Artikelen bij COM(2016)562 - Uitoefening bevoegdheid van de Commissie mbt vaststellen gedelegeerde handelingen betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 12.9.2016

COM(2016) 562 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg

1. Achtergrond

Artikel 3, lid 4, van Verordening (EU) nr. 70/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg verleent de Commissie de bevoegdheid om overeenkomstig artikel 8 gedelegeerde handelingen vast te stellen met betrekking tot het actualiseren van deel 1 van bijlage I, uitsluitend om rekening te houden met economische en technische ontwikkelingen en met uitzondering van wijzigingen betreffende het facultatieve karakter van de vereiste informatie. Bovendien machtigt hetzelfde artikel de Commissie om, indien nodig, overeenkomstig artikel 8 gedelegeerde handelingen met betrekking tot de aanpassing van de bijlagen II tot en met VII vast te stellen. Overeenkomstig artikel 8, lid 2, van de verordening is de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar vanaf 23 februari 2012. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van vijf jaar verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich tegen die verlenging verzet.

Bij de uitoefening van deze bevoegdheid moet de Commissie erop toezien dat de gedelegeerde handelingen voor de lidstaten en de respondenten geen aanmerkelijke aanvullende administratieve belasting met zich brengen.

De Commissie moet uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag over de bevoegdheidsdelegatie opstellen.

Met dit verslag wordt aan deze verplichting voldaan.

2. De uitoefening door de Commissie van de gedelegeerde bevoegdheden uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012

De Commissie heeft de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 nog niet uitgeoefend, aangezien noch de economische en technische ontwikkelingen op het gebied van vrachtvervoer over de weg, noch de conclusies van het overleg van de Commissie en de lidstaten in de werkgroepen voor statistieken van het goederenvervoer over de weg, de noodzaak tot het uitoefenen van deze gedelegeerde bevoegdheden hebben aangetoond.

3. Conclusies

De Commissie heeft de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 nog niet uitgeoefend.

De Commissie werkt voortdurend om de kwaliteit en de tijdigheid van de gegevensverzameling te verbeteren, om de verzamelde en verspreide informatie aan te passen aan nieuwe behoeften van de gebruikers en om rekening te houden met de economische en technische ontwikkelingen in het vakgebied.

Al deze aspecten worden besproken in de groepen van nationale deskundigen die om de twee jaar samenkomen en goedgekeurd door de Coördinatiegroep voor Vervoersstatistieken (CGST, Coordinating Group for Statistics on Transport).

Daarnaast zal het Europees statistisch systeem statistieken blijven ontwikkelen en produceren die nodig zijn: i) om de voortgang bij te houden bij het behalen van de kwantitatieve doelstellingen van het Witboek Vervoer aangaande het volume en de prestaties van alle vervoerswijzen; en ii) voor de activiteiten van de Europese Commissie met betrekking tot het opstellen van vervoersmodellen en het lanceren van nieuwe beleidsinitiatieven, zoals het koolstofvrij maken van het vervoer.

Telkens wanneer technische wijzigingen van de bijlagen met de groep van deskundigen worden vastgesteld en overeengekomen, zullen de bij Verordening nr. 70/2012 aan de Commissie gedelegeerde bevoegdheden worden aangewend om deze wijzigingen efficiënt en tijdig te beheren.

Concluderend is de Commissie van mening dat zij moet blijven beschikken over de gedelegeerde bevoegdheden die bij artikel 3, lid 4, van Verordening (EU) nr. 70/2012 aan haar zijn toevertrouwd, aangezien het in de toekomst noodzakelijk kan zijn om deze gedelegeerde bevoegdheden uit te oefenen.