Artikelen bij COM(2017)826 - Wijziging verordening 1303/2013 mbt bepalingen inzake Europese fondsen (EFRO, ESF, Cohesiefonds, ELFPRO, EFMZV) aangaande steun voor structurele hervormingen in de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Verordening (EU) nr. 1303/2013 wordt als volgt gewijzigd:

1. De eerste alinea van artikel 1 wordt vervangen door:

“Bij deze verordening worden de gemeenschappelijke regels vastgesteld die van toepassing zijn op het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Cohesiefonds, het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO) en het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV), die onder een gemeenschappelijk kader werkzaam zijn (de 'Europese structuur- en investeringsfondsen' - 'ESI-fondsen'). Bovendien bevat deze verordening de bepalingen die nodig zijn om de doeltreffendheid van de ESI-fondsen te waarborgen en te zorgen voor coördinatie tussen de ESI-fondsen onderling, alsmede tussen de ESI-fondsen en andere instrumenten van de Unie, en bevat het de regels voor het gebruik van de prestatiereserve ter ondersteuning van in het kader van het Europees semester geïdentificeerde structurele hervormingen. De gemeenschappelijke regels die van toepassing zijn op de ESI-fondsen zijn neergelegd in deel 2. De regels die van toepassing zijn op het gedeeltelijke of volledige gebruik van de prestatiereserve ter ondersteuning van structurele hervormingen zijn neergelegd in artikel 23 bis.”

2. Aan artikel 2 wordt punt 40 toegevoegd:

““structurele hervorming”: hervorming die is geïdentificeerd in het kader van het Europees semester overeenkomstig artikel 2-bis van Verordening (EG) nr. 1466/97 van de Raad van 7 juli 1997 over versterking van het toezicht op begrotingssituaties en het toezicht op en de coördinatie van het economisch beleid.”

3. Artikel 4, lid 7, wordt vervangen door:

   "7. Het aan de ESI-fondsen toegewezen deel van de begroting van de Unie wordt onder gedeeld beheer door de lidstaten en de Commissie uitgevoerd overeenkomstig artikel 62, van het Financieel Reglement, met uitzondering van het in artikel 92, lid 6, van deze verordening bedoelde bedrag van het Cohesiefonds dat naar de Connecting Europe Facility wordt overgedragen, van innovatieve acties op initiatief van de Commissie uit hoofde van artikel 8 van de EFRO-verordening, technische bijstand op initiatief van de Commissie, de ondersteuning voor direct beheer uit hoofde van de EFMZV-verordening en het gebruik van de prestatiereserve voor de Fondsen ter ondersteuning van structurele hervormingen overeenkomstig artikel 23 bis.”

4. Aan artikel 15, lid 1, onder a), wordt punt viii) toegevoegd:

   “viii) informatie over de nieuwe toewijzing van de prestatiereserve, gebruikt overeenkomstig artikel 22, lid 1 bis, punt b);”

5. De eerste alinea van artikel 20 wordt vervangen door:

   “6 % van de middelen die worden toegewezen aan het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds in het kader van de doelstelling 'investeren in groei en werkgelegenheid' waarnaar wordt verwezen in artikel 89, lid 2, onder a), van deze verordening, alsmede aan het ELFPO en aan maatregelen die in gedeeld beheer worden gefinancierd overeenkomstig het EFMZV, vormt een prestatiereserve die wordt vastgesteld in de partnerschapsovereenkomst en de programma’s en wordt toegewezen aan hetzij specifieke prioriteiten, hetzij, voor het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds, de ondersteuning van structurele hervormingen overeenkomstig artikel 22 van deze verordening.”

6. Aan artikel 22 wordt het volgende lid 1 bis toegevoegd:

“1 bis. Een lidstaat kan besluiten om de prestatiereserve volledig of deels te gebruiken voor:

(a)programma’s en prioriteiten die hun mijlpalen hebben bereikt overeenkomstig de leden 2 tot en met 7;

(b)de ondersteuning van structurele hervormingen, op basis van in overeenstemming met lid 8 en artikel 23 bis uitgevoerde hervormingstoezeggingen.

   Aan artikel 22 wordt het volgende lid 8 toegevoegd:

“8. Het besluit van een lidstaat om de prestatiereserve volledig of deels te gebruiken voor de ondersteuning van structurele hervormingen overeenkomstig lid 1 bis, gaat vergezeld van een voorstel tot hervormingstoezeggingen overeenkomstig artikel 23 bis en een voorstel om de prestatiereserve volledig of deels opnieuw toe te wijzen bij de aanvraag tot wijziging overeenkomstig artikel 16, lid 4, en artikel 30, lid 3.”

7. Er wordt een nieuw artikel 23 bis toegevoegd:

“Ondersteuning van structurele hervormingen op basis van hervormingstoezeggingen in het kader van het Europees semester

1. Een lidstaat die kiest voor een gedeeltelijke of volledige toewijzing van de prestatiereserve overeenkomstig artikel 22, lid 1 bis, onder b), stelt de Commissie een reeks gedetailleerde maatregelen voor die passend zijn voor de uitvoering van structurele hervormingen in overeenstemming met het recht van de Unie. Dit voorstel omvat hervormingstoezeggingen, waarin mijlpalen en streefdoelen voor de uitvoering van de hervormingsmaatregelen, alsook een tijdschema van maximaal drie jaar zijn opgenomen.

2. De Commissie beoordeelt het voorstel. Ze kan opmerkingen maken of aanvullende informatie vragen. De betrokken lidstaat verstrekt de gevraagde aanvullende informatie en herziet de hervormingstoezeggingen indien daarom wordt verzocht.

3. De Commissie stelt door middel van een uitvoeringshandeling een besluit vast waarin de door de lidstaat uit te voeren hervormingstoezeggingen en het hieraan toegewezen steunbedrag uit de prestatiereserve worden vastgelegd. Dit bedrag is evenredig aan de aard en het belang van de hervorming en vormt een aanvulling op andere maatregelen of acties die met fondsen van de Unie worden ondersteund.

4. Steun voor structurele hervormingen door de lidstaten op grond van dit artikel wordt verleend in de vorm van financiering die niet aan de kosten is gekoppeld als bedoeld in artikel 121, lid 1, onder e), van het Financieel Reglement, wordt beheerd overeenkomstig de in die verordening vastgelegde regels voor direct beheer, en vereist geen nationale medefinanciering. Hoofdstuk I van titel II alsmede de titels III tot en met IX van deel twee van deze verordening zijn niet van toepassing.

5. Het in lid 3 bedoelde besluit bepaalt dat het volledige steunbedrag wordt betaald zodra de lidstaat de hervormingstoezegging volledig ten uitvoer heeft gelegd.

6. De lidstaat brengt op gezette tijden in het kader van de mechanismen van het Europees semester verslag uit over de voortgang van de verwezenlijking van de hervormingstoezegging. De modaliteiten en het tijdschema van de verslaglegging worden neergelegd in het in lid 4 bedoelde besluit.”

8. Aan artikel 91 wordt het volgende lid toegevoegd: 

“4. De prestatiereserve die is inbegrepen in de in de artikelen 91 en 92 vastgestelde bedragen, mag, op verzoek van een lidstaat overeenkomstig artikel 22, lid 8, volledig of deels worden toegewezen aan de ondersteuning van structurele hervormingen als bedoeld in artikel 23 bis.”


Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.