Artikelen bij COM(2021)54 - Wijziging van Verordening 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Verordening (EG) nr. 138/2004 wordt als volgt gewijzigd:

1) Aan artikel 3, lid 2, wordt de volgende zin toegevoegd:

“2. De gegevens voor de regionale landbouwrekeningen moeten uiterlijk op 30 juni 2022 voor het eerst worden ingediend.”

2) De volgende artikelen worden toegevoegd:

“Artikel 4 bis

Kwaliteitsbeoordeling

1. De lidstaten nemen de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat gegevens en metagegevens van goede kwaliteit worden toegezonden.

2. Voor de toepassing van deze verordening zijn de kwaliteitscriteria van artikel 12, lid 1, van Verordening (EG) nr. 223/2009 van toepassing op de overeenkomstig artikel 3 van deze verordening in te dienen gegevens.

3. De Commissie (Eurostat) beoordeelt de kwaliteit van de toegezonden gegevens.

4. Bij de toepassing van de in lid 2 bedoelde kwaliteitscriteria op de onder deze verordening vallende gegevens stelt de Commissie door middel van uitvoeringshandelingen de modaliteiten, de structuur, de periodiciteit en de evaluatie-indicatoren van de kwaliteitsverslagen vast en stelt zij de termijn voor de indiening van de verslagen bij de Commissie (Eurostat) vast. Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 4 quater, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

5. De lidstaten stellen de Commissie (Eurostat) onverwijld in kennis van elke relevante informatie of verandering in verband met de uitvoering van deze verordening die van invloed kan zijn op de kwaliteit van de toegezonden gegevens.

6. Op een terdege gemotiveerd verzoek van de Commissie (Eurostat) verstrekken de lidstaten aanvullende verduidelijkingen die nodig zijn om de kwaliteit van de statistische informatie te beoordelen.


Artikel 4 ter

Afwijkingen

1. Wanneer de toepassing van deze verordening ingrijpende aanpassingen van een nationaal statistisch systeem van een lidstaat met betrekking tot de uitvoering van de inhoud van bijlage I, punt VII, “Regionale landbouwrekeningen” en van het programma voor de indiening van gegevens voor regionale rekeningen voor landbouw als bedoeld in bijlage II vereist, kan de Commissie uitvoeringshandelingen vaststellen waarbij aan die lidstaat afwijkingen worden toegestaan voor een periode van ten hoogste twee jaar.

2. Voor een dergelijke afwijking dient de betrokken lidstaat binnen drie maanden vanaf [insert the date of the entry into force of this Regulation] een naar behoren gemotiveerd verzoek in bij de Commissie.

3. Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 4 quater bedoelde onderzoeksprocedure.

Artikel 4 - quater Comitéprocedure

1. De Commissie wordt bijgestaan door het in Verordening (EG) nr. 223/2009 opgerichte Comité voor het Europees statistisch systeem. Dat Comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

2. Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.”

(3) De bijlage I wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening. 

(4) De bijlage II wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage II bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.