Artikelen bij COM(2020)39 - Uitgaven uit het ELGF Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 11-12/2019

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 3.2.2020

COM(2020) 39 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitgaven uit het ELGF

Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 11-12/2019


Inhoudsopgave


1. Procedure voor de vaststelling van de ELGF-begroting 2019

2. Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

3. Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2019 (voorlopige cijfers)

3.1.    Marktmaatregelen    

3.1.1.    Olijfolie    

3.1.2.    Groenten en fruit    

3.1.3.    Producten van de wijnbouwsector    

3.1.4.    Melk en zuivelproducten    

3.1.5.    Varkensvlees, eieren, pluimvee, producten van de bijenteelt en andere dierlijke producten    

3.1.6.    Schoolregelingen    

3.2.    Rechtstreekse betalingen    

3.2.1.    Ontkoppelde rechtstreekse betalingen    

3.2.2.    Andere rechtstreekse betalingen    

4. Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

5. Conclusies

Bijlage:

Besteding van de ELGF-kredieten tot en met 31.12.2019 (voorlopige cijfers)


1.Procedure voor de vaststelling van de ELGF-begroting 2019

Op 12 december 2018 heeft het Europees Parlement de algemene begroting van de Europese Unie voor 2019 goedgekeurd. In de begroting zijn voor het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) vastleggings- en betalingskredieten ten bedrage van 43 192 miljoen EUR, respectievelijk 43 116 miljoen EUR opgenomen voor rechtstreekse betalingen en marktgerelateerde uitgaven.

De bedragen voor de twee soorten kredieten verschillen van elkaar omdat voor bepaalde maatregelen die rechtstreeks door de Commissie worden uitgevoerd, gesplitste kredieten worden gebruikt. Die kredieten dienen hoofdzakelijk voor afzetbevorderingsmaatregelen voor landbouwproducten en voor maatregelen op het gebied van beleidsstrategie en -coördinatie.

2.Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

Op grond van artikel 43 van Verordening (EU) nr. 1306/2013 gelden ontvangsten uit financiële correcties die zijn opgelegd op grond van besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring, en ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden, als bestemmingsontvangsten ter financiering van ELGF-uitgaven.

Overeenkomstig dat artikel kunnen bestemmingsontvangsten worden gebruikt om welke ELGF-uitgaven dan ook te financieren. Als een deel van die ontvangsten niet binnen het begrotingsjaar wordt gebruikt, wordt dat deel automatisch overgedragen naar het volgende begrotingsjaar 1 .

De ELGF-begroting 2019 bevat:

·de meest recente ramingen van de Commissie van de middelen die nodig zijn voor de financiering van de marktmaatregelen en de rechtstreekse betalingen,

·de ramingen van de bestemmingsontvangsten die in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd,

·en de overdracht van het uit het voorafgaande begrotingsjaar overgebleven saldo aan bestemmingsontvangsten.

In haar voorstel voor de ELGF-begrotingskredieten voor 2019 heeft de Commissie rekening gehouden met het totale bedrag aan verwachte bestemmingsontvangsten en heeft zij voor de begroting 2019 kredieten gevraagd die zijn berekend door de geraamde bestemmingsontvangsten in mindering te brengen op de geraamde behoeften. De begrotingsautoriteit heeft de ELGF-begroting goedgekeurd, rekening houdend met de verwachte bestemmingsontvangsten.

Bij de opstelling van de begroting 2019 werden de beschikbare bestemmingsontvangsten door de Commissie op 1 078 miljoen EUR geraamd. Zij bestaan uit:

·de in de loop van het begrotingsjaar 2019 verwachte bestemmingsontvangsten, die worden geraamd op 634 miljoen EUR (499 miljoen EUR uit correcties in het kader van de conformiteitsgoedkeuring en 135 miljoen EUR uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden);

·de van 2018 over te dragen bestemmingsontvangsten, die op 444 miljoen EUR worden geraamd.

De Commissie heeft die op 1 078 miljoen EUR geraamde ontvangsten toegewezen aan de volgende regelingen:

·140 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·938 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

De som van de goedgekeurde kredieten en de bestemmingsontvangsten voor die regelingen komt overeen met:

·849 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·17 149 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

In de bijlage, waarin de uitvoering van de begroting 2019 (voorlopige cijfers) wordt weergegeven, is bij de begrotingskredieten voor groenten en fruit en voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen (weergegeven op het niveau van het artikel) geen rekening gehouden met de genoemde bestemmingsontvangsten. Die cijfers geven de goedgekeurde kredieten voor die artikelen weer (respectievelijk 715 miljoen EUR en 34 388 miljoen EUR).

Als de aan die artikelen toegewezen bestemmingsontvangsten worden meegerekend, lopen de totale bedragen in de begroting 2019 op tot 855 miljoen EUR voor groenten en fruit en 35 326 miljoen EUR voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen.

3.Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2019 (voorlopige cijfers)

Dit verslag geeft een overzicht van de uitvoering van de begroting 2019 voor het ELGF (voorlopige cijfers). Nadere gegevens zijn vermeld in de bijlage.

De uitgaven bedragen in totaal 43 526,4 miljoen EUR en bestaan voornamelijk uit de ELGF-uitgaven onder gedeeld beheer die de lidstaten voor de periode van 16 oktober 2018 tot en met 15 oktober 2019 hebben gedeclareerd, gecombineerd met de verlagingen die gedurende het begrotingsjaar op de maandelijkse betalingen zijn toegepast. Voorts wordt een raming gemaakt van de uitgaven onder rechtstreeks beheer (ca. 11,1 miljoen EUR) die nog tot en met 31 december 2019 zijn gepland.

Hieronder volgt een korte toelichting bij de onderdelen van de begroting die de grootste verschillen tussen de daadwerkelijk gedane uitgaven en de overeenkomstige kredieten in de begroting 2019 te zien geven.


3.1.Marktmaatregelen

Voor interventies op de landbouwmarkten zijn 25,7 miljoen EUR minder kredieten opgenomen dan er waren vastgesteld. In dit cijfer is reeds rekening gehouden met de uitgaven onder rechtstreeks beheer voor afzetbevorderingsmaatregelen (naar raming 1,5 miljoen EUR) die nog tot en met 31 december 2019 zijn gepland. Wanneer evenwel rekening wordt gehouden met de aan de regeling voor groenten en fruit toegewezen bestemmingsontvangsten (140 miljoen EUR), is het resultaat een onderbesteding van 165,7 miljoen EUR.

De opname van de kredieten was lager dan verwacht in de sectoren olijfolie, wijn, melk, varkensvlees, eieren en pluimvee en andere dierlijke producten en voor de schoolregelingen. De uitgaven voor de sector groenten en fruit daarentegen waren iets hoger dan de begrote behoeften.

3.1.1.Olijfolie

De uiteindelijke opname voor dit begrotingsartikel resulteert in een onderbesteding van 7,9 miljoen EUR, voornamelijk als gevolg van de lager dan verwachte betalingen in één lidstaat met een groot aandeel in dit begrotingsartikel.

3.1.2.Groenten en fruit

Bij de schijnbare overbesteding van 150,6 miljoen EUR is geen rekening gehouden met de aan het begrotingsartikel toegewezen bestemmingsontvangsten. Wanneer met die ontvangsten rekening wordt gehouden, bedraagt de overbesteding slechts 10,6 miljoen EUR of + 1,2 % van het vastgestelde budget (zie voetnoot (*) in de bijlage).

3.1.3.Producten van de wijnbouwsector

De uiteindelijke opname voor dit begrotingsartikel resulteert in een onderbesteding van 47,6 miljoen EUR, met lager dan verwachte betalingen uit hoofde van de steunprogramma’s voor de wijnsector in verschillende lidstaten.

3.1.4.Melk en zuivelproducten 

Voor dit begrotingsartikel bedroeg de begroting 6,3 miljoen EUR, terwijl de lidstaten negatieve uitgaven voor 60,3 miljoen EUR hebben gedeclareerd. Aan het einde van het begrotingsjaar 2018 werd voor de overheidsvoorraden mageremelkpoeder een waardevermindering geboekt om de waarde van de voorraden aan te passen aan de op dat moment verwachte verkoopprijs. Sindsdien werden, rekening houdend met de daaropvolgende gunstige marktontwikkelingen, de resterende voorraden mageremelkpoeder in het begrotingsjaar 2019 tegen hogere prijzen verkocht dan de boekwaarde, wat resulteerde in de door de lidstaten gedeclareerde winsten.

3.1.5.Varkensvlees, eieren, pluimvee, producten van de bijenteelt en andere dierlijke producten 

Voor dit artikel waren de door de lidstaten gedeclareerde uitgaven – met name voor uitzonderlijke steunmaatregelen – lager dan het in de begroting uitgetrokken bedrag (– 21,1 miljoen EUR).

3.1.6.Schoolregelingen

Met ingang van het schooljaar 2017/2018 staan de schoolfruit- en de schoolmelkregeling niet meer los van elkaar, maar vormen zij één geheel. De totale uitgaven voor dit artikel zijn aan het einde van het jaar 25,5 miljoen EUR lager dan begroot.


3.2.Rechtstreekse betalingen 

De uitgaven voor rechtstreekse betalingen belopen 40 897,5 miljoen EUR, wat overeenkomt met 99,7 % van de begrote kredieten en de bestemmingsontvangsten.


3.2.1.Ontkoppelde rechtstreekse betalingen

Wanneer rekening wordt gehouden met de aan dit artikel toegewezen bestemmingsontvangsten (938,0 miljoen EUR), ligt de uitvoering nagenoeg op het begrote niveau (+ 2,6 miljoen EUR); zie voetnoot (*) in de bijlage.

3.2.2.Andere rechtstreekse betalingen

De uiteindelijke uitgaven voor “Andere rechtstreekse betalingen” liggen dicht bij het begrote bedrag (– 119,1 miljoen EUR). De betalingen waren met name lager dan verwacht voor de regeling voor kleine landbouwbedrijven.

4.Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

Uit de bijlage blijkt dat in 2019 uiteindelijk in totaal 1 154,9 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten beschikbaar is.

In vergelijking met de geraamde bedragen waarvan bij de vaststelling van de begroting 2019 is uitgegaan, liggen de ontvangsten die voortvloeien uit door de Commissie vastgestelde goedkeuringsbesluiten, 49,3 miljoen EUR hoger en is het definitieve bedrag aan ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden 20,8 miljoen EUR hoger. Verder is 2,0 miljoen EUR aan resterende ontvangsten uit de heffing voor melkproducenten geboekt.

Het saldo van de niet-gebruikte ontvangsten zal naar het begrotingsjaar 2020 worden overgedragen ter financiering van de ELGF-uitgaven van dat jaar.

5.Conclusies

Uit de voorlopige cijfers over de uitgaven ten laste van de ELGF-begroting 2019, met inbegrip van de geraamde uitgaven voor acties van de Commissie onder rechtstreeks beheer tot en met 31 december 2019, blijkt er een overbesteding van 803,1 miljoen EUR te zijn ten opzichte van de goedgekeurde begrotingskredieten. Deze overbesteding wordt gedekt met de beschikbare bestemmingsontvangsten ten belope van 1 154,9 miljoen EUR.

In 2019 is geen gebruik gemaakt van de reserve voor crisissituaties (468,7 miljoen EUR). Bijgevolg zal het bedrag van de financiële discipline dat in 2019 werkelijk is toegepast, beschikbaar zijn om naar 2020 te worden overgedragen voor de terugbetaling van rechtstreekse betalingen aan de begunstigden.

Het definitieve saldo van de naar de begroting 2020 over te dragen bestemmingsontvangsten zal enigszins worden beïnvloed door een aantal kredietaanpassingen en ‑overschrijvingen die nog vóór het einde van het jaar zullen plaatsvinden. In het kader van de bemiddelingsprocedure over de begroting 2020 werd dit naar 2020 over te dragen saldo geraamd op 352 miljoen EUR.


(1)

   In artikel 12, lid 4, onder b), van Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie is bepaald dat kredieten die overeenkomen met interne bestemmingsontvangsten, uitsluitend naar het volgende begrotingsjaar mogen worden overgedragen. Daarom worden die bestemmingsontvangsten, met het oog op een gezond begrotingsbeheer, over het algemeen eerst gebruikt, vóór de goedgekeurde kredieten van het betrokken begrotingsartikel.