Artikelen bij COM(2019)289 - Jaarverslag over de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 24.6.2019

COM(2019) 289 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Jaarverslag over de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018


I. Inleiding


In overeenstemming met artikel 214, lid 5, van het Verdrag van Lissabon heeft de Europese Unie (EU) in 2014 het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp (EU Aid Volunteers initiatief) opgericht 1 . Het initiatief heeft tot doel de EU beter in staat te stellen op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te bieden en de capaciteit en weerbaarheid van kwetsbare of door rampen getroffen gemeenschappen in derde landen te vergroten. Tegelijkertijd biedt het initiatief Europese burgers de mogelijkheid blijk te geven van solidariteit met mensen in nood door deel te nemen aan humanitaire acties in deze landen.


Onderhavig verslag bevat een beschrijving van de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018. Het verslag is opgesteld in overeenstemming met artikel 27, lid 4, onder a), van Verordening (EU) nr. 375/2014 2 , waarin wordt bepaald dat de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad jaarverslagen moet indienen over de geboekte vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van deze verordening. Eerdere verslagen betreffende de jaren 2014, 2015, 2016 en 2017 zijn online beschikbaar 3 .


Het verslag is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld en geanalyseerd overeenkomstig een toezichtskader voor de uitvoering van acties in het kader van het initiatief. Dit toezichtskader is opgesteld en goedgekeurd door de Commissie en het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA), dat verantwoordelijk is voor het beheer van de meeste acties in het kader van het initiatief.


II. Doelstellingen en prioriteiten


De activiteiten die zijn beschreven in dit verslag, zijn gebaseerd op het jaarlijkse werkprogramma voor de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018, zoals vastgesteld door de Commissie 4 overeenkomstig artikel 21, lid 3, van Verordening (EU) nr. 375/2014. In de begroting is een bedrag van 19 235 000 EUR uitgetrokken voor de uitvoering van het initiatief, met de volgende doelstellingen:


·het versterken van de weerbaarheid en de risicobeheersing van rampen in kwetsbare, fragiele of door rampen getroffen gebieden en vergeten crises;

·het tot stand brengen van synergie met projecten gericht op rampenparaatheid;

·het selecteren, opleiden en uitzenden van vrijwilligers;

·capaciteitsopbouw en technische bijstand voor organisaties die vrijwilligers uitzenden en ontvangen;

·het certificeren van uitzendende en ontvangende organisaties;

·het onderhouden en verder ontwikkelen van het platform voor EU Aid Volunteers voor registratie, netwerkvorming, online vrijwilligerswerk en opleidingen;

·stimuleringsactiviteiten en promotie van het EU Aid Volunteers initiatief.


IIII. In 2018 uitgevoerde acties


De acties die zijn beschreven in punt 1 t/m 4 van dit document zijn gedelegeerd aan en worden uitgevoerd door het EACEA, in samenwerking met de Commissie 5 .


Het EACEA is verantwoordelijk voor de oproepen tot het indienen van voorstellen en aanbestedingen, het beheer van de contracten en de uitvoering van de desbetreffende begrotingskredieten overeenkomstig de jaarlijkse werkprogramma's die door de Commissie zijn vastgesteld. Wat betreft het operationeel beheer blijft de Commissie rechtstreeks verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het netwerk voor de partners en de EU Aid Volunteers, het online platform, de communicatie en de tussentijdse evaluatie van het initiatief waarmee in 2017 is gestart. Het evaluatieverslag en het werkdocument van de diensten van de Commissie werden in juni 2018 goedgekeurd 6 .


1.Uitzending


De uitzending van EU Aid Volunteers naar humanitaire projecten in landen die getroffen zijn door rampen, biedt Europese burgers en langdurig ingezetenen van de EU een concrete mogelijkheid om blijk te geven van hun solidariteit met mensen in nood. Uitzendingen naar derde landen waarbij vrijwilligers voltijds worden ingezet, worden ondersteund door online vrijwilligerswerk waaraan burgers over de hele wereld kunnen deelnemen.


Mogelijkheden voor vrijwilligerswerk die worden gefinancierd uit hoofde van het EU Aid Volunteers initiatief, worden op het platform voor EU Aid Volunteers gepubliceerd door consortia van uitzendende en ontvangende organisaties 7 .


In onderstaande grafiek wordt een overzicht gegeven van het aantal EU Aid Volunteers dat in de periode 2015-2018 is gefinancierd naar aanleiding van de jaarlijkse oproepen tot het indienen van voorstellen.


Figuur 1: Aantal vrijwilligers per oproepjaar


De EU Aid Volunteers hebben uiteenlopende achtergronden en vaardigheden, wat aansluit bij de op behoeften gebaseerde benadering van het selecteren en uitzenden van potentiële vrijwilligers. Van de 368 vrijwilligersplaatsen die naar verwachting beschikbaar zullen zijn in 2019 willen de organisaties 275 plaatsen (75,7 %) aanbieden aan junior vrijwilligers (met minder dan vijf jaar relevante ervaring) en 93 plaatsen (25,3 %) aan senior vrijwilligers (met meer dan vijf jaar relevante ervaring) 8 .


In onderstaande afbeelding is te zien voor welke landen in 2019 uitzendingen zijn gepland naar aanleiding van de oproep uit 2018. Alvorens wordt gestart met de uitzendingen, wordt onderzocht hoe het gesteld is met de veiligheid in de verschillende landen (bv. in Nicaragua en Burundi).


Figuur 2: Landen waarnaar uitzendingen zijn gepland op grond van de oproep tot het indienen van voorstellen uit 2018


Sinds de start van het initiatief is er bij de organisaties vooral vraag naar vaardigheden op het vlak van communicatie (17 %), rampenbeheer (11 %), financieel beheer (10 %), capaciteitsopbouw (10 %), projectbeheer (9 %), ontwikkeling met inschakeling van de plaatselijke gemeenschap (7 %), gendergelijkheid (7 %), monitoring en evaluatie (4 %) en aanpassing aan klimaatverandering (4 %).


Sinds de start van het initiatief zijn 77 online vrijwilligersopdrachten met succes afgerond, waarvan 54 in 2018. Tot de meest gevraagde taken behoorden activiteiten op het gebied van onderzoek, vertaling, grafisch ontwerp, kennisuitwisseling, technologie en kartering.


Voorbeelden van vrijwilligersprojecten die in 2018 zijn uitgevoerd 9


Het project 'EU Aid Volunteers strengthening the resilience and response capacity of vulnerable and disaster-affected communities in the Middle East, Africa, Southern and Central America' (EU Aid Volunteers vergroten de capaciteit en weerstand van kwetsbare of door rampen getroffen gemeenschappen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika) wordt georganiseerd door drie uitzendende organisaties uit Italië (GVC) en Spanje (Alianza por la Solidaridad en Acción Contra El Hambre) die gezamenlijk 33 hulpacties in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief uitvoeren voor 19 ontvangende organisaties in 12 derde landen (Tunesië, Palestina, Jordanië, Libanon, Bolivia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Burkina Faso, Burundi, Mozambique, Mauritanië). In Guatemala is het project bedoeld om de capaciteit van lokale organisaties voor het ontvangen van vrijwilligers te vergroten, noodsituaties te voorkomen en de rampenparaatheid te verbeteren. Europeanen en lokale burgers werken samen aan het versterken van de weerbaarheid van kwetsbare gemeenschappen in de minst ontwikkelde en kwetsbare landen. Een junior EU Aid Volunteer die actief is op het vlak van monitoring, evaluatie, verantwoording en educatie vertelt over zijn rol in Guatemala, waar hij onderzoek heeft verricht naar de voeding van kinderen:

"Wat vooral veel tijd vraagt, zijn de kortetermijntaken op projectniveau. Bijvoorbeeld het deelnemen aan de selectie van begunstigden, het berekenen van de steekproefomvang van een bepaald onderzoek, het opstellen van een vragenlijst die op een tablet kan worden gebruikt, het bestuderen van statische onderzoeken, het vaststellen van indicatoren... Het is meestal behoorlijk technisch maar ik voel me nuttig omdat ik mijn kennis van IT en statistiek kan inzetten voor deelname aan het project. [...] Vanuit professioneel oogpunt was het een goede reminder: ik weet nu weer hoe lastig het is om ter plekke een evenwicht te vinden tussen theorie en realiteit. Hoe kies je voor je onderzoek willekeurige woningen op 2 400 meter hoogte wanneer sommige daarvan op 40 minuten loopafstand liggen, op een geïsoleerde plek, aan de andere kant van een rivier? [...] Hoewel ik op de eerste dag heb meegekeken en veel heb geleerd van het uiterst professionele team, was het de bedoeling dat ik zelf onderzoeken zou doen en stond ik aan het hoofd van een van de twee teams van twee onderzoekers die met een antropometer de lengte en het gewicht van kinderen jonger dan 5 jaar controleerden om vast te stellen of zij ondervoed waren." ( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/story-meal_en )


Het project 'Sustainable development through humanitarian aid volunteers' (Duurzame ontwikkeling dankzij vrijwilligers voor humanitaire hulp) vult het werk aan dat wordt verricht om partners buiten de EU te ondersteunen met deskundige vrijwilligers op het gebied van humanitaire hulp om aan hun lokale projecten te werken en hun begunstigden te helpen. In het project wordt door EU-partners uit Frankrijk (ADICE), Italië (ASPEm) en Estland (MTÜ Mondo) en ontvangende organisaties in tien derde landen (Thailand, Nepal, India, Uganda, Kenia, Ghana, Peru, Bolivia, Oekraïne en Palestina) samengewerkt aan vrijwilligersprojecten met een duur van zes tot twaalf maanden.

Een senior EU Aid Volunteer die actief is op het vlak van ontwikkeling met inschakeling van de plaatselijke gemeenschap, vertelt: 'Ik was uitgezonden naar het kleine moslimdorp Kokpayom in het zuiden van Thailand, dat in de buurt ligt van zoutwaterkanelen en is omringd door mangrovebossen. De ontvangende organisatie zet zich al lange tijd in voor het dorp en de nadruk ligt daarbij op onderwijs, een leven lang leren, ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschap en milieubehoud. Ik hielp de ontvangende ngo met de ontwikkeling van effectievere netwerkactiviteiten, zodat zij sterkere en duurzamere partnerschappen kan opbouwen. Een van mijn taken was de ngo helpen met de ontwikkeling van een strategischer samenwerkingsverband met de school van de plaatselijke gemeenschap, met als doel bevordering en ondersteuning van onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is, een leven lang leren voor betere toekomstperspectieven, en ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschap.'( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/story-field-eu-aid-volunteer-petya-6-month-thailand_en )


Meer verhalen uit de dagelijkse praktijk: https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/


De in 2018 gedane oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitzending van EU Aid Volunteers 10 is gepubliceerd op 1 februari 2018 met een indieningstermijn tot 6 april 2018. De oproep is bedoeld voor cofinanciering van uitzendingsprojecten voor EU Aid Volunteers, inclusief stages voor junior professionals en aanvullende capaciteitsopbouwactiviteiten door vrijwilligers. In eerste instantie was er aan deze oproep een begroting van 8 400 000 EUR toegewezen en zouden er naar verwachting acht voorstellen worden geselecteerd. De belangstelling voor deze oproep was echter groter dan verwacht en het aantal aanvragen steeg in vergelijking met 2017 van 6 naar 13. Na de evaluatie van de aanvragen is de begroting vervolgens verhoogd naar 12 000 000 EUR door overheveling van 3 600 000 EUR uit de begroting van de oproep tot het indienen van voorstellen voor technische bijstand en capaciteitsopbouw. Er zijn elf projecten geselecteerd 11 voor cofinanciering, met een totale EU-subsidie van 12 015 059 EUR. De projecten zijn in oktober-december 2018 van start gegaan en zullen resulteren in de uitzending van 368 EU Aid Volunteers eind voorjaar 2019.


2.Technische bijstand en capaciteitsopbouw


Projecten voor capaciteitsopbouw en technische bijstand 12 die financiering ontvangen in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief, versterken de capaciteiten van de organisaties die EU Aid Volunteers willen uitzenden en waarborgen dat zij zorg dragen voor naleving van de normen en procedures die in het kader van het initiatief zijn vastgesteld.


Op 27 maart 2018 publiceerde het EACEA een oproep tot het indienen van voorstellen 13 met een indieningstermijn tot 1 juni 2018. Deze oproep is bedoeld voor cofinanciering van capaciteitsopbouwprojecten ten behoeve van ontvangende organisaties buiten de EU en projecten voor technische bijstand ten behoeve van in de EU gevestigde uitzendende organisaties, op gebieden zoals rampenbeheer, beheer van vrijwilligerswerk en behoeftenanalyses. De totale begroting die in het jaarlijkse werkprogramma is toegewezen aan de cofinanciering van projecten, is teruggebracht van 7 700 000 EUR naar 4 100 000 EUR, na de overheveling van 3 600 000 EUR naar de projecten die in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitzending van EU Aid Volunteers zijn geselecteerd.


Er zijn zeven aanvragen (één voor technische bijstand en zes voor capaciteitsopbouw) geselecteerd voor cofinanciering, 14 met een totale EU-subsidie van 4 157 886 EUR.


In totaal leidden de oproepen in de periode 2014-2018 tot de financiering van:

·28 projecten voor capaciteitsopbouw, waarbij 311 begunstigden/projectpartners uit 18 EU-landen en 60 derde landen betrokken waren, en

·12 projecten voor technische bijstand, met in totaal 70 begunstigden uit 25 EU-landen.


Deze projecten zijn bedoeld om de beheer- en operationele systemen van de deelnemende organisaties te versterken en om de betrokken organisaties te helpen als partners samen te werken teneinde de beste praktijken op het gebied van humanitaire hulpverlening en beheer van vrijwilligerswerk te realiseren.


Voorbeelden van projecten die in 2018 zijn geselecteerd voor financiering.


Capaciteitsopbouw


Het project 'Strengthening the capacity of local organisations to respond effectively in emergencies (SCORE)' (Vergroting van de capaciteit van lokale organisaties om effectief te reageren in noodsituaties) bestaat in de uitrol van capaciteitvergrotende initiatieven bij een consortium van twaalf lokale leden. Hierbij ligt de nadruk op voorbereiding op noodsituaties, bv. digitale gegevensverzameling en financieringsprogramma's en hantering van humanitaire basisnormen, met bijzondere aandacht voor toepassing van de beginselen van mainstreaming op bescherming, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en verantwoording, en voor het gedrag, de zorg en het beheer van/voor personeel en vrijwilligers.


Het project 'RESILIACT: Resilience-strengthening of local communities through a transnational EU Aid Volunteers capacity building action' (Vergroting van de weerbaarheid van lokale gemeenschappen met behulp van een actie voor capaciteitsopbouw door transnationale EU Aid Volunteers) wordt uitgevoerd door vier EU-organisaties en 19 partners buiten de EU. De actie is bedoeld om de weerbaarheid van de meest kwetsbare en door rampen getroffen gemeenschappen te vergroten en om de Unie beter in staat te stellen op behoeften gebaseerde humanitaire hulp te bieden met betrekking tot migratie, klimaatverandering en beperking en beheersing van het rampenrisico, teneinde levens te redden en te sparen in humanitaire crises.


Het project "Empowering Youth Led Volunteering in Local Level Responses" (Stimulering van jeugdige vrijwilligers voor hulp op lokaal niveau) is opgezet om de capaciteit van de ontvangende organisaties in het consortium te vergroten zodat zij in staat zijn certificeringsaanvragen in te dienen in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief. Het project is met name bedoeld om jonge mensen, met name jonge vrouwen, in staat te stellen op lokaal niveau humanitaire hulp te bieden aan hun lokale gemeenschap en om een relevante lokale vrijwilligerscapaciteit op te bouwen, zodat het accent wordt verschoven naar hulpverlening die in de lokale gemeenschap geworteld is.


Technische bijstand 


Het project 'EU Aid Volunteers - volunteering for humanity' (EU Aid Volunteers - vrijwilligerswerk voor een menselijk bestaan) is bedoeld om de ngo's in het consortium meer capaciteit te bezorgen voor deelname aan het uitzendprogramma van het EU Aid Volunteers initiatief. Bij het project zijn vier in de EU gevestigde organisaties met interesse in certificering betrokken. Deze resultaten moeten worden bereikt via gedeeld beleid, opleidingen op maat, workshops en evaluaties, job twinning (professionals die van elkaar leren), partnerbezoeken en mentorschap tussen de organisaties onderling.


Figuur 3: Projecten voor technische bijstand en capaciteitsopbouw in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018


Organisaties die zich bezighouden met:


Uitsluitend technische bijstand

Uitsluitend capaciteitsopbouw

Technische bijstand en capaciteitsopbouw


3.Certificering


Organisaties die EU Aid Volunteers willen uitzenden of ontvangen, moeten gecertificeerd zijn als uitzendende of ontvangende organisatie in overeenstemming met het certificeringsmechanisme van het EU Aid Volunteers initiatief. Via dit mechanisme wordt gecontroleerd of de deelnemende organisaties voorafgaand aan en tijdens de ontvangst en uitzending van vrijwilligers volledig in staat zijn gevolg te geven aan de in het kader van het initiatief opgestelde normen voor beheer van de ingezette vrijwilligers.


In 2015 is een open oproep gepubliceerd die het mogelijk maakt tot 30 september 2020 aanvragen in te dienen 15 . Eind 2018 waren er inmiddels 208 gecertificeerde uitzendende en ontvangende organisaties (42 uitzendende en 166 ontvangende organisaties), wat mogelijkheden biedt voor de uitzending van nog meer EU Aid Volunteers.


In onderstaande grafiek wordt een overzicht gegeven van het aantal gecertificeerde organisaties in de periode 2015-2018.


Figuur 4: Uitzendende en ontvangende organisaties die per jaar worden gecertificeerd


Ingevolge artikel 36, lid 1, van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014 van de Commissie 16 moeten de uitzendende en ontvangende organisaties drie jaar na toekenning van de certificering opnieuw worden gecertificeerd. In 2018 moesten twintig in 2015 gecertificeerde organisaties de certificeringsprocedure opnieuw doorlopen.


4.Opleidingsprogramma


Het opleidingsprogramma voor EU Aid Volunteers wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de onderneming ICF Consulting Services Ltd (ICF). Het is gebaseerd op een in Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 van de Commissie opgenomen competentiekader. Het opleidingsprogramma kan worden gevolgd via een gecombineerd leerconcept, dat bestaat uit een inleidend traject via e-learning en klassikaal contactonderwijs en zowel verplichte als facultatieve opleidingsmodules, en een oefening aan de hand van een scenario 17 .


In 2018 werden er voor twintig groepen kandidaat-vrijwilligers acht opleidingsrondes georganiseerd in opleidingscentra in België, Italië, Nederland en Oostenrijk. Er werden in totaal 295 kandidaat-vrijwilligers opgeleid. Net als in eerdere jaren nam ook een aantal reservekandidaten deel aan de opleiding om te verzekeren dat er vervangende vrijwilligers kunnen worden ingezet voor kandidaten die zich afmelden of niet langer beschikbaar zijn. De eindselectie door de uitzendende en ontvangende organisaties vindt plaats na afloop van de opleiding.


De cursussen werden voornamelijk in het Engels gegeven. Vier van de twintig groepen vrijwilligers kregen les in het Spaans en één groep kreeg les in het Frans. De kandidaat-vrijwilligers zijn nog steeds erg tevreden over de opleiding, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,7 uit 10 punten.


Sinds 2018 worden er vertegenwoordigers van uitzendende organisaties en voormalige EU Aid Volunteers uitgenodigd om tijdens de opleiding over hun ervaringen te vertellen. In de loop van 2018 hebben vertegenwoordigers van drie uitzendende organisaties deelgenomen aan de opleiding om hun organisatie voor te stellen en met de kandidaat-vrijwilligers van gedachten te wisselen.


5.Ondersteuningsmaatregelen


In 2018 bestonden de communicatiewerkzaamheden in het kader van het initiatief onder meer uit de productie van een serie infographics in alle officiële EU-talen, flyers, en berichten op sociale media. Met een campagne op sociale media voor de Internationale Dag van het vrijwilligerswerk (5 december) is een breed publiek bereikt. Het materiaal dat in eerdere jaren was vervaardigd, werd ook breed gedeeld op sociale media. Eind 2018 waren zo'n 450 000 mensen bereikt, voornamelijk via YouTube en Instagram. De campagne wordt in 2019 voortgezet.


Het platform voor EU Aid Volunteers blijft een centrale plek voor informatie over vrijwilligers, en geeft nadere informatie over vacatures voor voltijds uitzending en online vrijwilligerswerk. Het platform biedt ook instrumenten voor het beheer van EU Aid Volunteers, een gegevensbestand met vrijwilligers die hun opleiding succesvol hebben afgerond, instrumenten voor het beheer van online vrijwilligerswerk, samenwerkingsruimten voor vrijwilligers en projecten, een openbaar forum met het laatste nieuws over het initiatief, de mogelijkheid om verhalen uit de dagelijkse praktijk te posten, en verslagleggings- en onderzoeksinstrumenten. Het platform heeft 3 360 actieve geregistreerde gebruikers.


Het platform trekt bezoekers van over de hele wereld en eind 2018 hadden 2 656 personen gereageerd op de vacatures voor vrijwilligerswerk.


Figuur 5: Aantal mensen dat in 2018 op het platform voor EU Aid Volunteers informatie heeft opgevraagd over vacatures voor EU Aid Volunteers


Bovendien heeft de Commissie in 2018 twee grote evenementen voor EU Aid Volunteers georganiseerd. In april 2018 is de tweede netwerkworkshop voor EU Aid Volunteers gehouden 18 , die werd bezocht door 100 deelnemers uit 34 landen (16 EU-landen en 18 landen die geen lid zijn van de EU). Aan de workshop werd deelgenomen door organisaties die actief zijn op het gebied van uitzendingsprojecten en zijn gecertificeerd in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief, en organisaties die actief zijn op het gebied van projecten voor capaciteitsopbouw. De workshop was bedoeld om ervaringen over de uitzendingen te delen, beste werkmethoden uit te wisselen, en te bespreken hoe het EU Aid Volunteers initiatief verder kan worden bevorderd en ontwikkeld. Voor organisaties die net zijn begonnen met projecten in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief was dit een goede gelegenheid om te leren van organisaties met meer ervaring.


In oktober 2018 was er nog evenement: de Back-to-Base workshop voor EU Aid Volunteers. Deze workshop had ruim 70 deelnemers (EU Aid Volunteers en organisaties voor humanitaire hulp), die al actief zijn in het kader van het initiatief sinds de inwerkingtreding van de wetgeving inzake EU Aid Volunteers in 2014. De EU Aid Volunteers deelden hun tijdens de verschillende fasen van de uitzending opgedane ervaringen en gaven feedback aan de organisaties. Een van de resultaten van de workshop was de publicatie van een 'Volunteer deployment guide' 19 .


Het EU Aid Volunteers initiatief is ook gepromoot op diverse andere evenementen in 2018, zoals het partnerschapsforum voor partners op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, de Europese Ontwikkelingsdagen, het Spaanse vrijwilligersplatform, de jaarlijkse partnerconferentie voor de humanitaire hulporganisaties die partner zijn van de Commissie, en AidEx, het wereldwijde evenement op het gebied van humanitaire steun en ontwikkelingshulp. Er werd bovendien een speciale infosessie georganiseerd tijdens de Internationale Dag van het vrijwilligerswerk (5 december) op het External Cooperation Infopoint in Brussel.


6.Overige activiteiten


Na het evaluatieverslag van de onafhankelijke beoordelaars 20 heeft de Commissie in 2018 bij het Europees Parlement en de Raad een verslag ingediend over de tussentijdse evaluatie van de behaalde resultaten en de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de uitvoering van Verordening (EU) nr. 375/2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp") 21 . Dit verslag bevat onder meer beoordelingen van de impact van het initiatief op de humanitaire sector en de kosteneffectiviteit van het programma in de eerste drie uitvoeringsjaren sinds de vaststelling van het programma in 2014.


In het kader van het nieuwe meerjarig financieel kader 2021-2027 heeft de Commissie op 11 juni 2018 een voorstel aangenomen voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het programma 'Europees Solidariteitskorps' en tot intrekking van de verordening inzake het Europees Solidariteitskorps uit 2018 en Verordening (EU) nr. 375/2014 22 . Dit voorstel voorziet in de integratie van het huidige EU Aid Volunteers initiatief in het Europees Solidariteitskorps met ingang van 2021. De voorgestelde integratie is gebaseerd op de tussentijdse evaluatie van het EU Aid Volunteers initiatief en is bedoeld om de diverse vrijwilligersprogramma's te stroomlijnen en de kostenefficiëntie te verbeteren. De integratie zal naar verwachting een vereenvoudiging van de procedures betekenen en één loket bieden voor burgers en organisaties, met behoud van de specifieke kenmerken van het huidige EU Aid Volunteers initiatief, zoals respect voor de beginselen van humanitaire bijstand, hoge normen en een sterke nadruk op de veiligheid en beveiliging van vrijwilligers.


IV. Conclusies en krijtlijnen voor de toekomst


De vooruitgang bij de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2018 is mogelijk gemaakt door de projecten voor uitzending van vrijwilligers en capaciteitsopbouw/technische bijstand die in de voorafgaande jaren zijn gefinancierd. In 2018 zijn elf nieuwe projecten voor uitzending van vrijwilligers, één project voor technische bijstand en zes projecten voor capaciteitsopbouw geselecteerd voor financiering. Eind 2018 bedroeg het totale aantal EU Aid Volunteers dat was uitgezonden naar derde landen circa 400, en in 2019 zullen er nog eens minstens 368 worden uitgezonden. De vrijwilligers waren opnieuw bijzonder tevreden over het opleidingsprogramma, en voor 2019 zijn meer opleidingssessies in het Engels, Frans en Spaans gepland.


Het voortgaande certificeringsproces heeft in 2018 geleid tot in totaal 208 gecertificeerde organisaties en een groot aantal van deze organisaties heeft opnieuw certificering aangevraagd voor nog eens drie jaar.


Het platform voor EU Aid Volunteers werd in 2018 vaker gebruikt voor het publiceren van verhalen van vrijwilligers en organisaties (69 nieuwe verhalen in 2018). Het platform is verder aangepast om in te spelen op de behoeften van organisaties op het gebied van beheer van hun vrijwilligers. De resultaten van het platform zijn nu beter en het is gebruikersvriendelijker geworden.


In lijn met de doelstellingen en prioriteiten van het initiatief zoals vervat in het jaarlijks werkprogramma 23 , zullen in 2019 dankzij de bovengenoemde activiteiten meer uitzendende en ontvangende organisaties kunnen profiteren van projecten voor capaciteitsopbouw en technische bijstand, en van financiering voor de uitzending van meer EU Aid Volunteers naar derde landen.


De communicatieactiviteiten blijven bestaan uit het verstrekken van informatie aan potentiële organisaties en vrijwilligers over het EU Aid Volunteers initiatief en de belangrijkste resultaten en effecten daarvan. Het netwerk van EU Aid Volunteers zal in 2020 worden ondersteund met een evenement voor vrijwilligers en deelnemende organisaties.


Meer informatie over het EU Aid Volunteers initiatief is te vinden op: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .

(1) Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp") (PB L 122 van 24.4.2014, blz. 1). Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1398/2014 van de Commissie van 24 oktober 2014 tot vaststelling van normen inzake kandidaat-vrijwilligers en EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp (PB L 373 van 31.12.2014, blz. 8). Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014 van de Commissie van 20 november 2014 tot vaststelling van de uitvoeringsvoorschriften van Verordening (EU) nr. 375/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 tot oprichting van het Europese vrijwilligerskorps voor humanitaire hulpverlening ("EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp") (PB L 334 van 21.11.2014, blz. 52).
(2) PB L 122 van 24.4.2014, blz. 1.
(3) http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en
(4)

Commission Implementing Decision C (2018)165 of 22.1.2018 concerning the adoption of the 2018 work programme of the EU Aid Volunteers initiative. (Uitvoeringsbesluit C(2018)165 van de Commissie van 22.1.2018 betreffende de goedkeuring van het werkprogramma 2018 van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp.)

(5)

   De taakverdeling tussen de Commissie en het EACEA is gebaseerd op Besluit C (2013)9189 van de Commissie van 18 december 2013, waarbij bevoegdheden worden gedelegeerd aan het EACEA met het oog op het vervullen van taken die verband houden met de uitvoering van programma's van de Unie op het gebied van onderwijs, audiovisuele media en cultuur, in het bijzonder de uitvoering van kredieten die in de algemene begroting van de Unie zijn opgenomen en toewijzingen uit het EOF.

(6) https://ec.europa.eu/echo/funding-evaluations/evaluations/thematic-evaluations_en
(7) https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/
(8) Gegevens afkomstig uit de aanvragen die zijn ingediend naar aanleiding van de oproep tot het indienen van voorstellen uit 2018.
(9) De cursieve tekst bevat verhalen van EU Aid Volunteers die betrokken zijn bij de uitvoering van de projecten die gefinancierd zijn in het kader van het EU Aid Volunteers initiatief.
(10) EACEA/04/2018.
(11) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2018_publication_of_results.pdf
(12) Artikelen 10 en 15 van Verordening (EU) nr. 375/2014.
(13) EACEA 14/2018.
(14) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_ta-cb_2018_publication_of_results.pdf
(15) https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
(16) PB L 334 van 21.11.2014, blz. 52.
(17) Bijlage II bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1244/2014.
(18) De eerste netwerkworkshop voor EU Aid Volunteers vond plaats in februari 2017 (zie het jaarverslag over de uitvoering van het EU Aid Volunteers initiatief in 2017).
(19) https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en
(20) http://ec.europa.eu/echo/funding-evaluations/evaluations/thematic-evaluations_en
(21) COM(2018) 496 van 28.6.2018.
(22) COM(2018) 440 van 11.6.2018.
(23) Commission Implementing Decision C(2019)4 of 14.1.2019 on the financing of the EU Aid Volunteers initiative and the adoption of the work programme for 2019. (Uitvoeringsbesluit C(2019)4 van de Commissie van 14.1.2019 betreffende de financiering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp en de goedkeuring van het werkprogramma voor 2019.)