Artikelen bij COM(2018)20 - Wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat de btw-tarieven betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2018)20 - Wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat de btw-tarieven betreft.
document COM(2018)20 NLEN
datum 5 april 2022


Artikel 1

Richtlijn 2006/112/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 94, lid 2, wordt geschrapt.

(2) Artikel 98 wordt vervangen door:

"Artikel 98

1. De lidstaten kunnen maximaal twee verlaagde tarieven toepassen.

De verlaagde tarieven worden vastgesteld op een percentage van de maatstaf van heffing, dat niet lager mag zijn dan 5 %.

2. In afwijking van lid 1 kunnen de lidstaten naast de twee verlaagde tarieven ook een verlaagd tarief dat onder het minimumtarief van 5 % ligt, en een vrijstelling met recht op aftrek van voorbelasting toepassen.

3. Verlaagde tarieven en vrijstellingen uit hoofde van de leden 1 en 2 komen alleen ten goede aan de eindverbruiker en worden toegepast om een doelstelling van algemeen belang op consistente wijze na te streven.

De in de leden 1 en 2 bedoelde tarieven en vrijstellingen worden niet toegepast op goederen en diensten die in de rubrieken van bijlage III bis zijn vermeld.".

(3) Artikel 99 wordt geschrapt.

(4) Het volgende artikel 99 bis wordt ingevoegd:

"Artikel 99 bis

Bij de vaststelling van de in de artikelen 97 en 98 bedoelde tarieven wordt ervoor gezorgd dat het gewogen gemiddelde tarief, dat overeenkomstig artikel 4 van Verordening (EEG, Euratom) nr. 1553/89 van de Raad (*) wordt berekend, te allen tijde hoger is dan 12 %.

__________________________________________________________________

(*) Verordening (EEG, Euratom) nr. 1553/89 van de Raad van 29 mei 1989 betreffende de definitieve uniforme regeling voor de inning van de eigen middelen uit de belasting over de toegevoegde waarde (PB L 155 van 7.6.1989, blz. 9).".

(5) Artikel 100 wordt vervangen door:

"Artikel 100

De Commissie dient uiterlijk op 31 december 2026, en daarna om de vijf jaar, bij de Raad een verslag in over het toepassingsgebied van bijlage III bis, met daarbij indien nodig voorstellen om die bijlage te wijzigen.".

(6) De artikelen 101, 102, 103 en 104 bis worden geschrapt.

(7) Artikel 105 wordt als volgt gewijzigd:

a) lid 1 wordt geschrapt;

b) lid 2 wordt vervangen door:

"2. Portugal mag op de handelingen in de autonome gebieden van de Azoren en Madeira en op de rechtstreekse invoer in deze gebieden lagere tarieven toepassen dan die welke op het vasteland gelden. Het normale tarief mag echter niet lager zijn dan 15 %.".

(8) Hoofdstuk 4 van titel VIII wordt geschrapt.

(9) Artikel 316, lid 1, onder c), wordt geschrapt.

(10) Artikel 378, lid 2, onder b), wordt geschrapt.

(11) Artikel 387, onder c), wordt geschrapt.

(12) Bijlage III wordt geschrapt.

(13) De bijlage bij deze richtlijn wordt als bijlage III bis ingevoegd.

Artikel 2

1. Uiterlijk op de uiterste datum van omzetting van de richtlijn inzake de invoering van de nadere technische maatregelen voor de werking van het op het beginsel van belastingheffing in de lidstaat van bestemming gebaseerde definitieve btw-stelsel worden door de lidstaten de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vastgesteld en bekendgemaakt die nodig zijn om aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mee.

Zij passen die bepalingen toe vanaf de datum van toepassing van de bepalingen die nodig zijn om te voldoen aan de richtlijn inzake de invoering van de nadere technische maatregelen voor de werking van het op het beginsel van belastingheffing in de lidstaat van bestemming gebaseerde definitieve btw-stelsel.

De Commissie maakt in een bericht in het Publicatieblad van de Europese Unie de in de eerste en de tweede alinea bedoelde datums bekend.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking ervan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.