Artikelen bij COM(2018)572 - Jaarverslag over de uitvoering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp in 2017

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 3.8.2018

COM(2018) 572 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Jaarverslag over de uitvoering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp in 2017


I. Inleiding


Zoals bepaald in het Verdrag van Lissabon 1 heeft de Europese Unie in 2014 het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp (EU Aid Volunteers) opgericht 2 . Het initiatief heeft tot doel meer capaciteit te creëren op het niveau van de Unie om op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te leveren en de capaciteit en weerbaarheid van kwetsbare of door rampen getroffen gemeenschappen in derde landen te vergroten. Tegelijkertijd biedt het initiatief Europese burgers de mogelijkheid blijk te geven van solidariteit met mensen in nood door deel te nemen aan humanitaire acties in deze landen.


Onderhavig verslag bevat een beschrijving van de uitvoering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp in 2017. Het verslag is opgesteld in overeenstemming met artikel 27 van Verordening (EU) nr. 375/2014, waarin wordt bepaald dat de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad jaarverslagen moet indienen over de geboekte vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van deze verordening. Eerdere verslagen zijn online beschikbaar 3 .


Het verslag is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld en geanalyseerd overeenkomstig een toezichtskader voor de uitvoering van acties die in het kader van het initiatief tot stand komen. Het toezichtskader is opgesteld en goedgekeurd door de Commissie en het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA), dat verantwoordelijk is voor het beheer van de meeste acties in het kader van dit initiatief.


II. Doelstellingen en prioriteiten


De activiteiten die zijn beschreven in dit verslag, zijn gebaseerd op het jaarlijkse werkprogramma voor de uitvoering van EU Aid Volunteers in 2017, dat door de Commissie 4 is vastgesteld overeenkomstig artikel 21, lid 3, van Verordening (EU) nr. 375/2014 en artikel 84, lid 2, van het Financieel Reglement 5 . In de begroting is een bedrag van 20 972 000 EUR uitgetrokken voor de uitvoering van het initiatief, met de volgende doelstellingen:


·het versterken van de weerbaarheid en de risicobeheersing van rampen in kwetsbare, fragiele of door rampen getroffen gebieden en vergeten crises;

·het selecteren, opleiden en uitzenden van vrijwilligers;

·capaciteitsopbouw en technische bijstand voor organisaties die vrijwilligers ontvangen en uitzenden;

·verzekeringen voor EU-vrijwilligers, -stagiairs en -deelnemers die zich bezighouden met capaciteitsopbouw in de Europese Unie;

·het uitvoeren van het opleidingsprogramma en het opleiden van kandidaat-vrijwilligers;

·het certificeren van uitzendende en ontvangende organisaties;

·het oprichten en onderhouden van het platform voor EU Aid Volunteers voor registratie, netwerken, online vrijwilligerswerk, opleidingen en voorlichtings- en communicatieacties;

·het uitvoeren van de tussentijdse evaluatie van de tenuitvoerlegging van EU Aid Volunteers.


III. In 2017 uitgevoerde acties


De in de punten 1 tot en met 4 beschreven acties zijn gedelegeerd aan en worden uitgevoerd door het EACEA in samenwerking met de diensten van de Commissie 6 .


Het EACEA is verantwoordelijk voor de oproepen tot het indienen van voorstellen en aanbestedingen, het beheer van de contracten en de uitvoering van de desbetreffende begrotingskredieten overeenkomstig de jaarlijkse werkprogramma's die door de Commissie zijn vastgesteld. Wat betreft het operationeel beheer blijft de Commissie rechtstreeks verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het netwerk voor de partners en de EU Aid Volunteers, het online platform, de communicatie en de tussentijdse evaluatie van het initiatief die in 2017 is uitgevoerd.


1.Uitzending


De uitzending van EU Aid Volunteers naar humanitaire projecten in landen die getroffen zijn door rampen, biedt Europese burgers en langdurig ingezetenen van de EU een concrete mogelijkheid om blijk te geven van solidariteit met mensen in nood. Uitzendingen naar derde landen waarbij vrijwilligers voltijds worden ingezet, worden ondersteund door online vrijwilligerswerk, waarvoor burgers over de hele wereld zich kunnen opgeven.


Naar aanleiding van de oproep tot het indienen van voorstellen van 2015 zijn er in 2 projecten 44 EU Aid Volunteers uitgezonden, en naar aanleiding van de oproep van 2016 zijn er in 4 projecten 162 EU Aid Volunteers uitgezonden. In totaal waren eind 2017/begin 2018 206 vrijwilligers uitgezonden naar 28 landen. De vrijwilligers werden uitgezonden naar landen over de hele wereld, met uitzondering van landen waar sprake is van aanhoudende gewapende conflicten. Hoewel het aantal vrijwilligers toeneemt, blijft het ver achter bij het initiële streefgetal van 4 000 EU Aid Volunteers in 2020. Achterliggende redenen zijn onder meer de hindernissen voor deelname, zoals de certificering van organisaties of de noodzaak partnerschappen aan te gaan met andere organisaties om EU-financiering te kunnen aanvragen. De tussentijdse evaluatie van EU Aid Volunteers bevat nadere bevindingen hieromtrent.


De EU Aid Volunteers hebben een uiteenlopende achtergrond en verschillende vaardigheden, wat aansluit bij de op behoeften gebaseerde benadering van het uitzenden en selecteren van potentiële vrijwilligers. Er is vooral behoefte aan vaardigheden op het vlak van rampenbeheer, communicatie, financieel beheer en boekhouding, projectbeheer en aanpassing aan klimaatverandering, gendergelijkheid, en ontwikkeling met inschakeling van de plaatselijke gemeenschap.


Voorbeelden van vrijwilligersprojecten


Het uitzendingsproject 'EU Aid Volunteers in action' wordt uitgevoerd door twee Europese niet-gouvernementele organisaties (ngo's), te weten Gruppo di Volontariato Civile (Italië) en Alianza por la Solidaridad (Spanje), en 13 organisaties uit derde landen met steun van een geassocieerde organisatie van de Universiteit van Bologna. Het project is bedoeld om Europese burgers te betrekken bij humanitaire hulpacties via de uitzending van 38 EU Aid Volunteers.


In Haïti    ondersteunt het project partnerorganisaties bij de opbouw van partnerschappen en versterking van de capaciteit voor het leveren van humanitaire hulp na de aardbeving die in 2010 het westelijke deel van het eiland heeft getroffen: 'Wij ondersteunen kleine lokale producenten en landbouwersorganisaties en hun deelname aan het besluitvormingsproces van de gemeenten. Wij willen een bijdrage leveren aan langdurige en duurzame lokale ontwikkeling, in nauwe samenwerking met autoriteiten, initiatiefnemers, begunstigden en lokale organisaties.' (Een EU Aid Volunteer in Haïti)


In Libanon zijn de projectactiviteiten een aanvulling op lopende humanitaire hulpacties en gericht op behoeften die lokaal zijn vastgesteld door partnerorganisaties: "Ik ben in oktober 2017 in Zahle in Libanon gestationeerd.[…] Omdat er een gebrek was aan expertise in data-analyse heeft mijn bijdrage een duidelijke impact op de activiteiten [van mijn organisatie] en voel ik mij gesterkt om voorstellen te doen voor passende onderzoeksoplossingen en -instrumenten. Kwantitatieve analyses zijn een bron van informatie en ondersteunen de beschermingsactiviteiten." (Een EU Aid Volunteer in Libanon)


Het uitzendingsproject 'EU Aid Volunteers ACTing against disaster risks (EUAVACT)' wordt uitgevoerd door een consortium van ACT Alliance-organisaties. Er werken 38 vrijwilligers aan dit project, waarmee wordt beoogd een bijdrage te leveren aan effectievere (door de EU geboden) humanitaire respons, het rampenrisico te verminderen en de weerbaarheid te vergroten in vijf landen (Ethiopië, Oeganda, Nepal, Bangladesh en Cambodja) door middel van versterking van lokale ngo's en kwetsbare, rampgevoelige gemeenschappen. "Omdat wij opereren vanuit het hoofdkantoor [van de organisatie] in Phnom Penh zijn projecten zoals deze een fantastische kans om te zien hoe de activiteiten worden ontplooid. Bij de reis die het team heeft ondernomen naar de gemeenschappen in de provincie Kampong Speu was het resultaat bijvoorbeeld een hogere levensstandaard en betere voeding voor de meest kwetsbare gemeenschappen. Er zijn een nieuw waterreservoir en een nieuw kanaal aangelegd in het kader van het plan voor aanpassing aan klimaatverandering, de weerbaarheid is verbeterd en de dagelijkse voeding van de bevolking kon worden aangevuld met een constante aanvoer van groenten zoals tomaten, watermeloenen, komkommers en aubergines." (Een EU Aid Volunteer in Cambodja)


Verhalen uit de dagelijkse praktijk:

https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/stories_en  


Uitzendingsprojecten: https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/projects_en  


2017 is het derde jaar van uitvoering van het initiatief. De oproep voor het indienen van voorstellen voor 2017 7 is gepubliceerd op 3 maart 2017 met een budget van in totaal 12 600 000 EUR voor de cofinanciering van projecten. De oproep is bedoeld voor cofinanciering van uitzendingsprojecten voor EU Aid Volunteers, inclusief stages voor junior professionals en aanvullende capaciteitsopbouwactiviteiten door vrijwilligers.


Er werden zes projecten geselecteerd 8 voor cofinanciering met een totale EU-subsidie van 5 726 880 EUR. In het kader van deze projecten zullen vanaf 2018 175 EU Aid Volunteers worden uitgezonden.


De eerste acht vacatures voor online vrijwilligerswerk zijn in 2017 gepubliceerd en ingevuld.


2.Technische bijstand en capaciteitsopbouw


Projecten voor capaciteitsopbouw en technische bijstand 9 die financiering ontvangen in het kader van EU Aid Volunteers, versterken de capaciteiten van de organisaties die willen deelnemen aan het initiatief, en verzekeren dat de organisaties zorg dragen voor naleving van de normen en procedures die gelden voor het initiatief.


In 2017 is er een oproep gepubliceerd tot het indienen van voorstellen 10 voor cofinanciering van capaciteitsopbouwprojecten ten behoeve van ontvangende organisaties en projecten voor technische bijstand ten behoeve van in de EU gevestigde uitzendende organisaties, op gebieden zoals rampenbeheer, beheer van vrijwilligerswerk en behoeftenanalyses. Zoals aangegeven in het jaarlijkse werkprogramma 11 is er voor 2017 een budget toegewezen van 7 607 000 EUR.


Er werden 18 aanvragen (4 voor technische bijstand en 14 voor capaciteitsopbouw) geselecteerd voor cofinanciering 12 met een totale EU-subsidie van 9 909 346 EUR.


In totaal resulteerden de oproepen in de periode 2014-2017 in de financiering van 22 projecten voor capaciteitsopbouw, waarbij 242 organisaties uit 18 EU-landen en 55 organisaties uit derde landen betrokken waren. Er werden 11 projecten voor technische bijstand, met in totaal 66 begunstigden uit 25 EU-landen, gefinancierd. Deze projecten versterkten de beheer- en operationele systemen van de deelnemende organisaties en hielpen hen als partners samen te werken teneinde de beste praktijken op het gebied van humanitaire hulpverlening en beheer van vrijwilligerswerk te realiseren.


Projectvoorbeelden


Capaciteitsopbouw


Het project EU Aid Volunteers — Getting Involved, uitgevoerd onder leiding van Gruppo di Volontariato Civile (Italië), heeft partners uit de EU en derde landen samengebracht met het oog op versterking van hun capaciteiten op het gebied van respons bij rampen, ontwikkeling van lokaal vrijwilligerswerk en naleving van de normen voor beheer van vrijwilligers welke vereist zijn voor deelname aan EU Aid Volunteers. Voor de uitvoering van het project zijn tal van activiteiten gecombineerd, waaronder opleiding van opleiders, uitwisselingsbezoeken, regionale workshops en hulpmiddelen die zijn afgestemd op de behoeften die op lokaal niveau zijn vastgesteld.


Het project ACT for Humanitarian Capacity Development in EU Aid Volunteers initiative, uitgevoerd onder leiding van Stichting Interkerkelijke Organisatie Voor Ontwikkelingssamenwerking (Nederland), heeft een groot consortium van organisaties uit landen zoals Ethiopië, Nepal, Oeganda en Bangladesh tot stand gebracht. Door een combinatie van onder meer e-learning, beoordelingen van organisatorische capaciteiten, en planning en opleiding op het gebied van voorzorgs- en weerbaarheidsmaatregelen voor noodsituaties werkten de projectpartners aan naleving van de certificeringsvereisten van EU Aid Volunteers en aan de opbouw van humanitaire capaciteiten en betere leiderschapskwaliteiten van lokale en nationale ngo's in rampgevoelige landen.


In het project Volunteering in Humanitarian Aid — Host Organisations, uitgevoerd onder leiding van Association France Volontaires (Frankrijk), werden activiteiten ontplooid ter vergroting van de weerbaarheid van gemeenschappen middels opbouw van de capaciteiten van lokale vrijwilligers, en werd gewerkt aan de certificering van de ontvangende organisaties door versterking van hun beheer van vrijwilligerswerk en ontwikkeling van een cultuur van 'humanitair vrijwilligerswerk'. Het project beoogde enerzijds certificering van projectpartners als uitzendende en ontvangende organisaties in het kader van EU Aid Volunteers, en heeft daarnaast de projectpartners ook geleerd in partnerschappen te werken binnen de structuur van het projectconsortium van EU Aid Volunteers en gebruik te maken van de toegang tot netwerken van andere organisaties.


Technische bijstand


Het project Technical Assistance for Humanitarian Aid Organisation from Central Eastern Europe to Enable Efficient Deployment of Volunteers, uitgevoerd onder leiding van Polska Akcja Humanitarna Fundacja (Polen), heeft organisaties uit Polen, Tsjechië, Estland en Slowakije samengebracht. De voornaamste doelstelling van het project was het consortium te helpen bij het certificeringsproces van nieuwe uitzendende organisaties in het kader van EU Aid Volunteers. Bij dit project is een speciale opleiding verzorgd, die erin heeft geresulteerd dat een groter aantal mensen is opgeleid in personeelsbeheer, beheer van vrijwilligerswerk, kennisbeheer en projectbeheer. Het project was ook gericht op het doorvoeren van verbeteringen in het kennisbeheer binnen de verschillende organisaties om te voorkomen dat er kennis wegvloeit als gevolg van personeelswisselingen, en op het bevorderen van de verspreiding van kennis en ervaringen onder medewerkers en vrijwilligers.


Het project Strengthening Human Resource Capacity for Volunteer Management and Humanitarian Response, uitgevoerd onder leiding van Concern Worldwide (Ierland), was gericht op het verbeteren van de personeelssystemen van uitzendende organisaties om de capaciteit van de deelnemende organisaties op het gebied van beheer van vrijwilligerswerk te verbeteren zodat zij aan de certificeringsnormen voor EU Aid Volunteers voldoen, alsook op het delen van de geleerde lessen en opgedane ervaringen. De consortiumpartners zijn inmiddels gecertificeerde uitzendende organisaties en nemen momenteel deel aan projecten voor de uitzending van EU Aid Volunteers.


Afbeelding 1: Projecten voor technische bijstand en capaciteitsopbouw van EU Aid Volunteers in de periode 2015 - 2017


Organisaties die zich bezighouden met:


Uitsluitend technische bijstand

Uitsluitend capaciteitsopbouw

Technische bijstand en capaciteitsopbouw


3.Certificering


Organisaties die EU Aid Volunteers willen uitzenden of ontvangen, moeten gecertificeerd zijn als uitzendende organisatie (niet-gouvernementele organisaties of overheidsinstellingen gevestigd in de EU) of als ontvangende organisatie (niet-gouvernementele organisaties en overheidsinstellingen gevestigd in derde landen, of internationale organisaties) in overeenstemming met het certificeringsmechanisme van EU Aid Volunteers. Via dit mechanisme wordt gecontroleerd of de deelnemende organisaties voorafgaand aan en tijdens de uitzending van vrijwilligers volledig in staat zijn uitvoering te geven aan de normen voor beheer van vrijwilligerswerk in het kader van EU Aid Volunteers.


In 2015 is een open oproep gepubliceerd die het mogelijk maakt tot 30 september 2020 aanvragen in te dienen 13 . In 2017 werden 63 nieuwe organisaties gecertificeerd - dit brengt het totale aantal gecertificeerde organisaties in het kader van EU Aid Volunteers op 145 (36 uitzendende en 109 ontvangende organisaties).


4.Opleidingsprogramma


Het opleidingsprogramma voor EU Aid Volunteers wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de onderneming ICF Consulting Services Ltd (ICF). In 2017 werden 178 kandidaat-vrijwilligers opgeleid in opleidingscentra in Oostenrijk en Nederland. Net als in eerdere opleidingsrondes nam ook een aantal reservekandidaten deel aan de opleiding om te verzekeren dat er vervangende vrijwilligers kunnen worden ingezet voor kandidaten die zich afmelden of niet langer beschikbaar zijn. De definitieve selectie vindt plaats na afloop van de opleiding.


Het opleidingsprogramma voor EU Aid Volunteers is gebaseerd op een in Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 opgenomen competentiekader. Het programma kan worden gevolgd via een gecombineerd leerconcept, dat bestaat uit een inleidende leertijd via e-learning en klassikaal contactonderwijs en zowel verplichte als facultatieve opleidingsmodules, en een scenario-gebaseerde oefening 14 .


Hoewel de opleiding in het verleden uitsluitend in het Engels werd gegeven, is in 2017 voor de eerste keer een groep vrijwilligers opgeleid in het Spaans. De kandidaat-vrijwilligers zijn nog steeds heel tevreden over de opleiding en de gemiddelde tevredenheidsscore is 9 uit 10 punten.


5.Ondersteuningsmaatregelen


De voorlichting over het initiatief bestond in 2017 onder meer uit de productie van een reeks video's bestemd voor potentiële EU Aid Volunteers en organisaties voor EU Aid Volunteers, en informatieverstrekking over het initiatief aan het grote publiek. Op de Internationale Dag van het vrijwilligerswerk is er door de Commissie en partnerorganisaties en via andere publicatiekanalen van externe media en niet-gouvernementele organisaties een communicatiepakket uitgebracht waarin het veldwerk van EU Aid Volunteers en hun solidariteit met mensen in nood onder de aandacht wordt gebracht.


Op het platform voor EU Aid Volunteers is meer informatie te vinden over vacatures voor voltijds uitzending als vrijwilliger en online vrijwilligerswerk. Het platform biedt ook instrumenten voor het beheer van EU Aid Volunteers, een gegevensbestand met vrijwilligers die hun opleiding succesvol hebben afgerond, instrumenten voor het beheer van online vrijwilligerswerk, samenwerkingsruimten voor vrijwilligers en projecten, een openbaar forum met het laatste nieuws over het initiatief, de mogelijkheid om verhalen uit de dagelijkse praktijk te posten, en verslagleggings- en onderzoeksinstrumenten. Het platform trekt bezoekers van over de hele wereld en eind 2017 hadden 1 500 personen gereageerd op de vacatures voor vrijwilligerswerk.


In februari 2017 is er een workshop van het netwerk van EU Aid Volunteers gehouden voor organisaties die betrokken zijn bij EU Aid Volunteers via uitzendingsprojecten, certificering in het kader van EU Aid Volunteers, of projecten voor technische bijstand of capaciteitsopbouw. De workshop was voornamelijk bedoeld om onder de deelnemende humanitaire hulp- en vrijwilligersorganisaties informatie over geleerde lessen, ervaringen, adviezen en meningen te vergaren met het oog op verdere invulling van de toekomst van EU Aid Volunteers. De workshop werd bezocht door 93 deelnemers uit 45 EU-landen en derde landen. Om meer bekendheid te geven aan het initiatief werd de deelnemende organisaties verzocht ook andere organisaties waarmee zij graag zouden samenwerken uit te nodigen voor de workshop. In aanvulling op de workshop zijn in de loop van het jaar voorlichtingsevenementen georganiseerd in EU-landen.


Op 5 april 2017 werd door het EACEA een infodag georganiseerd om uitleg te geven over de financieringsmogelijkheden voor 2017 in het kader van EU Aid Volunteers. Het evenement werd bezocht door 83 deelnemers en werd ook gevolgd via webstreaming.


Overeenkomstig artikel 27, lid 4, onder b), van de verordening is de Commissie verplicht bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in te dienen over de tussentijdse evaluatie van de behaalde resultaten en de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de tenuitvoerlegging van Verordening nr. 375/2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp"). In 2017 is door een externe contractant een verslag opgesteld 15 met een evaluatie van de behaalde resultaten en de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de tenuitvoerlegging van de verordening. Dit verslag bevat onder meer beoordelingen van de impact van het initiatief op de humanitaire sector en de kosteneffectiviteit van het programma in de eerste drie uitvoeringsjaren sinds de vaststelling van het programma in 2014. De algemene conclusie is dat het initiatief meerwaarde biedt en dat de doelstellingen van het initiatief relevant zijn voor belanghebbenden. Verbeterpunten zijn de vereenvoudiging van processen en administratieve procedures, verkorting van de tijd die benodigd is voor uitzendingen, bevordering van synergieën met bestaande programma's en projecten van de Commissie, en accentverschuiving van financieringsprocessen (ter ondersteuning van het beheer van vrijwilligerswerk of organisatorische vaardigheden en capaciteiten) naar humanitaire resultaatgerichte activiteiten. In het verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de tussentijdse evaluatie van de tenuitvoerlegging van EU Aid Volunteers is meer informatie te vinden over de resultaten en potentiële aandachtsgebieden voor verdere ontwikkeling van het initiatief.


IV. Conclusies en krijtlijnen voor de toekomst


De geboekte vooruitgang bij de uitvoering van EU Aid Volunteers in 2017 werd gekenmerkt door voortzetting van de projecten voor uitzending van vrijwilligers en capaciteitsopbouw/technische bijstand die in voorgaande jaren zijn gefinancierd. In 2017 zijn zes nieuwe projecten voor uitzending van vrijwilligers, vier projecten voor technische bijstand en veertien projecten voor capaciteitsopbouw geselecteerd. Het aantal EU Aid Volunteers dat wordt uitgezonden naar derde landen, neemt nog steeds toe: de oproep van 2017 resulteerde in 175 uitgezonden vrijwilligers, vergeleken met de 44 vrijwilligers die werden uitgezonden naar aanleiding van de oproep van 2015 en 162 naar aanleiding van de oproep van 2016. Opnieuw zijn de vrijwilligers bijzonder tevreden over het opleidingsprogramma en voor 2018 zijn meer opleidingssessies gepland dan er in 2017 hebben plaatsgevonden. Naast opleidingen in het Spaans zijn er nu ook opleidingen in het Frans gepland.


Het lopende certificeringsproces resulteerde in 2017 in 63 gecertificeerde organisaties (in aanvulling op de 20 gecertificeerde organisaties in 2015 en 62 in 2016). Eind 2017 waren er in totaal 145 gecertificeerde uitzendende en ontvangende organisaties. Dit betekent dat het initiatief thans veelbelovende vooruitgang heeft geboekt in het bereiken van het kritieke aantal gecertificeerde organisaties dat nodig is om grotere aantallen vrijwilligers uit te zenden. In 2017 werd een verdere vereenvoudiging van het certificeringsproces doorgevoerd, en de vereenvoudigde formulieren werden in 2018 online ter beschikking gesteld.


Het platform voor EU Aid Volunteers is verder ontwikkeld en de eerste vacatures voor online vrijwilligerswerk zijn op het platform geplaatst. Via het platform kan nu bovendien online vrijwilligerswerk worden aangeboden ter ondersteuning van projectactiviteiten voor capaciteitsopbouw en technische bijstand, bijvoorbeeld via onderzoek. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat het aantal online vrijwilligersdiensten de komende maanden zal toenemen. Het platform voor EU Aid Volunteers zal in 2018 vaker worden gebruikt voor het publiceren van verhalen van vrijwilligers en zal verder worden aangepast aan de behoeften van organisaties op het gebied van beheer van vrijwilligerswerk.


In lijn met de doelstellingen en prioriteiten van het initiatief die zijn vervat in het jaarlijks werkprogramma 16 , zullen in 2018 dankzij de bovengenoemde activiteiten meer uitzendende en ontvangende organisaties kunnen profiteren van projecten voor capaciteitsopbouw en technische bijstand en zullen meer EU Aid Volunteers worden uitgezonden naar landen buiten de EU.


Via communicatieactiviteiten zal verder uitvoering worden gegeven aan de promotie van EU Aid Volunteers. Ook zal er verder bewijs worden verzameld van de impact van EU Aid Volunteers op de deelnemende organisaties en vrijwilligers. De versterking van het netwerk voor EU Aid Volunteers zal worden voortgezet, met inbegrip van een netwerkworkshop voor organisaties die deelnemen aan het initiatief en een workshop waarin EU Aid Volunteers de ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens hun uitzendingen, kunnen delen en nauwere banden kunnen opbouwen met de humanitaire sector. De ervaringen die zijn opgedaan tijdens deze beide evenementen, zullen worden aangewend voor de verdere ontwikkeling van het initiatief.

De genoemde acties zijn voorzien voor de huidige uitvoeringsperiode tot eind 2020. Het is de bedoeling de processen te versnellen, de administratieve procedures te vereenvoudigen, de ondersteuning van belanghebbende organisaties te verbeteren, de financieringsmogelijkheden verder te bevorderen en succesverhalen te delen.

In het kader van de voorbereidingen van de koers voor het volgende meerjarig financieel kader voor 2021-2027 heeft de Commissie voorgesteld EU Aid Volunteers te integreren in het Europees Solidariteitskorps teneinde de synergieën en impact te maximaliseren en vereenvoudiging te bewerkstelligen.


Meer informatie over EU Aid Volunteers is te vinden op: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en

(1) Artikel 214, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie: “Er wordt een Europees vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening opgericht, als kader voor gemeenschappelijke bijdragen van Europese jongeren aan de humanitaire hulpacties van de Unie. Het Europees Parlement en de Raad stellen volgens de gewone wetgevingsprocedure bij verordeningen het statuut en de regels voor de activiteiten van het korps vast."
(2) Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp") (PB L 122 van 24.4.2014, blz. 1), Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 van de Commissie van 24 oktober 2014 tot vaststelling van normen inzake kandidaat-vrijwilligers en EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp (PB L 373 van 31.12.2014, blz. 8). Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014 van de Commissie van 20 november 2014 tot vaststelling van de uitvoeringsvoorschriften van Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp") (PB L 334 van 21.11.2014, blz. 52).
(3) http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en
(4)

 Uitvoeringsverordening C(2016) 8989 van de Commissie van 6 januari 2017 betreffende de goedkeuring van het werkprogramma van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp in 2017.

(5) Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie en tot intrekking van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 (PB L 298 van 26.10.2012).
(6)

 De taakverdeling tussen de Commissie en het EACEA is gebaseerd op Besluit C(2013) 9189 van de Commissie van 18 december 2013, waarbij bevoegdheden worden gedelegeerd aan het EACEA met het oog op het vervullen van taken die verband houden met de uitvoering van programma's van de Unie op het gebied van onderwijs, audiovisuele media en cultuur, in het bijzonder de uitvoering van kredieten van de algemene begroting van de Unie en toewijzingen uit het EOF.

(7) EACEA/08/2017, Publicatieblad C 67 van 3.3.2017, blz. 9.
(8) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/list_of_successful_applications.pdf  
(9) Artikel 10, lid 6, en artikel 15 van Verordening (EU) nr. 375/2014.
(10) EACEA 09/2017, Publicatieblad C 67 van 3.3.2017, blz. 9.
(11) C(2016) 8989 final van 6.1.2017.
(12) https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/technical-assistance-and-capacity-building-eacea092017_en Dit was meer dan het bedrag dat oorspronkelijk was uitgetrokken voor dit type activiteit (7 607 000 EUR) en de financiering is opnieuw toegewezen vanuit de onderbesteding op het gebied van uitzendingen. De oorspronkelijke cijfers uit het aanvraagstadium zijn later aangepast.
(13) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
(14) Bijlage II bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014.
(15) http://ec.europa.eu/echo/funding-evaluations/evaluations/thematic-evaluations_en
(16) Uitvoeringsverordening C(2018)165 van de Commissie van 22.1.2018 betreffende de goedkeuring van het werkprogramma 2018.