Artikelen bij COM(2020)91 - AANBEVELING VAN DE RAAD om een einde te maken aan de situatie van een buitensporig overheidstekort in Roemenië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



(1) Roemenië moet uiterlijk 2022 een einde maken aan de thans bestaande buitensporigtekortsituatie.

(2) Roemenië moet een doelstelling voor een nominaal overheidstekort van 3,6% van het bbp in 2020, 3,4% van het bbp in 2021 en 2,8% van het bbp in 2022 bereiken, hetgeen overeenkomt met een nominale groei van de netto primaire overheidsuitgaven van 8,2% in 2020, 5,5% in 2021 en 5,5% in 2022, hetgeen overeenkomt met een jaarlijkse structurele aanpassing van 0,5% van het bbp in 2020, 0,8% van het bbp in 2021 en 0,8% van het bbp in 2022.

(3) Roemenië moet de maatregelen die nodig zijn om zijn buitensporig tekort tegen 2022 te corrigeren, specificeren en strikt uitvoeren. De budgettaire consolidatiemaatregelen moeten op groeivriendelijke wijze een blijvende correctie waarborgen. Roemenië moet alle meevallers aanwenden om het tekort terug te dringen.

(4) De Raad stelt 15 september 2020 vast als de termijn waarbinnen Roemenië effectieve maatregelen moet nemen en overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1467/97 gedetailleerd verslag moet uitbrengen over de voorgenomen consolidatiestrategie om de doelstellingen te realiseren. Vervolgens moeten de Roemeense autoriteiten ten minste om de zes maanden en totdat het buitensporig tekort volledig is gecorrigeerd verslag uitbrengen over de voortgang die is gemaakt in de uitvoering van deze aanbevelingen.

Voorts moeten de Roemeense autoriteiten ervoor zorgen dat hun nationale begrotingskader volledig wordt toegepast. Voor het welslagen van de budgettaire consolidatiestrategie zal het ook van belang zijn om, overeenkomstig de in de context van het Europees Semester tot Roemenië gerichte aanbevelingen van de Raad, en met name die aanbevelingen die betrekking hebben op de procedure bij macro-economische onevenwichtigheden, de budgettaire consolidatie met omvattende structurele hervormingen te ondersteunen.

Deze aanbeveling is gericht tot Roemenië.