie de in artikel 75, lid 2, van het Verdrag bedoelde akte van goedkeuring neer te leggen, waarmee de instemming van de Europese Unie om door het Verdrag gebonden te zijn, tot uitdrukking wordt gebracht.

Artikel 3

Met betrekking tot aangelegenheden die onder de bevoegdheid van de Unie vallen en onverminderd de respectieve bevoegheden van de lidstaten, vervult de Commissie de rol van coördinerend orgaan overeenkomstig artikel 10 van het Verdrag en voldoet zij aan de rapportageverplichtingen uit hoofde van hoofdstuk IX van het Verdrag.

Artikel 4

1. Met betrekking tot aangelegenheden die onder de bevoegdheid van de Unie vallen, vertegenwoordigt de Commissie de Unie tijdens bijeenkomsten van de bij het Verdrag opgerichte organen, met name het Comité van de partijen als bedoeld in artikel 67 van het Verdrag. Met name selecteert de Commissie deskundigen voor de Groep van deskundigen inzake actie tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (GREVIO), draagt zij deze voor en neemt zij deel aan hun benoeming, namens de Unie.

2. Aangezien het Verdrag ook bevoegdheden bestrijkt die niet aan de Unie zijn verleend, werken de Commissie en de lidstaten nauw samen, met name met betrekking tot aangelegenheden inzake toezicht, rapportage, stemprocedures en de werking van het Coördinerend orgaan als bedoeld in artikel 10 van het Verdrag. Zij stellen daartoe van tevoren de passende regelingen vast alsmede de regelingen voor de vertegenwoordiging van de respectieve standpunten tijdens bijeenkomsten van de bij het Verdrag opgerichte organen. Deze regelingen worden neergelegd in een gedragscode die, zo mogelijk, wordt goedgekeurd vóór de neerlegging van de akte van formele bevestiging namens de Unie.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie 36 .