Artikelen bij COM(2018)397 - Aanvulling van de wetgeving inzake EU-typegoedkeuring in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1 - Voorwerp

Deze verordening strekt tot aanvulling van Richtlijn 2007/46/EG, Verordening (EU) nr. 167/2013, Verordening (EU) nr. 168/2013 en Verordening (EU) 2016/1628 en stelt in dat kader bijzondere bepalingen vast voor de EU-typegoedkeuring en het in de handel brengen van voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden waarvan de typegoedkeuring is verleend door de goedkeuringsinstantie van het Verenigd Koninkrijk vóór de datum waarop het recht van de Unie niet langer op en in het Verenigd Koninkrijk van toepassing is ("typegoedkeuringsinstantie van het VK").

Artikel 2 - Toepassingsgebied

1. Deze verordening is van toepassing op voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden die vallen binnen het toepassingsgebied van Richtlijn 2007/46/EG, Verordening (EU) nr. 167/2013, Verordening (EU) nr. 168/2013 of Verordening (EU) 2016/1628 en de typen waartoe zij behoren en die door de typegoedkeuringsinstantie van het VK zijn goedgekeurd op basis van die handelingen of enige handeling vermeld in bijlage IV bij Richtlijn 2007/46/EG of een handeling die bij die handelingen is ingetrokken.


2. Verwijzingen naar technische eenheden in het kader van deze verordening worden gelezen als verwijzingen naar motoren in het kader van Verordening (EU) 2016/1628.

Artikel 3 - Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1) 'typegoedkeuringsinstantie van de Unie': een typegoedkeuringsinstantie van een andere lidstaat dan het Verenigd Koninkrijk;

2) 'typegoedkeuring van het VK': een EU- of EG-typegoedkeuring die is verleend door de typegoedkeuringsinstantie van het VK;

3) 'typegoedkeuring van de Unie': een EU-typegoedkeuring die in overeenstemming met deze verordening door een typegoedkeuringsinstantie van de Unie is verleend.

Artikel 4 - Aanvraag van een typegoedkeuring van de Unie

1. In afwijking van artikel 6, lid 6, van Richtlijn 2007/46/EG, artikel 21, lid 2, van Verordening (EU) nr. 167/2013, artikel 26, lid 2, van Verordening (EU) nr. 168/2013 en artikel 20, lid 1, van Verordening (EU) 2016/1628 kan een fabrikant die houder is van een typegoedkeuring van het VK die niet haar geldigheid niet heeft verloren uit hoofde van artikel 17 van Richtlijn 2007/46/EG, artikel 32 van Verordening (EU) nr. 167/2013, artikel 37 van Verordening (EU) nr. 168/2013 of artikel 30 van Verordening (EU) 2016/1628, vóór de dag waarop het recht van de Unie niet langer op en in het Verenigd Koninkrijk van toepassing is bij een typegoedkeuringsinstantie van de Unie een aanvraag indienen voor een goedkeuring van de Unie voor hetzelfde type.

2. Om te worden goedgekeurd, moet het type ten minste voldoen aan de voorschriften voor het in de handel brengen, de registratie of het in het verkeer brengen van nieuwe voertuigen, systemen, componenten of technische eenheden zoals die van toepassing zijn op het tijdstip waarop de typegoedkeuring van de Unie van kracht wordt.

3. Met de indiening van de aanvraag krachtens lid 1 verplicht de fabrikant zich tot de betaling van een passende vergoeding voor de kosten die voortvloeien uit de uitoefening van de bevoegdheden en het voldoen aan de verplichtingen van de goedkeuringsinstantie van de Unie met betrekking tot de typegoedkeuring van de Unie.

Artikel 5 - Voorwaarden voor het verlenen van een typegoedkeuring van de Unie en gevolgen daarvan

1. In afwijking van artikel 8, lid 2, artikel 9, lid 1, onder a), en artikel 10, leden 1 en 2, van Richtlijn 2007/46/EG, artikel 6, lid 2, van Verordening (EU) nr. 167/2013, artikel 7, lid 2, en artikel 18 van Verordening (EU) nr. 168/2013 en artikel 6, lid 2, van Verordening (EU) 2016/1628 kan de typegoedkeuringsinstantie van de Unie die een aanvraag overeenkomstig artikel 4 van deze verordening heeft ontvangen, een typegoedkeuring van de Unie verlenen met betrekking tot een voertuig, systeem, onderdeel of technische eenheid als het desbetreffende type op het moment dat de goedkeuring van kracht wordt ten minste voldoet aan alle voorschriften die gelden voor het in de handel brengen, de registratie of het in het verkeer brengen van nieuwe voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden.

2. Voor zover er geen nieuwe voorschriften van toepassing zijn en zonder afbreuk te doen aan lid 3, kan de typegoedkeuring van de Unie worden verleend op basis van dezelfde testrapporten die eerder zijn gebruikt voor het verlenen van de typegoedkeuring van het VK volgens de geldende bepalingen, ongeacht of de technische dienst die het testrapport heeft afgegeven door de lidstaat van de typegoedkeuring van de Unie overeenkomstig Richtlijn 2007/46/EG, Verordening (EU) nr. 167/2013, Verordening (EU) nr. 168/2013 of Verordening (EU) 2016/1628 is aangewezen en aangemeld, zelfs wanneer het Unierecht niet langer op en in het Verenigd Koninkrijk van toepassing is.

3. Alvorens een typegoedkeuring van de Unie te verlenen, kan de typegoedkeuringsinstantie van de Unie verlangen dat specifieke tests worden herhaald. In zo'n geval moet de test worden uitgevoerd door een technische dienst die door de lidstaat van de typegoedkeuringsinstantie van de Unie in overeenstemming met Richtlijn 2007/46/EG, Verordening (EU) nr. 167/2013, Verordening (EU) nr. 168/2013 of Verordening (EU) 2016/1628 is aangewezen en aangemeld.

4. Het type dat in overeenstemming met lid 1 is goedgekeurd, ontvangt een EU-typegoedkeuringscertificaat met een nummer bestaande uit het kengetal van de lidstaat waarvan de goedkeuringsinstantie de typegoedkeuring van de Unie heeft verleend en het nummer van de toepasselijke handeling als bedoeld in artikel 2, lid 1. Op het certificaat wordt ook het nummer vermeld van de laatste wijzigingshandeling die voorschriften voor typegoedkeuring bevatte in overeenstemming waarmee de typegoedkeuring van de Unie wordt verleend. Bij voertuigen bevatten het typegoedkeuringscertificaat en het certificaat van overeenstemming onder 'Opmerkingen' de vermelding 'Eerdere typegoedkeuring:' met het nummer van het typegoedkeuringscertificaat dat op grond van de typegoedkeuring van het VK is ontvangen. Bij systemen, onderdelen of technische eenheden bevat het typegoedkeuringscertificaat de vermelding 'Eerdere typegoedkeuringsmarkering:' met een verwijzing naar de markering die op grond van de typegoedkeuring van het VK is ontvangen.

5. De typegoedkeuring van de Unie wordt van kracht op de dag waarop zij wordt verleend of op een latere datum die erin is vastgesteld. De typegoedkeuring van het VK wordt ongeldig uiterlijk op de dag waarop de typegoedkeuring van de Unie van kracht wordt.

6. Een typegoedkeuring van de Unie wordt beschouwd als een EG- of EU-typegoedkeuring in de zin van Richtlijn 2007/46/EG of van enige handeling zoals genoemd in bijlage IV bij die richtlijn, Verordening (EU) nr. 167/2013, Verordening (EU) nr. 168/2013 of Verordening (EU) 2016/1628. Alle bepalingen in die handelingen waarvan in deze verordening niet wordt afgeweken, blijven van toepassing. De typegoedkeuringsinstantie van de Unie neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de verplichtingen die voortvloeien uit de typegoedkeuring van de Unie.

Vanaf de ingangsdatum van de typegoedkeuring van de Unie oefent de typegoedkeuringsinstantie van de Unie eveneens alle bevoegdheden uit en voldoet zij aan alle verplichtingen van de typegoedkeuringsinstantie van het VK met betrekking tot alle voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden die zijn geproduceerd op basis van de typegoedkeuring van het VK en die reeds in de Unie in de handel zijn gebracht, geregistreerd of in het verkeer zijn gebracht. Dit omvat niet de eventuele aansprakelijkheid voor handelingen of nalatigheden die aan de typegoedkeuringsinstantie van het VK toe te schrijven zijn.

Artikel 6

Typegoedkeuringsinstantie van de Unie die verantwoordelijk is voor voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden waarvan de typen niet uit hoofde van deze verordening zijn goedgekeurd

1. Wanneer een fabrikant een aanvraag voor typegoedkeuring krachtens artikel 4 indient, verzoekt hij de betrokken typegoedkeuringsinstantie van de Unie de verplichtingen van de typegoedkeuringsinstantie van het VK over te nemen voor voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden die in de Unie op de markt worden gebracht, worden geregistreerd of in het verkeer worden gebracht op basis van typegoedkeuringen van het VK die niet meer geldig zijn op grond van artikel 17 van Richtlijn 2007/46/EG, artikel 32 van Verordening (EU) nr. 167/2013, artikel 37 van Verordening (EU) nr. 168/2013 of artikel 30 van Verordening (EU) 2016/1628, of waarvoor geen typegoedkeuring overeenkomstig artikel 5 van deze verordening van de Unie wordt aangevraagd.

Een dergelijk verzoek heeft betrekking op alle voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden in verband waarmee de fabrikant beschikt over typegoedkeuringen van het VK die na 1 januari 2008 zijn verleend, tenzij de fabrikant aan de typegoedkeuringsinstantie van de Unie bewijs verstrekt waaruit blijkt dat hij met betrekking tot die voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden een overeenkomst met een andere typegoedkeuringsinstantie van de Unie heeft.

2. De typegoedkeuringsinstantie van de Unie kan een typegoedkeuring van de Unie overeenkomstig artikel 5 pas verlenen nadat zij het krachtens lid 1 ingediende verzoek heeft aanvaard en nadat de fabrikant ermee heeft ingestemd de kosten te dekken die de typegoedkeuringsinstantie van de Unie eventueel moet maken als gevolg van de uitoefening van haar bevoegdheden en het nakomen van haar verplichtingen ten aanzien van de desbetreffende voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden.

3. Na de aanvaarding van het in lid 1 bedoelde verzoek en de verlening van de typegoedkeuring van de Unie overeenkomstig artikel 5 oefent de typegoedkeuringsinstantie van de Unie met betrekking tot alle voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden die zijn geproduceerd op basis van de in lid 1 bedoelde typegoedkeuringen van het VK alle bevoegdheden uit en voldoet zij aan alle verplichtingen van de typegoedkeuringsinstantie van het VK op het gebied van terugroepacties, reparatie- en onderhoudsinformatie en controles van de conformiteit tijdens het gebruik. Dit omvat niet de eventuele aansprakelijkheid voor handelingen of nalatigheden die aan de typegoedkeuringsinstantie van het VK toe te schrijven zijn.

4. De typegoedkeuringsinstantie van de Unie stelt de typegoedkeuringsinstanties van de andere lidstaten en de Commissie in kennis van de typen waarvoor zij overeenkomstig lid 1 ermee heeft ingestemd de verplichtingen van de typegoedkeuringsinstantie van het VK over te nemen.

Artikel 7 - Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie. 

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.