Artikelen bij COM(2016)738 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2015

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


1. Samenvatting

2. Achtergrond

3. Erkende doorstralingsinstallaties

4. Resultaten van de controles in doorstralingsinstallaties

5. Resultaten van de controles in het stadium van het in de handel brengen van het product

6. Conclusie


1. Samenvatting

Overeenkomstig artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG doen de lidstaten aan de Commissie elk jaar mededeling van de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden met ioniserende straling behandelde levensmiddelen en de daarbij toegepaste doses, en de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product.

De door de lidstaten in 2015 verrichte controles laten zien dat de gecontroleerde producten bijna volledig voldoen aan de voorschriften zoals gesteld in de EU-wetgeving.

Periode:                        1/1/2015 – 31/12/2015

Betrokken landen:    EU-LIDSTATEN EN EVA-LANDEN

Bron:                            Alle 28 lidstaten en Noorwegen

Doorstralingsinstallaties:

– Aantal landen met installaties:        14 lidstaten en Noorwegen

– Aantal erkende installaties:            26

– Aantal nieuwe installaties:            Eén in Kroatië en één in Noorwegen

– Aantal gesloten installaties:            Geen

– Aantal landen met doorstraling:        10 lidstaten en Noorwegen

Behandelgegevens:

– Hoeveelheid behandelde producten:        5 686 ton (+9,7 % vergeleken met
                       2014)

– Belangrijkste behandelde levensmiddelen:    Kikkerbilletjes (54,8 %) en
                       gedroogde aromatische kruiden,
                       specerijen en plantaardige
                       kruiderijen (16,1 %)

– Landen met de meeste doorstraling:        België (68,9 %) en Nederland                        (11,1 %)

Controles tijdens de fase van het in de handel brengen van het product:

– Aantal geanalyseerde monsters:        5 973

– Aantal niet-conforme monsters:        104 (1,7 %)

– Belangrijkste levensmiddelen
die zijn geanalyseerd:                Kruiden en specerijen (45,6 %)                        Granen, zaden, groenten, fruit en
                       producten daarvan
                       (21 %)


2. Achtergrond

Behandeling van voedsel en voedingsingrediënten met ioniserende straling is een fysische techniek die voor verschillende doeleinden wordt toegepast, bijvoorbeeld om de incidentie van door voedsel overgedragen ziekten te beperken door het reduceren van pathogene organismen, om het verloren gaan van voedsel door vroegtijdige rijping, ontkieming of scheutvorming te beperken, en om organismen die schadelijk zijn voor planten of plantproducten te elimineren. Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie, is algemene informatie te vinden over de doorstraling van levensmiddelen. 1

Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedingsingrediënten met ioniserende straling 2 bevat specifieke bepalingen voor de productie, het in de handel brengen en de import van behandeld voedsel en voedingsingrediënten. De richtlijn introduceert een stapsgewijze geharmoniseerde lijst van levensmiddelen waarvoor doorstraling is toegestaan, uitgaande van de bestaande nationale vergunningen.

In de Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedingsingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling 3 , wordt één voedselcategorie met een vergunning op EU-niveau vermeld: Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen. Andere voedselcategorieën die op nationaal niveau voor 1999 een vergunning hebben gekregen kunnen overeenkomstig Artikel 4, lid 4, worden gehandhaafd in zeven lidstaten maar kunnen niet meer worden verlengd. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd 4 .

Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Voor de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG verplicht de lidstaten de lijst van door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie mee te delen. De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd 5 .

Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten niet-verpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een display of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt. Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct zijn geëtiketteerd en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.

Overeenkomstig artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG doen de lidstaten aan de Commissie elk jaar mededeling van:

– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en voedingsingrediënten en de daarbij toegepaste doses,

en

– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.

Overeenkomstig artikel 7, lid 4, van de richtlijn maakt de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie elk jaar het volgende bekend:

– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;

– een verslag over de ieder jaar door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.

Het gepresenteerde verslag betreft de periode van 1 januari tot en met 31 december 2015 en bevat een compilatie van de aan de Europese Commissie door 28 lidstaten en een EVA-land (Noorwegen) meegedeelde informatie.

3. Erkende doorstralingsinstallaties

In de Europese Unie zijn 26 erkende doorstralingsinstallaties die zich bevinden in 14 lidstaten: vijf in Frankrijk, vier in Duitsland, drie in Spanje, twee in Bulgarije, Nederland en Polen, één in België, Tsjechië, Estland, Kroatië (een nieuwe installatie), Italië, Hongarije, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn geen erkende installaties in de overige lidstaten. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallaties gesloten.

Van de 14 lidstaten met doorstralingsinstallaties, hebben tien lidstaten, alsook één EVA-land (Noorwegen) in 2015 levensmiddelen doorstraald, zoals aangegeven in grafiek 1. 




Grafiek 1 - Percentage doorstraalde levensmiddelen in elke lidstaat en Noorwegen in 2015

Groen: landen met erkende doorstralingsinstallaties en voedseldoorstraling;

Geel: landen met erkende doorstralingsinstallaties en geen voedseldoorstraling;

Grijs: landen zonder erkende doorstralingsinstallaties.


4. Resultaten van de controles in doorstralingsinstallaties

Officiële controles verricht door de bevoegde autoriteiten bevestigen dat de erkende doorstralingsinstallaties voldoen aan de vereisten van Richtlijn 1999/2/EG, die gebaseerd zijn op de Gemengde FAO/WHO-Commissie voor de Codex Alimentarius aanbevolen internationale richtlijnen voor de praktijk voor de exploitatie van doorstralingsinstallaties in gebruik voor de behandeling van levensmiddelen 6 .

De gemiddeld geabsorbeerde dosis die is gerapporteerd voor doorstraald voedsel in de EU in 2015 varieert van 1 tot 10 kGy, de productcategorieën die zijn doorstraald en de toegediende doseringen zijn voor elke lidstaat opgenomen in de bijlage.

In totaal werd in de EU-lidstaten 5 685,9 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 80 % hoofdzakelijk in twee lidstaten doorstraald: België (68,9 %) en Nederland (11,1 %).

Grafiek 2 geeft een overzicht van de voedselcategorieën die zijn blootgesteld aan doorstraling. De twee belangrijkste levensmiddelen die in de EU worden doorstraald zijn kikkerbilletjes (54,75 %) en gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (16,10 %).

Grafiek 2 - Verdeling per categorie van doorstraalde levensmiddelen in de EU in 2015


Sinds de inwerkingtreding van de Richtlijnen 1999/2/EG en 1999/3/EG in de lidstaten is de hoeveelheid doorstraald voedsel afgenomen, hoewel in 2015 een kleine stijging van 9,7 % is geconstateerd ten opzichte van 2014.

Grafiek 3 geeft een overzicht van doorstraalde levensmiddelen (in ton) per lidstaat in 2015.


Grafiek 3 - Hoeveelheid en categorie levensmiddelen doorstraald in erkende installaties per lidstaat in 2015.


5. Resultaten van de controles in het stadium van het in de handel brengen van het product

In 2015 werden 5 973 monsters geanalyseerd door 24 lidstaten, in totaal 3,4 % meer dan in 2014.

Vier lidstaten waren verantwoordelijk voor 75,6 % van de monsters (Duitsland 56 %, Italië 9 %, Polen 5,3 % en Roemenië 5,3 %), zoals aangegeven in Grafiek 4. Vijf landen (vier lidstaten en Noorwegen) hebben in 2015 geen analytische controles verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product om verschillende redenen: budgettaire beperkingen in Denemarken, afwezigheid van laboratoriumcapaciteit voor dergelijke analyses in Estland, Kroatië, Cyprus en Noorwegen.

Grafiek 4 - Percentage controles en totaal aantal monsters geanalyseerd in het stadium van het in de handel brengen van het product per lidstaat in 2015.



Van de producten die in 2015 in de Europese Unie zijn geanalyseerd zijn de twee voornaamste categorieën 'kruiden en specerijen' (45,54 %) en 'granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan' (21,01 %). Details worden gegeven in de tabellen van de proeven die in elke lidstaat zijn uitgevoerd (Bijlage). De categorie 'overige' bevat voornamelijk voedingssupplementen (45,92 %) en soepen en sauzen (30,89 %).

Grafiek 5 - Analyse van de levensmiddelencategorie in het stadium van het in de handel brengen van het product in de Europese Unie in 2015


In 2015 voldeden 5 802 monsters (97,1 %) aan de vereisten van de EU, 104 (1,7 %) voldeden niet en van 67 monsters (1,1 %) waren de resultaten niet eenduidig. De twee belangrijkste redenen waarom geanalyseerde monsters niet aan de eisen voldeden waren vergelijkbaar met voorgaande jaren, namelijk onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling, doorstraling in niet door de EU erkende installaties. Details per lidstaat zijn beschikbaar in de bijlage.


Grafiek 6 - Percentage resultaten die voldeden, niet voldeden of niet eenduidig waren van de controles verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product in de Europese Unie in 2015


6. Conclusie

De door de 28 lidstaten in 2015 aangeleverde gegevens laten een stijging zien van 9,7 % in de hoeveelheid levensmiddelen die in de EU is doorstraald, vergeleken met 2014, en tegelijk een stijging van 3,4 % in de controles die door bevoegde autoriteiten zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product. Uit de controles bleek dat de EU-wetgeving bijna volledig wordt gerespecteerd, met minder dan 2 % van de producten die niet voldeden aan de vereisten.

Het voornaamste levensmiddel dat in Europa wordt doorstraald is kikkerbilletjes, gevolgd door, hoewel in veel lagere hoeveelheden, gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen. Ongeveer 70 % van de levensmiddelen worden doorstraald in België, dat nog steeds binnen de EU het land is met de meeste doorstraling.

Met betrekking tot de controles in het stadium van het in de handel brengen van een product, is het voornaamste levensmiddel dat in de EU wordt gecontroleerd nog steeds kruiden en specerijen (45,6 %), gevolgd door granen, zaden, groenten en fruit (21 %), met Duitsland als koploper in het aantal verrichte controles, waarbij Duitsland meer controles heeft verricht dan alle andere lidstaten samen.

Tot slot, de toepassing van deze desinfectietechniek in Europa is nog steeds beperkt in vergelijking tot andere regio's in de wereld, waar het gebruik van doorstraling als middel voor desinfectie gestaag toeneemt, vooral in de landen van Amerika en Azië.


Bijlage - Verzameling gegevens voedseldoorstraling 2015

Hoeveelheden levensmiddelen (in ton) behandeld met ioniserende straling
in erkende doorstralingsinstallaties (EU en EVA)

LandAantal erkende installatiesBehandelde hoeveelheid (ton)
België13 916,9
Bulgarije2Geen levensmiddelen doorstraald
Kroatië112,0
Tsjechië128,3
Estland136,9
Frankrijk5376,6
Duitsland4211,1
Hongarije1103,0
Italië1Geen levensmiddelen doorstraald
Nederland2629,2
Polen245,9
Roemenië1Geen levensmiddelen doorstraald
Spanje3326,0
Verenigd Koninkrijk1Geen levensmiddelen doorstraald
Totaal EU265 685,9
Noorwegen14,2
Totaal EU-EVA275 690,1


Categorieën producten die worden doorstraald en respectievelijk toegediende doseringen per land.

LandLevensmiddelenGeabsorbeerde dosis (kGy)
BelgiëGedehydrateerd bloed, plasma en coagulaten5,0 - 6,7
Eiwit4,3 - 5,0
Bevroren kikkerbilletjes4,4 - 5,7
Diepgevroren gepelde of van de kop ontdane garnalen4,0 - 4,3
Pluimveevlees3,7 - 4,3
KroatiëAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)10
TsjechiëAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)6,3
EstlandAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)10
FrankrijkAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)5 - 10
Groenten en fruit (gedroogd)1 - 10
Bevroren kikkerbilletjes1 - 10
DuitslandAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)10
HongarijeAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)2 - 10
NederlandAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)6
Groenten en fruit (gedroogd)6
PolenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)5
SpanjeAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)8,6 - 9,5
NoorwegenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)10


Geanalyseerde monsters en verkregen resultaten voor de Europese Unie:

LandConformOnbeslistNiet-conformTotaal aantal monsters% van totale EU-monsters
Oostenrijk8302851,4 %
België110831212,0 %
Bulgarije30030,1 %
KroatiëGCVGCVGCVGCVGCV
CyprusGCVGCVGCVGCVGCV
Tsjechië2541300,5 %
DenemarkenGCVGCVGCVGCVGCV
EstlandGCVGCVGCVGCVGCV
Frankrijk1603111742,9 %
Finland213982303,9 %
Duitsland3 28124393 34456,0 %
Griekenland1000100,2 %
Hongarije7501761,3 %
Ierland8610871,5 %
Italië532075399,0 %
Letland1101120,2 %
Litouwen7500751,3 %
Luxemburg1810190,3 %
Malta6935771,3 %
Nederland5400540,9 %
Polen315023175,3 %
Portugal90090,2 %
Roemenië2977103145,3 %
Slowakije2600260,4 %
Slovenië1700170,3 %
Spanje235202374,0 %
Zweden50050,1 %
Verenigd Koninkrijk935141121,9 %
Totaal EU5 802671045 973100 %
97,1 %1,1 %1,8 %100,0 %
NoorwegenGCVGCVGCVGCVGCV

GCV: geen controles verricht


Resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product in Europa
en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.

Oostenrijk

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanBessen2900EN 1787
Vis, schaaldieren. Schelpdieren en producten daarvanSchaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan2500EN 1786
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)2902*EN 1788
Totaal (85)8302
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters97,6 %0 %2,4 %

*onjuist geëtiketteerd

België

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGranen, zaden, groenten en fruit800EN 1788
Fruit (gedroogd)1000EN 1788
Vis, schaaldieren. Schelpdieren en producten daarvanSchaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan3321*EN 1788
Kruiden en specerijenKruiden en specerijen (diepgevroren)1320EN 1788
Thee2200EN 1788
Vlees en vleesproductenKikkerbilletjes722*EN 1788
AndereVoedingssupplementen1720EN 1788
Totaal (121)11083
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters90,9 %6,6 %2,5 %

*onjuist geëtiketteerd

Bulgarije

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)200EN 13751
Thee100EN 13751
Totaal (3)300
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Kroatië 
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2015 in Kroatië geen controles op producten in de handel verricht.

Cyprus
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2015 in Cyprus geen controles op producten in de handel verricht.


Tsjechië

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanPaddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)200EN 1788
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)100EN 1788
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)700EN 1788
Kruidenthee100EN 1788
AndereVoedingssupplementen521*EN 1788
Soep920EN 1788
Totaal (30)2541
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters83,4 %13,3 %3,3 %

*doorstraling niet toegestaan

Denemarken 
Wegens budgettaire beperkingen zijn in Denemarken in 2015 geen controles op producten in de handel verricht.

Estland 
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2015 in Estland geen controles op producten in de handel verricht.

Frankrijk

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGranen, zaden, groenten en fruit5901*EN 1787
Voedingssupplementen710EN 1788
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en weekdieren (bevroren)2103**EN 1786
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)3605*EN 1788
Vlees en vleesproductenKikkerbilletjes1101*EN 1786
Vlees en vleesproducten2621*EN 1784
Totaal (174)160311
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters92,0 %1,7 %6,3 %

*onjuist geëtiketteerd

**onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling niet toegestaan

Finland

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanBessen310EN 1788;

EN 13751
Graanproducten300EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)400EN 13751
Uien300EN 13751
Zeewier (gedroogd)300EN 13751
Pastaproducten200EN 13751
Rijstmeel100EN 13751
Zaden400EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)2520EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)9944*EN 1788;

EN 13751
Kruidenthee620EN 1788;

EN 13751
Thee1300EN 13751
AndereCacao100EN 13751
Koffie100EN 13751
Voedingssupplementen2803**EN 1788;

EN 13751
Maaltijden en schotels (bereid)300EN 13751
Andere100EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd)1301**EN 1788;

EN 13751
Totaal (230)21398
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters92,6 %3,9 %3,5 %

*onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling in niet door de EU erkende installaties

**doorstraling niet toegestaan

Duitsland

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGraanproducten300EN 1788;

EN 1787
Fruit (gedroogd)13309***EN 13708;

EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Fruit (vers)8100EN 13708;

EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Paddenstoelen (vers)200EN 1788;
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)14000EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Aardappelen900EN 1788
Peulvruchten11000EN 1784;

EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)4400EN 1788;

EN 1786;

EN 1787;

EN 13751
Groenten (vers)2100EN 1787;

EN 1788;

EN 13751
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan27305**EN 13708;

EN 1786;

EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Vis en visproducten5808***EN 1786;

EN 1788
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)1 254102*EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Kruiderijen30320EN 13708;

EN 1788;

EN 1785;

EN 1787;

EN 13751
Thee19501***EN 13708;

EN 1788;

EN 1785;

EN 1787;

EN 13751
Vlees en vleesproductenVlees (m.u.v. gevogelte en wild)1400EN 1784;

EN 1786
Vlees (van verschillende vogels, kangoeroe, haas)200EN 1786
Vleesproducten (m.u.v. worst)3200EN 1784;

EN 1786
Vlees van pluimvee14200EN 1784;

EN 1786
Worstproducten2700EN 1786
Melk en melkproductenKaas (met specerijen/kruiden)3300EN 1784;

EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
AndereVoedingssupplementen16803***EN 1788;

EN 13751
Maaltijden en schotels (bereid)2920EN 1788;

EN 1786
Eieren en eiproducten1400EN 1784
Divers voedsel3500EN 13708;

EN 1788;

EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd)1591011**EN 1784; EN 1788; EN 1785; EN 13751
Totaal (3 344)3 2812439
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters98,1 %0,7 %1,2 %

*onjuist geëtiketteerd

**onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling niet toegestaan

***doorstraling niet toegestaan

Griekenland

Levensmiddelen-categorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)1000EN 13751
Totaal (10)1000
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %

Hongarije

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)7501*EN 1788
Totaal (76)7501
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters98,7 %0 %1,3 %

*onjuist geëtiketteerd

Ierland

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanBessen400EN 13751
Pindarepen100EN 13751
Kruiden en specerijenKruidenthee100EN 13751
Kruiden en specerijen (vers)100EN 13751
Andere: Basilicum (3), laurierbladeren (1), oregano (1), kruidenmix voor augurken (1), gerookte paprika (1), garam masala (1), biologisch heet paprikapoeder (1), gemalen kaneel (1), gemalen foelie (1), kruiden en specerijen (1)1200EN 13751
AndereVoor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen3500EN 13751
Voedingssupplementen3110EN 13751
Sojasaus100EN 13751
Totaal (87)8610
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters98,9 %1,1 %0 %


Italië

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)8200EN 1788;

EN 13784;

EN 1787;

EN 13751
Kruidenthee500EN 1787;

EN 13751
Thee800EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Vlees en vleesproductenKikkerbilletjes2100EN 1786
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild)1600EN 1786;

EN 13784
Vlees van pluimvee3700EN 13784;

EN 1786;

EN 1785
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en weekdieren (bevroren)10900EN 1788;

EN 1786;

EN 13751
Vis en visproducten4401*EN 13784;

EN 1786;

EN 1785
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGranen1800EN 1788;

EN 13751
Fruit (gedroogd)1800EN 13708;

EN 1788;

EN 1787
Fruit (vers)1100EN 13708;

EN 1788;

EN 13784;

EN 1787
Knoflook1400EN 13784;

EN 1788;

EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)2200EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Noten3200EN 13784;
EN 1788;
EN 1787
Oliehoudende zaden300EN 13751
Uien1600EN 13784;

EN 1788;

EN 13751
Tomaten en wortels200EN 13751
Aardappelen1800EN 1788;

EN 13751
Peulvruchten1400EN 13784;

EN 1788;

EN 13751
AndereVoedingssupplementen201**EN 1788;

EN 1787
Grondstof van plantaardige oorsprong, bedoeld voor gebruik als ingrediënt in een plantaardig voedingssupplement3405**EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
sauzen en soepen (gedehydrateerd)600EN 1787;

EN 13751
Totaal (539)53207
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters98,7 %0,7 %1,3 %

*onjuist geëtiketteerd

**onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling niet toegestaan

Letland

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)400EN 1788
AndereVoedingssupplementen701*EN 1788
Totaal (12)1101
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters91,7 %0 %8,3 %

*doorstraling niet toegestaan

Litouwen

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)600EN 13783
Kruidenthee500EN 13783
AndereVoedingssupplementen6200EN 13783
Groenten, plantaardige producten en paddenstoelen, gedroogd zeewier (grondstof voor voedselproductie)200EN 13783
Totaal (75)7500
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Luxemburg

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en weekdieren (bevroren)300EN 1788
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan600EN 1788
AndereSauzen en soepen (gedehydrateerd)910EN 1788
Totaal (19)1810
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters94,7 %5,3 %0 %


Malta

Levensmiddelen-categorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGranen, zaden, groenten en fruit400EN 13751
Fruit (gedroogd)1200EN 13751
Kant-en-klare noedels820EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)100EN 13751
Uien100EN 13751
Gedroogd zeewier300EN 13751
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanVis en schaal- en schelpdieren (gedroogd)103*EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)1100EN 13751
Kruidenthee1701**EN 1788;

EN 13751
Thee300EN 13751
AndereSoep811**EN 1788;

EN 13751
Totaal (77)6935
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters89,6 %3,9 %6,5 %

*doorstraling niet toegestaan

**onjuist geëtiketteerd

Nederland

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanGraanproducten600EN 1788;

EN 13751
Granen, zaden, groenten en fruit400EN 1788;

EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)200EN 1788;

EN 13751
Noten600EN 1788;

EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)400EN 1788;

EN 13751
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanGarnalen500EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)800EN 1788;

EN 13751
Vlees en vleesproductenVlees van pluimvee600EN 1788;

EN 13751
AndereChips600EN 1788;
EN 13751
Soep700EN 1788;
EN 13751
Totaal (54)5400
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Polen

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanFruit (gedroogd)800EN 13708
Fruit (vers)700EN 1788;

EN 1787
Fruit (tropisch)100EN 1788
Knoflook600EN 1788;

EN 13708
Kant-en-klare noedels600EN 13751
Paddenstoelen (vers)400EN 1788;

EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)1200EN 1788
Noten1000EN 1787
Uien100EN 1788
Spinaziepasta100EN 13751
Pastaproducten900EN 13751
Aardappelen100EN 1788
Peulvruchten100EN 1788
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)600EN 1788;

EN 13751
Groenten (vers)100EN 1788
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en weekdieren (bevroren)100EN 1786
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan600EN 1786;

EN 1788
Vis en visproducten1400EN 1786
Garnalenbouillon001*EN 1788
Garnalen300EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)4800EN 1788;

EN 13751
Thee1200EN 1788;

EN 13751
Melk en melkproductenKaas (met specerijen/kruiden)2700EN 1788;

EN 13751
Kaas (cottage cheese)500EN 1788
Kaas (gerijpt)200EN 1788
Vlees en vleesproductenKippenbouillon300EN 1788
Kikkerbilletjes200EN 1786
Vlees2000EN 1786
Vlees en vleesproducten200EN 1786
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild)300EN 1784;

EN 1786
Vlees (van verschillende vogels, kangoeroe, haas)1200EN 1784;

EN 1786
Vlees, slachtafval, vleesproducten300EN 1784;

EN 1786
Vlees van pluimvee1400EN 1784;

EN 1786
AndereCacao100EN 1788
Koffie300EN 1788
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen1601*EN 1788;

EN 13751
Voedingssupplementen1600EN 1788;

EN 13751
Andere: Barbecuesaus (1), groentebouillon (1), korianderpasta (1), kruiderijen voor kippensoep (1), kant-en-klaar noedelgerecht (1), groentebouillonblokjes (1), oosters wereldgerecht met kip (1), kant-en-klare soep met kip-curry smaak en noedels (1)800EN 1788;

EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd)2000EN 1788;

EN 13751
Totaal (317)31502
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters99,4 %0 %0,6 %

*onjuist geëtiketteerd

Portugal

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)100EN 13751
Delen van planten (senna peulen, kamillebloemen en moringa)300EN 13751
AndereEnzymen100EN 13751
Voedingssupplementen300EN 13751
Ginseng-extract100EN 13751
Totaal (9)900
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Roemenië

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanFruit (gedroogd)200EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)300EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)8602*EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)14318*EN 13751
Kruidenthee3200EN 13751
Thee900EN 13751
AndereVoedingssupplementen2260EN 13751
Totaal (314)297710
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters94,6 %2,2 %3,2 %

*doorstraling in niet door de EU erkende installaties


Slowakije

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanNoten1700EN 1784
Oliehoudende zaden100EN 1784
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)500EN 1788
Vlees en vleesproductenZalmfilet200EN 1784
Melk en melkproductenKaas (gerijpt)100EN 1784
Totaal (314)2600
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Slovenië

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanKnoflook500EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)400EN 13751
Thee400EN 13751
Vlees en vleesproductenVlees van pluimvee200EN 1786
AndereSauzen en soepen (gedehydrateerd)200EN 1788; EN 13751
Totaal (17)1700
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Spanje

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanFruit (gedroogd)1600EN 13708
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd)800EN 13751
Noten1600EN 1787
Oliehoudende zaden1400EN 1788;

EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd)3200EN 1788;

EN 1787;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)9120EN 1787;

EN 13751
Kruidenthee3200EN 13751
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan1600EN 1786
Vis en visproducten500EN 1786
Vlees en vleesproductenVlees van pluimvee500EN 1786
Totaal (237)23520
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters99,2 %0,8 %0 %


Zweden

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Vlees en vleesproductenVlees500EN 1784
Totaal (5)500
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters100 %0 %0 %


Verenigd Koninkrijk

LevensmiddelencategorieLevensmiddelenConformOnbeslistNiet-conformCEN-methode
Granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvanFruit (tropisch)100EN 1788;

EN 13751
Kant-en-klare noedels2036*EN 1788;

EN 13751
Vis, schaal- en schelpdieren en producten daarvanSchaal- en weekdieren (bevroren)100EN 1788;

EN 13751
Vis en visproducten101**EN 1788;

EN 13751
Kruiden en specerijenAromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd)5614*EN 1788;

EN 13751
Thee001**EN 1788;

EN 13751
AndereVoedingssupplementen1111**EN 1788; EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd)100EN 1788; EN 13751
Soep201**EN 1788; EN 13751
Totaal (112)93514
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters83,0 %4,5 %12,5 %

*onjuist geëtiketteerd en/of doorstraling in niet door de EU erkende installaties

**doorstraling niet toegestaan


Noorwegen 
Bij gebrek aan laboratoria om analyses voor ioniserende straling uit te voeren, zijn in 2015 in Noorwegen geen controles op producten in de handel verricht.


(1) http://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/irradiation/index_en.htm
(2) Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedingsingrediënten met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16).
(3) Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedingsingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24).
(4) PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.
(5) PB C 51 van 13.2.2015, blz. 59-63
(6) Referentie FAO/WHO/CAC, vol. XV editie 1.