Artikelen bij COM(2020)147 - Uitgaven uit het ELGF Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 1-3/2020

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 3.4.2020

COM(2020) 147 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitgaven uit het ELGF

Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 1-3/2020


Inhoudsopgave


1. Procedure voor de vaststelling van de ELGF-begroting 2020

2. Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

3. Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2020 (voorlopige cijfers)

3.1.    Marktmaatregelen    

3.1.1.    Olijfolie    

3.1.2.    Afzetbevordering    

3.1.3.    Groenten en fruit    

3.1.4.    Producten van de wijnbouwsector    

3.2.    Rechtstreekse betalingen    

3.2.1.    Ontkoppelde rechtstreekse betalingen    

3.2.2.    Andere rechtstreekse betalingen    

4. Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

5. Conclusies

bijlage 1:

Besteding van de ELGF-kredieten tot en met 31.1.2020 (voorlopige cijfers)


1.Procedure voor de vaststelling van de ELGF-begroting 2020

Op 27 november 2019 heeft het Europees Parlement de algemene begroting van de Europese Unie voor 2020 goedgekeurd. In de begroting zijn voor het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) vastleggings- en betalingskredieten ten bedrage van 43 410 miljoen EUR, respectievelijk 43 380 miljoen EUR opgenomen voor rechtstreekse betalingen en marktgerelateerde uitgaven.

De bedragen voor de twee soorten kredieten verschillen van elkaar omdat voor bepaalde maatregelen die rechtstreeks door de Commissie worden uitgevoerd, gesplitste kredieten worden gebruikt. Die kredieten dienen hoofdzakelijk voor afzetbevorderingsmaatregelen voor landbouwproducten en voor maatregelen op het gebied van beleidsstrategie en -coördinatie.

2.Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

Op grond van artikel 43 van Verordening (EU) nr. 1306/2013 gelden ontvangsten uit financiële correcties die zijn opgelegd op grond van besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring, en ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden, als bestemmingsontvangsten ter financiering van ELGF-uitgaven.

Overeenkomstig dat artikel kunnen bestemmingsontvangsten worden gebruikt om welke ELGF-uitgaven dan ook te financieren. Als een deel van die ontvangsten niet binnen het begrotingsjaar wordt gebruikt, wordt dat deel automatisch overgedragen naar het volgende begrotingsjaar 1 .

De ELGF-begroting 2020 bevat:

·de meest recente ramingen van de Commissie van de middelen die nodig zijn voor de financiering van de marktmaatregelen en de rechtstreekse betalingen,

·de ramingen van de bestemmingsontvangsten die in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd,

·en de overdracht van het uit het voorafgaande begrotingsjaar overgebleven saldo aan bestemmingsontvangsten.

In haar voorstel voor de ELGF-begrotingskredieten voor 2020 heeft de Commissie rekening gehouden met het totale bedrag aan verwachte bestemmingsontvangsten en heeft zij voor de begroting 2020 kredieten gevraagd die zijn berekend door de geraamde bestemmingsontvangsten in mindering te brengen op de geraamde behoeften. De begrotingsautoriteit heeft de ELGF-begroting goedgekeurd, rekening houdend met de verwachte bestemmingsontvangsten.

Bij de opstelling van de begroting 2020 werden de beschikbare bestemmingsontvangsten door de Commissie op 1 071 miljoen EUR geraamd. Zij bestaan uit:

·de in de loop van het begrotingsjaar 2020 verwachte bestemmingsontvangsten, die worden geraamd op 719 miljoen EUR (592 miljoen EUR uit correcties in het kader van de conformiteitsgoedkeuring en 127 miljoen EUR uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden);

·de van 2019 over te dragen bestemmingsontvangsten, die op 352 miljoen EUR worden geraamd.

De Commissie heeft die op 1 071 miljoen EUR geraamde ontvangsten toegewezen aan de volgende regelingen:

·150 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·921 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

De som van de goedgekeurde kredieten en de bestemmingsontvangsten voor die regelingen komt overeen met:

·849 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·17 038 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

In de bijlage, waarin de uitvoering van de begroting 2020 (voorlopige cijfers) wordt weergegeven, is bij de begrotingskredieten voor groenten en fruit en voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen (weergegeven op het niveau van het artikel) geen rekening gehouden met de genoemde bestemmingsontvangsten. Die cijfers geven de goedgekeurde kredieten voor die artikelen weer (respectievelijk 700,5 miljoen EUR en 34 574 miljoen EUR).

Als de aan die artikelen toegewezen bestemmingsontvangsten worden meegerekend, lopen de totale bedragen in de begroting 2020 op tot 850,5 miljoen EUR voor groenten en fruit en 35 495 miljoen EUR voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen.

3.Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2020 (voorlopige cijfers)

De bijlage bij dit verslag geeft een overzicht van de uitvoering van de begroting voor de periode van 16 oktober 2019 tot en met 31 januari 2020 (voorlopige cijfers). Dat uitvoeringsniveau wordt vergeleken met het uitgavenprofiel van het systeem voor vroegtijdige waarschuwing, dat is opgezet op grond van artikel 28 van Verordening (EU) nr. 1306/2013.


3.1.Marktmaatregelen

Voor interventies op de landbouwmarkten zijn 164 miljoen EUR minder kredieten opgenomen dan op basis van het bestedingsprofiel was verwacht. Dit is voornamelijk te verklaren door een lagere opname van kredieten uit het begrotingsartikel voor afzetbevordering van landbouwproducten (zie punt 3.1.2).

3.1.1.Olijfolie

De uitgaven voor de programma’s voor kwaliteitsverbetering liggen bijna 4 miljoen EUR lager dan wat eind januari op basis van het uitgavenprofiel werd verwacht.

Het begrote bedrag zal naar verwachting evenwel uiterlijk aan het einde van het jaar besteed zijn.

3.1.2.Afzetbevordering

Aangezien de begrotingskredieten voor de zogenoemde “multiprogramma’s” nog niet, zoals aanvankelijk verwacht, in januari werden vastgelegd, laat de begrotingsuitvoering tijdelijk een verschil van – 108 miljoen EUR zien ten opzichte van het uitgavenprofiel.

3.1.3.Groenten en fruit

De uitvoering in deze sector ligt goed op schema, met gedeclareerde uitgaven die ongeveer 7 miljoen EUR hoger liggen dan het profiel.

3.1.4.Producten van de wijnbouwsector

Voor dit begrotingsartikel liggen de tot dusver gedeclareerde uitgaven – 57 miljoen EUR lager dan het uitgavenprofiel.

Het verschil wordt als tijdelijk beschouwd en naar verwachting zal het begrote bedrag eind van het jaar zijn besteed.


3.2.Rechtstreekse betalingen 

Met een overschrijding van het bestedingsprofiel ten bedrage van bijna 358 miljoen EUR is de opname van kredieten voor rechtstreekse betalingen in overeenstemming met dat profiel.

3.2.1.Ontkoppelde rechtstreekse betalingen

De gedeclareerde uitgaven liggen 277 miljoen EUR hoger dan het profiel (+ 0,8 procentpunten).

De uitgaven voor de basisbetalingsregeling en de regeling inzake een enkele areaalbetaling waren iets hoger dan verwacht volgens het bestedingsprofiel, terwijl zij voor de betaling voor klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken iets lager waren dan verwacht.

3.2.2.Andere rechtstreekse betalingen

De gedeclareerde uitgaven liggen 81 miljoen EUR hoger dan het profiel (+ 1,4 procentpunten): de uitgaven voor de regeling inzake vrijwillige gekoppelde steun en de regeling voor kleine landbouwbedrijven waren iets hoger dan berekend volgens het bestedingsprofiel.

4.Feitelijke bestemmingsontvangsten voor het ELGF

De in de bijlage opgenomen tabel geeft een overzicht van de eind januari 2020 geïnde bestemmingsontvangsten, in totaal 64,5 miljoen EUR. Meer bepaald:

·bedroegen de ontvangsten uit correcties op grond van de besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring 1,4 miljoen EUR en is de verwachting dat in de loop van het begrotingsjaar grotere bedragen worden geïnd;

·bedroegen de ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden 62,5 miljoen EUR en is de verwachting dat daar tegen het einde van het begrotingsjaar nog bedragen bij zullen komen; en

·bedroegen een aantal resterende inkomsten van de melkheffing 0,6 miljoen EUR.

Tot slot zijn uiteindelijk bestemmingsontvangsten ten bedrage van 348 miljoen EUR van 2019 naar 2020 overgedragen, d.i. bijna 4 miljoen EUR minder dan verwacht bij de vaststelling van de begroting voor 2020.

Het voor de financiering van ELGF-uitgaven beschikbare totaalbedrag van de bestemmingsontvangsten bedroeg op 31 januari 2020 dus 412,7 miljoen EUR en de verwachting is dat dit zal worden aangevuld met bedragen die in de loop van het begrotingsjaar worden geïnd.

5.Conclusies

Uit de voorlopige uitvoering van de ELGF-begrotingskredieten 2020 voor de periode tot en met 31 januari 2020 blijkt dat de maandelijkse vergoedingen aan de lidstaten 183,9 miljoen EUR boven het berekende bestedingsprofiel liggen.

Er is reeds een bedrag van 412,7 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten beschikbaar en naar verwachting zullen in de loop van het begrotingsjaar nog andere bedragen worden geïnd.

Momenteel verwacht de Commissie dat de goedgekeurde kredieten, samen met het bedrag aan bestemmingsontvangsten dat uiterlijk eind van het begrotingsjaar beschikbaar zal zijn, voldoende zullen zijn om alle uitgaven te dekken.

(1)

   In artikel 12, lid 4, onder b), van Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie is bepaald dat kredieten die overeenkomen met interne bestemmingsontvangsten, uitsluitend naar het volgende begrotingsjaar mogen worden overgedragen. Daarom worden die bestemmingsontvangsten, met het oog op een gezond begrotingsbeheer, over het algemeen eerst gebruikt, vóór de goedgekeurde kredieten van het betrokken begrotingsartikel.