Artikelen bij COM(2010)79 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake een Verordening tot oprichting van een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en een voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige gemeenschappelijke acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52010DC0079

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie betreffende het standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en een voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige communautaire acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft /* COM/2010/0079 def. - COD 2009/0027 */


[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 5.3.2010

COM(2010)79 definitief

2009/0027 (COD)2009/0026 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

betreffende het standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en een voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige communautaire acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft

2009/0027 (COD)2009/0026 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

betreffende het standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en een voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige communautaire acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft

1. CHRONOLOGISCH OVERZICHT

Toezending van het voorstel voor een verordening tot oprichting van een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken aan het Europees Parlement en de Raad (document COM(2009)66 definitief – 2009/0027(COD): Toezending van het voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige communautaire acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft, aan het Europees Parlement en de Raad (document COM(2009)67 - 2009/0026(COD): | 19 februari 2009 18 februari 2009 |

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: | n.v.t. |

Advies van het Europees Parlement in eerste lezing: | 7 mei 2009 |

Indiening van het gewijzigde voorstel: | n.v.t. |

Goedkeuring van het standpunt van de Raad: | 25 februari 2010 |

2. DOEL VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE

Het voorstel voor een verordening betreffende de oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en het voorstel tot wijziging van de beschikking tot oprichting van het EVF 2008-2013 maken deel uit van de initiatieven van de Europese Unie om een algemeen asielbeleid te ontwikkelen. Met deze voorstellen, die een onderdeel vormen van de activiteiten die zijn aangekondigd in het door de Commissie in juni 2008 goedgekeurde asielbeleidsplan, wordt gevolg gegeven aan de verzoeken van de Raad en de Europese Raad om een ondersteunende structuur op het gebied van asiel op te zetten. De Commissie stelt voor een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken op te richten, met als opdracht de praktische samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van asiel te vergemakkelijken en te versterken en bij te dragen tot de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk asielstelsel. Het bureau wordt een regelgevend agentschap en een orgaan in de zin van artikel 185 van het Financieel Reglement. Het wordt gefinancierd uit een begrotingsonderdeel van de algemene begroting van de Europese Unie. Om het gebruik van de beschikbare middelen te vereenvoudigen en om ervoor te zorgen dat de praktische samenwerking op het gebied van asiel zo goed mogelijk wordt gefinancierd, wordt een deel van de thans aan het EVF toegewezen begrotingsmiddelen aan het bureau overgedragen, aangezien het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken zal worden belast met bepaalde taken die thans uit hoofde van het EVF worden gefinancierd.

3. OPMERKINGEN OVER HET STANDPUNT VAN DE RAAD

3.1 Algemene opmerking over het standpunt van de Raad

De tekst van het standpunt strookt in essentie en grotendeels met de voorstellen van de Commissie en kan daarom ten volle worden ondersteund.

3.2 Overeenstemming in het stadium van het standpunt van de Raad

Het standpunt van de Raad is het resultaat van intensieve interinstitutionele onderhandelingen over het voorstel van de Commissie van 18 februari 2009, alsook van de aanneming van het advies van het Europees Parlement in eerste lezing op 6 mei 2009. Tijdens informele en technische vergaderingen is voor een aantal onopgeloste problemen een compromis gevonden. Op het voorstel betreffende de financiering van het bureau is geen enkel amendement gekomen, noch van het Europees Parlement, noch van de Raad.

Op basis van de onderhandelingen is in het Coreper op 11 november 2009 overeenstemming bereikt over de tekst. Op 16 november heeft de voorzitter van de LIBE-commissie, de heer Juan Fernando López Aguilar, het voorzitterschap schriftelijk laten weten dat de rapporteurs en de rapporteurs voor advies instemden met de door het Coreper goedgekeurde tekst en met de daaraan gehechte interinstitutionele verklaring, waarbij hij aangaf dat hij, als deze teksten formeel bij het Europees Parlement zouden worden ingediend als standpunt van de Raad, de LIBE-commissie en vervolgens de plenaire vergadering zou aanbevelen de teksten ongewijzigd goed te keuren. Op basis hiervan heeft het Coreper een politiek akkoord bereikt op 20 november 2009.

Hieronder wordt ingegaan op de voornaamste onderhandelingspunten waarover een akkoord is bereikt.

Ten aanzien van de solidariteitsmechanismen die het bureau moet ondersteunen (intracommunautaire hervestiging en hervestiging in de Unie) is een compromis gevonden over een neutrale formulering, zodat het bureau alle bestaande en toekomstige mechanismen doeltreffend kan ondersteunen.

Het compromis over de benoeming van de uitvoerend directeur van het bureau zorgt voor een grote betrokkenheid van het Europees Parlement, dat een advies kan uitbrengen na de kandidaat te hebben gehoord; de raad van bestuur moet het Europees Parlement laten weten op welke wijze met dit advies rekening is gehouden bij de definitieve benoeming van de uitvoerend directeur. Het Parlement wenste deze horizontale institutionele bepaling te koppelen aan de lopende werkzaamheden van de interinstitutionele werkgroep voor regelgevende agentschappen. Daarom is onderstaande interinstitutionele verklaring opgesteld:

" Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben een interinstitutionele werkgroep opgericht, die de coherentie, de effectiviteit, de controleerbaarheid en de transparantie van de regelgevende agentschappen zal evalueren, en overeenstemming tot stand moet brengen over de wijze waarop hun werkzaamheden kunnen worden verbeterd. In de werkgroep worden momenteel enkele belangrijke thema's behandeld, zoals de rol en de positie van de regelgevende agentschappen in het institutionele bestel van de EU, de oprichting, de structuur en werking ervan, en aangelegenheden in verband met financiering, begroting, controle en beheer.

Voor de benoeming van de directeur van het toekomstige Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (artikel 28 van de basisverordening) zal de volgende formule gelden: 'het Europees Parlement (kan) een advies aannemen waarin het zijn mening over de geselecteerde kandidaat geeft. De raad van bestuur laat het Europees Parlement weten op welke wijze met dit advies rekening is gehouden.' Dit moet worden beschouwd in de context van het interinstitutionele streven de agentschappen beter bestuurd en controleerbaarder te maken. "

De Raad en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de samenwerking met het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen (UNHCR), zodat het bureau bij de komende werkzaamheden ten volle kan profiteren van de expertise van het UNHCR.

Op verzoek van het Parlement is een compromis gevonden om het maatschappelijk middenveld zo veel mogelijk bij de werkzaamheden van het bureau te betrekken, door middel van het adviesforum waarvan de werking in de tekst wordt beschreven.

4. CONCLUSIE

Het standpunt van de Raad en de interinstitutionele verklaring beantwoorden aan de doelstellingen van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie. De Commissie stemt dan ook in met de tekst.